29 Ekim tarihinin anlamı  

29 Ekim tarihinin anlamı  

Türkiye Cumhuriyeti 93 yaşına girdi. 93 yıl önce ilan edilen cumhuriyet yönetiminin, ‘ilelebet payidar’ olması için kuruluşundaki iki sağlam temeli korunmalıdır.

O iki sağlam temel;

Tam bağımsızlık ve ulusal egemenliktir.

Cumhuriyetimizi, aydınlığa, çağdaşlığa doğru yürüyen bir insana benzetirsek, bu iki temel, iki sağlam ayaktır!

Cumhuriyetimizi, emperyalizme karşı verdiğimiz bağımsızlık savaşını kazanarak kurduk. Tam bağımsızlık temeli bu mücadeleden gelir.

Cumhuriyetle, halkımız kulluktan yurttaşlığa geçti. Padişahın kulu olmak yerine yurttaş oldu. Ulusal egemenlikte bunun sonucudur.

Bağımsızlık için dün Mondros’a, Sevr’e karşı çıktık. Bugün de BOP ve bu ‘proje’ adı altında hedeflenen yeni Sevr’e karşı çıkmalıyız.

Egemenliğimiz için dün saltanatı kaldırdık. Bugün de ulusal egemenliğimize karşı her adıma karşı çıkmak zorundayız.

  1. yılını kutladığımız CUMHURİYET, ancak bu şekilde ‘ilelebet payidar’ kalır!

***

Mustafa Kemal Atatürk, emperyalizme bazı tarihleri seçerek mesaj vermiştir. Bu konuda iki örnek verebiliriz.

Bunlardan teki 26 Ağustos tarihidir.

Kurtuluş Savaşımızı zafere götüren BÜYÜK TAARRUZ, bilinçli olarak 26 Ağustos 1922 tarihinde başlatılmıştır.

Çünkü 26 Ağustos Malazgirt Zaferinin, 26 Ağustos 1071 tarihinin yıldönümüdür.

Bu yolla verilmek istenen mesaj ise şudur.

‘ Bu topraklar 26 Ağustos 1071 tarihi ile yurt oldu. Yurdumuza göz diken emperyalistleri de yine bir 26 Ağustos tarihinde yurt topraklarından çıkarıyoruz. Bu topraklar sonsuza dek yurdumuz olarak kalacaktır.’

Mustafa Kemal, emperyalizme ikinci mesajını CUMHURİYETİ 29 Ekim tarihinde ilan ederek vermiştir.

Bilindiği gibi Kurtuluş Savaşımızı başlatan olay, 30 Ekim 1918 tarihinde Osmanlı Devletine imzalatılan Mondros Ateşkesi ve bu ateşkesin 7. Maddesine dayalı olarak yurt topraklarının işgale uğramasıdır.

Mustafa Kemal, Mondros’a karşı çıkar. Bu anlaşmanın içeriğinin tehlikelerle dolu olduğunu Osmanlı yönetimine anlatmaya çalışır. Yıldırım Orduları Komutanı Mustafa Kemal Adana’dan çektiği telgraflarla adeta ‘telgraf savaşı’ başlatır.

O telgraflarda ateşkes ile İngilizlerin istediği her yeri işgal edebileceğini söyler. Bu anlaşmayı tanımadığını bildirir. ‘Bu anlaşma şartlarını tanımıyorum. Karakterime (fıtratıma) uyanı yapacağım, Gerekirse başında olduğum Yıldırım Orduları ile İskenderun’a çıkmak isteyen İngilizlere ateş açacağım’ der. Bunun üzerine Osmanlı, Yıldırım Ordularını dağıtır ve Mustafa Kemal’i İstanbul’a davet eder.

13 Kasım 1918 tarihinde İstanbul’a gelen Mustafa Kemal’in boğazda İngiliz gemilerini görünce ilk tepkisi, “geldikleri gibi gidecekler” olur!

Emperyalistleri ve kuklalarını ‘geldikleri gibi geri göndermek’ için 19 Mayıs 1919’da Kurtuluş Savaşını başlatır ve 9 Eylül 1922’de zafer kazanılır.

29 Ekim 1923’de ise Cumhuriyet ilan edilir.

Mustafa Kemal, 1925 yılında, cumhuriyetin ikinci yıldönümü törenlerinde, İzmir’e ilk giren süvari birlikleri komutanı Fahrettin Altay’ı Çankaya’da bir süre konuk eder.

Fahrettin Altay, Gazi Mustafa Kemal’e sohbetleri sırasında ’29 Ekim tarihinin sırrı nedir?’ diye sorar. Mustafa Kemal ‘30 Ekim Mondros Anlaşması sonrası çektiğimiz sıkıntıları bilirsin. Sen de oradaydın’ diyerek söze başlar ve 29 Ekim tarihinin sırrını açıklar.

“Deyiniz ki tarihten silinmek istenen bir milletin ahıdır, öcüdür.”

Mustafa Kemal, bizi yok etmek, vatan topraklarımızı işgal etmek isteyen emperyalistlere, 30 Ekim 1918 de imzalanan Mondros’un yanıtını 5 yıl sonra 29 Ekim 1923 tarihinde verir.

Cumhuriyetimizi, Mondros’un tarihinden bir gün önce ilan ederek…

Mustafa Kemal, emperyalist batılı devletlere ‘Ben 30 Ekim’i tanımıyorum! Sizden bir gün öndeyim. Siz 29 Ekim’i tanıyacaksınız!’ mesajını vermiştir.

Bu nedenle 29 Ekim, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından, tıpkı 26 Ağustos tarihi gibi bilinçli seçilmiştir.

***

29 Ekim, emperyalizme bir derstir.

Bugün o ‘dersin’ bilinci ile CUHURİYET’ e sahip çıkmak zorundayız. Tam bağımsızlığımızı ve ulusal egemenliğimizi her koşulda korumayı başarabilmeliyiz…

Emperyalizmin ve işbirlikçilerinin, yine seçtiği tarihlerler ile bize 29 Ekim 1923 tarihine karşı mesajlar verdiğini unutmayalım!

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?