Birçok kişinin merak ettiği konu Giresun’da hayvan hastanesi var mı? Nasıl ulaşabiliriz? Ve birçok merak edilenleri şehrimizde ki hayvanlara umut olan Giresun hayvan hastanesi yetkililerine sizler için sorduk…

Kurumunuzu tanıtır mısınız?

Giresun ili damızlık sığır yetiştiriciliği birliği tarafından açılmış bir hastanedir. Resmi açılışından yaklaşık bir yıl geçti. Pet hayvanları (Kedi, köpek vb) ve çiftlik hayvanları ( Büyük baş, küçükbaş vb.)olarak tüm hayvanlara bakılmaktadır. Hastanemizde toplam 8 veteriner hekim, 8 e yakında tekniker bulunmaktadır. Bu personellerden 2 pet hayvanı veterineri ve 3 tekniker hastanemizde sürekli bulunmakta diğer veteriner ve teknikerler de saha da çalışmaktadır.

Kurum açılmasına nasıl karar verildi?

Giresun ili damızlık sığır yetiştiriciliği birliği başkanı Talat Çetiner seçimden önce verdiği bir vaatte hayvan yetiştiricilerine ve Giresun halkına hizmet amacıyla bir hastane olması gerektiğini söylemiş, önemli ödemeler ve projeyle şuan ki mevcut hastanemizin açılmasına dair karar vermişler.

Hastanenizin içeriğinde hangi hizmetler yar alıyor?

3 adet muayene odası, operasyon salonu, laboratuar, yoğun bakım ünitesi, kedi-köpek yatış odamız, pet otel, röntgen, pet shop, pansiyon hizmetlerimiz mevcut

Kurumunuzun çalışma süreci nasıl,size nasıl ulaşabilirler?

Kurumumuz 7 gün 24 saat açık bulunmaktadır. Ancak hasta sahipleri eğer acil müdahale gerektiren ve ölümcül bir durum mevcut değilse mutlaka gelmeden önce randevu almalarını öneririm, böylece bizim öncesinde hazırlık yapmamız ve kendilerinin beklememeleri için önemlidir. İletişim numaralarımız mevcut böylelikle bize ulaşarak randevu oluşturabiliriz.

 Hasta yakınlarının size dönüşleri nasıl ?

Hasta yakınlarının hastane açıldığından bu yana genel olarak pozitif yönde ilerlemekte. Her hangi bir sıkıntı ya da olumsuz bir eleştiriye maruz kalmadık. Elbette sınırında eleştiri her zaman makuldür. Çalışma sürecimizde yapabildiğimiz, anlayabildiğimiz tedavileri, müdahaleleri yapıyoruz.

Hastanenizde en çok görülen vakalar nelerdir?

Kedi ve köpeklerde ki viral enfeksiyonlar. Aşısız hayvanlar oldukları için

Kedilerde gençlik hastalığı ve köpeklerde kanlı ishal. En çok görülen vakalar bunlar.

Hastane olarak Giresun’da yer alan diğer kliniklerle iletişiminiz nasıl?

Giresun’ da ki tüm kliniklerle iyi iletişim ve iş birliği içerisindeyiz. İlçeler de ya da her hangi ekipman yetersizliği olan klinikler olsun… Değerli veteriner hekimlerimizin isteği doğrultusunda gerekli kontroller, tahliller, röntgen vb. elimizde ki imkânlarla değerlendirerek yardımcı oluyoruz. Yine hasta yakınını kendi isteği doğrultusunda kendi veteriner hekimine gönderebiliyoruz.

Pandemi sürecinin hayvanlar üzerinde ki etkisi sizce nasıldı ?

Bu süreci iki aşamada inceleyebiliriz. İyi ve kötü yanları olarak. Bu pandemi döneminde bazı insanlar kendi dostlarından virüs bulaşacağını düşünerek barınağa ya da sokağa terk ettiler. Bu nedenle evde büyümüş maalesef dışarıya hâkim olmayan hayvanlar eklendi. Olumlu tarafları olarak düşünecek olursak birçok hayvan sahibi de aşılamanın ne kadar önemli olduğunu öğrendi ve hayvanlarını aşılatmaya başladı. Geçtiğimiz senelerde şuana kadar şahit olmadığımız bir şekilde bitmeyen kedi-köpek aşıları bu sene eylül ayında senenin bitmesine üç ay kala piyasada tamamen bitti. Üç ay boyunca çoğu kliniklerde hastanelerde aşı bulunamadı.

 Giresunluların hayvanlara karşı yaklaşımları sizce nasıl?

Giresun küçük bir şehir olmasına rağmen çok fazla sahipli hayvan bulunduruyor ve hayvan sever sayısı da oldukça fazla. Çoğunlukla her ilçe de ve Giresun merkezde sayısı beşten fazla hayvan sever mevcut. Bu hayvan severlerin sokakta gördükleri hayvanları mutlaka hastaneye ya da çevresinde en yakın kliniğe götürüp tedavi ettirdiklerini biliyoruz. Bu nedenle Giresun hayvan sever miktarı olarak iyi bir şehir.

Kedi ve köpeklerin beslenmesinde nelere dikkat etmeliyiz?

Kedi ve köpeklerde kesinlikle mama ile beslenmesini öneririz. Yavru kedi ve köpeklerde süt verilmemesi daha iyi olur çünkü uzun süre süt verilmesi bu hayvanlarda kansızlığa neden olmaktadır. Bu nedenle ilk başlarda mamalarla beslenmeli, belli diş çıkmasından sonra yaş ve kuru mamaya geçilmeli. Evcil olanlar içinde evde mevcut olan ürünlerden de ek gıda verilebilir.

Kedi ve köpekler için tavuk kemiği kesinlikle verilmemesi gerekiyor. Hem mide hem gırtlağa zarar verebiliyor. Bıçak gibi keskin olabiliyor. Larenks felçleri, mide ve bağırsaklarda neden olabiliyor.

Köpeklerde tavuk kemiği ve tavuk etinin dermatolojik sıkıntılara yol açtığı, uyuzu tetikleyerek arttırdığı bilindik durumlar. Çiğ olarak tüketilmesi onları vahşileştiriyor, kislere neden oluyor. Bazı hayvanlardan bulaşan kisler köpeklerde karaciğer –akciğer sonrasında beyine yerleşerek nörolojik geri dönüşü olmayan durumlara yol açabiliyor.

 Yeni hayvan sahibi olacaklara ve hayvan sahipleri olacaklara önerileriniz, nelerdir?

Hayvanlarını veteriner hekime götürmek için sadece hasta olmalarını beklememelerini öneririm. Mutlaka hayvanlarıyla beraber bir veteriner hekime danışıp hayvanın aşı programı, iç dış parazit programıdır, nasıl bakım ve beslenme uygulayacağı hakkında bilgi almasını şiddetle tavsiye ederim. Artık veteriner hekimlik tedaviden çok koruyucu hekimliğe yöneldiği için veteriner hekiminizin söyleyeceği direktiflere uyarak, dostunuzun hastalanmamasını sağlayabilirsiniz. Hastalandıktan sonra da çok basit bir şekilde tedavisinin yapılabilineceğini bilirsiniz.

En önemlisi tabi ki aşılama programı. Bir aşının ücretiyle, o aşıda bulunan hastalığa yakalanması sonucu olan tedavi ücretinin arasında 10 kat fark olduğunu bilmeniz, sizi mutlaka aşılatmaya yöneltmelidir.

 Sokak hayvanlarına karşı yaptığınız çalışmalarınız nelerdir?

Bireysel çalışmalarımız şu şekilde, fiyatlarımız sokak hayvanlarına daha indirimli. Genelde bu konuda hayvan severlerle çalışmalarımız mevcut.Sokak hayvanlarından sorumlu olan Giresun belediyesi hayvan barınağı olduğu için hayvan getiren hayvan severe gerekli bilgilendirmeleri yapıyoruz.Onların getirdiği sokak hayvanlarını teslim alıyoruz gerekli tedavilerini uyguluyoruz tedavilerini uyguladıktan sonra hayvan severler teslim alıp tekrardan doğal alanlarına götürüyorlar. Ödeme kısmını hayvan severler sosyal medyada ilan açıyorlar bu ilandan gelen paralarla ödeme yapıyorlar. Ve tabi ki yeri geliyor  %50 indirim yapıyoruz ya da baya büyük bir inisiyatif kullanarak ücretsiz tedavi ettiğimiz hayvanlarda oluyor. Tekrar dışarı bırakmaya kıyamadığımız hastanemizde bir ay gerekli beslenme barınmasını sağladığımız hayvanlar dahi oluyor. Sokak hayvanlarından sorumlu olan Giresun belediyesi hayvan barınağı olduğu için hayvan getiren hayvan severe gerekli bilgilendirmeleri yapıyoruz.

 Giresun’da ki sokak hayvanlarına karşı bizlerin yapabileceği çalışmalar nelerdir? Sizin gözlemlediğiniz önerileriniz nelerdir?

Her şey tamamen hayvan severlere bırakılmamalı. Her birey en azından bireysel bir şeyler yapabilmeli. Kış günü kapı önlerine mama ve su koyabilirler. Hayvanlar susuzluktan ve açlıktan donarak ölürler. Tok olan hayvan soğuk havaya dayanaklı olur ve ölmez, aç olduğu için ölürler. Bu nedenle tamamen hayvan severlere besliyorlar zaten düşüncesiyle bırakmamaları lazım. Hiç bir şey yapamasalar bile önlerine su hatta kuru ekmek bile koyarak o hayvanın beslenmesine vesile olmalarını isterim…

 

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?