2O18 ANALİZİ?

2O18 ANALİZİ?

ANKARA da önemli gelişmeler oluyor. Türkiye’ye yön veren Hükümet yüksek ihtimalle erken seçime hazırlanıyor. Diğer siyasi partilerde bu hareketi tespit ettikleri için; onlarda kendi projeleri doğrultusunda hazırlığa başladılar. ANKARA kulislerinden sızan haberler partilerin koridorlarında nelerin konuşulduğunu, kamuoyuna hangilerinin yansıdığını, hangilerinin gizli tutulmaya çalışıldığını çok net görme şansını yakalamak mümkün. Bu günlerde, hangi muhalefet parti mensubu ile görüşsen erken seçim olasılığı için; şu sıralamayı yapıyor

Taşeron işçilere kadro güvencesinin verilmesi

İstihdam atağı

Esnafa yönelik düzenleme

Siyasi konuları değerlendirme şekli

Milliyetçi ve dini söylemlerin artması

Kudüs krizi; gibi konular üzerinde yapılan gösterilen çabaların gelecek günlerin siyasette dalgalanma olacağının göstergesidir. Her gün Cumhurbaşkanı ve Başbakan yazılı ve görsel basında görünmesi, geleceğe ışık tutan analiz konularıdır. CHP lideri, MHP lideri, İYİ parti lideri ve Sadet parti liderleri de bu konuyu açık şekilde dillendirmektedirler. Muhalefet parti liderlerinin dikkat çektikleri en önemli konu Ekonominin daha kötüye gideceği için bir an önce iktidar partisinin seçime gitmek istediği konuşulmaktadır.

Seçimlerin yapılabileceği mevsim olarak yaz ve sonbahar telaffuz ediliyor ama bana göre Temmuz ayı iktidar için en ideal seçim ayıdır. Sebebi, Sosyal demokrat ve Liberaller yazın tatile giderler ve oy kullanmazlar katılım 0/0 65 veya 70 olur, bundan karlı çıkan iktidar partisi olur. MHP şimdiden ittifak çalışmasını başlatmış olması erken seçime ilk hazırlanan parti görünümünü veriyor. Her ne kadar AK Parti seçimler zamanında yapılacaktır dese de görüntü ve çabaları kendilerini erken seçime hazırlandıkları yolunda ele veriyor. Şu anki görüntü ekonominin ve dış politikanın sıkıştığı yönünde bu döngüyü kırmanın tek çaresi mutlaka bir Cumhur Başkanlığı ve genel erken seçim yaparak ellerini rahatlatmaları gerekmektedir. Yerel seçim yapmak için mutlaka Anayasanın değişmesi gerekir ancak TBMM de bulunan çoğunluk ile genel seçimler erkene alına bilir. 16 Nisan referandumunda kabul edilen Anayasanın geçici maddesi de, Cumhur Başkanlığı seçiminin genel seçimle yapılmasını şart koşuyor.

Cumhurbaşkanlığına aday adayları konuşulduğunda hep aynı isimler gündemde. Erdoğan karşısında Kılıçdaroğlu veya Akşener. Türkiye Sosyal Ekonomik ve Siyasi Araştırmalar Vakfı’nın Kılıçdaroğlu, Karamollaoğlu ve İYİ Parti temsilcisi Nuri Okutanın katılımıyla gerçekleşen toplantısında, Erdoğan karşısındaki partilerin yol haritası da kendisini gösterdi. Söz konusu partilerin birinci tura kendi adaylarıyla girip, ikinci tura kalan ‘muhalif’ adayı destekleme eğiliminde olduğu anlaşılıyor. Hepsinin destek şartı ise Anayasada Cumhurbaşkanının yetkisini temsil düzeyine düşürmek ve Başbakanın yetkisini artırmak şartı ile parlamenter sisteme dönmektir.

Bence çok önemli konu madem 50+1 ile Cumhurbaşkanı seçiliyor, muhalefet partileri de eski sisteme dönelim diyor. Sayın Cumhurbaşkanı öyle istiyorsanız dönelim eski sisteme Anayasayı değiştirelim derse buna muhalefet partileri karşı çıkamazlar. Ak Parti + MHP birlikte seçime giderse Meclise 0/0 45 ve üzeri oy alıp parlamentoya girerler kaybeden gene muhalefet olur. . Kulislerde bu günlerde dillendirilen konu 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül son dönemde siyasi konulara karşı ilgisinin arttığı söylentisi yayılıyor. Siyasetten uzak kaldığını sıkça ifade eden Gül’ün yeni sistemde Cumhurbaşkanlığı’na aday olmak istediği kulislerde konuşuluyor. Amacının siyaset yapmak değil, ülkeyi yönetmek için; aday olmak istediğini söylediği, konuşulan konu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?