Aslantürk: “Hastanede döner sermaye kavgası yok”

Aslantürk: “Hastanede döner sermaye kavgası yok”

Doktor Aslantürk, yerel medyada çıkan haberlere açıklık getirdi.

Kamuoyu ise Giresun’a atanan profesörleri ekonomik olarak teşvik edici kampanyalar organize edilmesini ve ağır hastaların komşu illerde çile çekmemelerinin artık önüne geçilmesini bekliyor. Erdoğan Memişoğlu’nun liderliği döneminde şehrin işadamlarına yılda 3-4 özel ünite açtırılarak hasta sevki azaltılıyordu.

Kamu Hastaneler Birliği Giresun il sekreteri Hasan Aslantürk, afilasyon uygulaması konusunda çıkan haberlere açıklık getirdi.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Aslantürk,hekimler arasında döner sermaye kavgası olduğu yönündeki haberleri yalanladı.

Aslantürk, “24 Ocak 2016 Salı günü medyaya yansıyan “Hastanede Döner Sermaye Kavgası” başlıklı habere karşı aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görülmüştür.

7 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 6745 sayılı kanunun 39. Maddesi gereğince nüfusu 750.000’in altında olan İllerde kurulu Tıp Fakültelerinin kendilerine ait eğitim-araştırma hastaneleri yoksa, Sağlık Bakanlığı’na ait hastanelerle ortak kullanıma (afiliasyon) geçilir hükmü getirilmiştir. Buna istinaden Türkiye Kamu Hastaneleri Kurum Başkanı Prof. Dr. Alper Cihan ile Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Coşkun arasında, Giresun Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Devlet Hastanesi ve Giresun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanelerinde Giresun Üniversitesi ile ortak kullanım protokolü imzalanmıştır.”diyerek şöyle konuştu

“2 Aralık 2016 tarihinde Sağlık Bakanlığınca da onaylanan protokol sonrasında, 2016 mali yılı bitmesi beklenmiş ve 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren iki hastanemiz Eğitim ve Araştırma Hastanesi adı altında Üniversiteden katılan akademik kadrolarla birlikte hizmet vermeye başlamıştır. Üniversiteye ait 36 yataklı Nizamiye Yerleşkesi ek binası da hizmete dahil edilmiştir.

Afiliasyonda amaçlanan kanuni gerekliliğin yanında Tıp Fakültesinde eğitim gören ve artık 5. Sınıfa gelen öğrencilere staj yapacakları bir hastanenin sağlanması yanında, Üniversite akademik kadrolarındaki doktorlara da hastaların daha kolay erişmesini sağlamaktı. Burada Sağlık Bakanlığının hizmet hastaneleri ile Üniversitenin eğitim araştırma hastanesi birleştirilmiştir. Her ne kadar ikisinde de özde insanları sağlığına kavuşturma düşüncesi olsa da bir takım çalışma farklılıkları olacaktır.

Bazı basın organlarında çıkan haberlerde ortak kullanım sonrasında Giresun’daki devlet hastanelerine hasta başvurusunun ve yatışların azaldığı, özel hastanelere yönelimin olduğu şeklinde haberler çıkmaktadır. Bu kadar kısa zaman diliminde böyle bir yorum yapmanın çok doğru olduğunu düşünmüyorum. Kaldı ki, Giresun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi de yeni hizmet binasına geçmenin yanı sıra ortak kullanımla birlikte poliklinik başvuruları ve doluluk oranlarında gözle görülür artış olmuştur. Bu, zaman içinde uzman eksiklikleri ve yan dal kadroları tamamlandığında daha da artacaktır. Önümüzdeki aylarda doktor kadrolarındaki eksiklikler Bakanlık ve Giresun Üniversitesi tarafından tamamlanınca artık branş nöbetlerine geçilecek, ayrıca talep gelirse mesai dışı çalışmalara da başlanacaktır.

Giresun Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi ise yine önceki yılın Ocak ayı ile kıyaslandığında 1-23 Ocak 2016 tarihleri arasında poliklinik sayısı 52.412, acil poliklinik sayısı 12.196, yatan hasta 1.194, 1-23 Ocak 2017 tarileri arasında poliklinik sayısı 64.179, acil poliklinik sayısı 15.618, yatan hasta ise 1.372 olarak görülmektedir. Bu veriler doğrultusunda Ocak poliklinik, yatan  ve acile başvuru sayılarında artış vardır. Ameliyat sayıları da önceki yılın Ocak ayı ile kıyaslandığında 1-23 Ocak 2016 tarihleri arasında 1.415, 1-23 Ocak 2017 tarihleri arasında 1.547 olarak gerçekleşmiştir.

Nizamiyedeki ek binada Ocak ayının ilk günlerinde 270 poliklinik başvurusu olurken bu sayı ayın son günlerinde 500 lü rakamlara ulaşmıştır. Ancak bu ünitede bir kısım tamirat ve tadilat işlemleri devam etmekte olup buradaki hizmetlerin de verimliliği ve kalitesi arttırılacaktır. Yine bu hastanede 17-18 yataklı yoğun bakım ünitesi haricinde fizik tedavi servisi ve terapi salonları açılacaktır. Böylece 3 yılda yaklaşık %100’e yaklaşan doluluk oranına ulaşan ve uzun sürelere randevu verilen Fizik Tedavi Hastanemize alternatif oluşturulacaktır. İnşaallah bunlar Şubat 2017 sonuna yetiştirilecektir.

Giresun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği olarak Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi dekanlığı ile daha iyi bir hizmeti nasıl verebiliriz düşüncesiyle sık sık istişareler yapmaktayız. Üniversite olayın eğitim ayağını üstlenip en iyi şekilde yapma çabasındadır. Biz ise hizmet ve işletme ayağını en iyi şekilde yönetmeye çalışmaktayız. Bunu yapıyorken de çalışan doktor dahil tüm sağlık personellerimizin görüş ve önerilerini dikkate almaktayız. Olaya sadece kişilerin alacağı para yani döner sermaye boyutuyla bakmak yanlış olur. Burada önemli olan üretilen hizmetin kalitesini yükseltmek, vatandaşın en kolay ulaşabileceği şekli sağlamaktır. Bunlar sağlandığı takdirde maddiyat zaten ardı sıra gelecektir. Biz bu nedenlerden ötürü tüm sağlık çalışanlarımıza sabırlı olmalarını ve daha öncesindeki gibi özverili çalışmalarına devam etmelerini öneriyoruz.

Hedefimiz hizmette en iyiye ve güzele ulaşmaktır.

Niyeti iyi olanın akıbeti de iyi olur.

Tüm çalışma arkadaşlarıma ve Giresunlu vatandaşlarımıza hayırlı günler diliyorum”.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?