GİRESUN’U DÜNYA GÜNDEMİNE TAŞIDI

GİRESUN’U DÜNYA GÜNDEMİNE TAŞIDI

Şebinkarahisar İstiklal İlkokulu öğretmeni Celalettin Turkar, benzeri olmayan bir uzay mekiği roketi tasarladı, patent aldı.

 

Haber: Bekir BAYRAM

Şebinkarahisar İstiklal İlkokulu´nda sınıf öğretmenliğini yapan Celalettin Turkar, dünyada benzeri olmayan bir uzay mekiği roketi tasarladı.

Turkar, buluşunu Türk Patent Enstitüsü´nün daveti ile 3-6 Mart 2016 tarihlerinde 2016 Uluslararası İstanbul Buluş Fuarında tanıtacak.

Sınıf öğretmeni olarak uzun yıllar önce yaşadığı bir olaydan esinlenerek, farklı bir sisteme sahip mekik roketi tasarlayan Turkar, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü´nün (WİPO) dikkatini çekti.

Uzay çalışmalarında ve askeri alanlarda kullanılabilecek mekik roketi, diğer roketlerden farklı bir sisteme sahip olduğu için dikkat çekti.

Avusturya Patent Bürosu tarafından verilen rapor ile dünyada bir benzerinin olmadığı tescil edilerek,  Türkiye´de incelemeli patent alma hakkına sahip oldu.

Buluşun diğer roketlerden ayıran özelliği;  Çok sayıda yakıt tankına gerek duymadan yeryüzünden uzaya çıkabilmesi, iç darbeyle hareket etmesi (Diğer roketler itki kuvvetini arkasından yanarak çıkan gazlardan sağlarlar),  fazla yakıta gerek duymaması,  kanatçıklara gerek duymadan yönünü bulabilmesi ve uzayda hızlanma özelliğine sahip olması, yeryüzüne inişlerde daha kolay ve risksiz inebilmesi.

Celalettin Turkar, TÜBİTAK tarafından da ulusal patent aldığı için bir de ödül alma hakkı kazandı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?