Fındık fiyatları yükselir mi?

Fındık fiyatları yükselir mi?

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar,  “Sahip çıkacaksınız, sahip çıkmamız lazım!. Fındıkla ilgili yatırım yapın, rekabeti sağlayın, üreticiler rahatlasın. Türkiye Dünya fındık ticaretinin %70 ini elinde bulundurmasına rağmen fındık üreticisi mağdur. Sektörün yetkililerini üreticilerini sabırlı olmaya çağırıyorum. Fiyatların yükselişe geçeceğinden umutlu olduklarını söyledi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar,   “Fiyat yükselsin” diye beklemekten usanan fındık üreticileri tatsız geçen bir sezonu daha kapatmaya hazırlanırken, kimi üretici yine emanette fındığını bekletiyor kimisi ise inatla ne bu yılın ne de bir önceki yılın ürününü satmıyor. Paraya ihtiyacı olanlar ise mecburen tüccarla el sıkışıyor. Özellikle son 2 yıldır fiyattan muzdarip olan üreticiler, yaşadıkları sorunlara çözüm bulunmamasına tepki gösterirken, daha ne kadar sabretmek zorunda oldukları sorusuna yanıt arıyor. Karadeniz’in can damarı ve önemli bir geçim kaynağı olan fındıktaki olumsuzluklar yüzünden üreticilerin tarlasına küsmesinden korkan üretici birlikleri ise problemin giderilmesine yönelik öneriler sunmaya devam ediyoruz” dedi.

“FINDIK SEKTÖRÜNDEKİ OLİGOPOL YAPIYI KIRMAMIZ LAZIM”

Fındıkta yaşanan sorunları takip ettiklerini vurgulayan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Yıllardır fındık üreticilerinin sorunlarıyla uğraşıyoruz. Fındık sektöründe oligopol yapı var. Bu oligopol yapıyı kırmamız lazım. Bu yapıyı kırmadığımız takdirde fındık meselesi, bizim başımızı uzun yıllar ağrıtacak. Serbest piyasa koşulları içinde rekabet oluşmamışsa fiyatların üretici lehinde gelişmesi mümkün değil. Yani üretim artmış, düşmüş önemli değil” değerlendirmesini yaptı.

“KARADENİZ’DEN FINDIĞI ALDIĞINIZDA SOSYO-EKONOMİK YAPISI BİTMİŞTİR”

Bu yıl fındıkta rekolte tahminini Tarım Bakanlığının yaptığını, rekolteyi 468 bin ton olarak açıkladığını hatırlatan Bayraktar, şunları kaydetti: “Ama son yağmurlardan sonra küllenme hastalığı var, fındıkların içi boş. Rekolte 450 bin tonun altında. Bütün bu şartlarda neden fiyatlar yükselmiyor? Çünkü oligopol yapı var. O zaman bu yapıyı kıracağız. Bu ülkenin sermaye çevreleri, iş adamları var. Türkiye fındıkta rakipsiz bir ülke. Dünya fındık ticaretinin yüzde 70’ini yapıyoruz. İş adamlarımız fındıkla ilgili yatırım yapmalı, rekabeti sağlayarak üreticilerimizi rahatlatmalıdır. Bu sağlanıncaya kadar, zaman zaman, elbette devletçi değiliz ama serbest piyasa koşullarının, rekabet koşullarının oluşmadığı alanlarda devletin müdahalesi gerekli. Karadeniz’den fındığı aldığınızda Karadeniz’in sosyo-ekonomik yapısı bitmiştir. Bu kadar basit… Sahip çıkacaksınız, sahip çıkmamız lazım. Bu oligopol yapıyı muhakkak suretle kıracağız. Bu sadece Ziraat Odası Başkanlarının işi değil, bütün kesimlerin bize destek vermesi lazım. Üreticilerimiz biraz dikkatli ve sabırlı olursa fındık fiyatlarının da biraz yükselmesi mümkün diye düşünüyorum”

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?