Afrin’e Mehmetçikten Zeytin Dalı.

Afrin’e Mehmetçikten Zeytin Dalı.

6 yıldır devam eden Suriye’deki iç savaşta artık son perdeye gelindi.

Afrin’e yönelik harekat için ‘Zeytin Dalı’ adının verilmesi ise dikkatleri çekti. ‘Barış’ simgesiyle anılan ‘Zeytin Dalı’ deyiminin yüzyıllardır kullandığı biliniyor.

Milli Mücadele döneminde de Afrin’e harekat düzenlengi

Türk Silahlı Kuvvetlerince Afrin’e yönelik gerçekleştirilen Zeytin Dalı Harekatı devam ederken, Türk ordusunun Anadolu’nun güvenliği için Milli Mücadele döneminde de Afrin’e harekat düzenlediği tarihi belgelerde yer aldı.Tarihçi Yazar Enes Demir tarafından kaleme alınan “Yeni Belgeler Işığında Vazgeçilmeyen Topraklar Misak-ı Milli” adlı kitapta yer verildi.

Kitaptaki iki tarihi belge, Milli Mücadele döneminde 1920-1921 aralığında da Anadolu’nun güvenliği için Fransız işgali altındaki Afrin’e harekat gerçekleştirildiğini ortaya koydu.

Türkiye Cumhuriyeti ve Ordusu bir harekatı çıkınca ,hepimiz SORGUSUZ SUALSİZ DEVLETİMİZİN EMRİNDEYİZ .

Bu ülkenin evladı olmak bu ülkeye sevdalı olmak ne güzel Yarabbi …

Allahım sen güzel ordumuza şanlı ordumuza zaval verme .

Afrin harekatında dualarımız ordumuz ve kahraman mehmetçiğimiz için Bugünde görüyoruz ki türk askeri gittiği heryerde sevgi ve destek görüyor.Çünkü insanı koruyan yücelten bir ordu silahla toprakları değil sevgiyle yürekleri kazanıyor.Milletimizin evlatlari mehmetçikten Afrin’e zeytindali uzatildi.

Peki ‘Zeytin Dalı’ ne demek?

Zeytin Dalı, bilinenlere göre; Beyaz bir güvercinin Hz. Nuh’un gemisine tufan sonrası canlılık belirtisi olarak, ağzında zeytin dalı ile dönmesi nedeniyle, zeytin yüzyıllardır barışın simgesi kabul ediliyor.

Afrin, Suriye’nin kuzey batısında olan bir kent…

2012 yılında Esad yönetiminin çekilmesiyle YPG bölgeyi ele geçirdi.

Ama asıl etkinliğini 2015’den itibaren gösteriyor. Bölgenin en önemli stratejik noktası olan Minig Havaalanını ise 11 Şubat 2016’da ele geçirdi. Son saldırılarında YPG 300’e yakın köy ve kasabayı işgal etti. Bu bölgeden Türkiye’ye hem taciz oluyor, hem de Türkiye’nin sınırında terör örgütü PKK’nın uzantısı bir yapılanma bulunuyor.

Geçmişte Afrin ve çevresinde 200 bine yakın bir nüfus vardı ama göçlerle bu sayı 500 bine ulaştı. Nüfusun yarısını Araplar oluşturuyor. Diğer yarısı ağırlıklı olarak Kürtler ve yüzde 8’lik bir oranla Türkmenler.

Peki Afrin’in önemi ne?

Afrin’de ne kadar PKK/YPG’li var? Türkiye’nin operasyon yaptığı Suriye’nin kuzey kenti Afrin, terör örgütü PYD-YPG/PKK tarafından 2012 yılından bu yana kontrol ediliyor. Rapora göre Afrin’de halen 8 bin civarında silahlı terörist bulunuyor. Bu teröristlerin yüzde 15’i ise PKK’nın askeri kadın kolu YJA-Star ile PYD’nin Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) çatısı altında silahlanan kadınlardan oluşuyor.

Afrin kimler için ve neden önemli?

Türkiye için önemli çünkü Suriye sınırının yanı başında kurulmak istenen terör koridoruna izin verilmek istenmiyor.

DEAŞ için önemliydi çünkü 2016 Ağustos öncesinde ‘savaşçı ikmali’ için Afrin kıymet teşkil ediyordu.

ABD ve PYD/PKK için önemli çünkü kantonların birleşmesi ve Akdeniz’e ulaşma hedefinin ikinci aşamasını gerçekleştirmesi açısından önem arz ediyor. Ayrıca, Türkiye’yi güneyden sıkıştırmak isteyen ABD, PKK/PYD’yi bölgedeki hedeflerine ulaşmak için kullanıyor.

Defalarca yapılan görüşmelere rağmen diş güçler Suriye’de P Y D ile yürümeye devam etti.Türkiye’nin buna göz yummasını beklediler.

Tabiki Türkiye,de bunu dururmun farkında olup hassasiyetini muafaza etti.

Türkiyenin önceliği Afrin ama birileri Türkiyenin endişelerinden İdile Menbiçe gel,gel yapıyor.Tabii devletin bu konuda elinde yeterince istihbarat vardır ve tedbiri elden bırakmayacaktır.

Afrin, Türkiye’nin Güney’inde Suriye’nin Kuzey Batısında yer alıyor. Arfinde yer alan yerlerin adı ise, Seyh el-Hadid, Raju, Bulbul, Ma’betla.

Tarihi Hititlere, M.Ö. 1000’lere kadar uzanan ve önemli tarihsel kalıntıları barındıran Afrin çok erken dönemde, Kudüs’ün de fethedildiği 637 yılında Müslümanların hâkimiyetine girdi. Osmanlı döneminde Afrin Kilis’e bağlı bir kaza konumundaydı. Haritaya bakıldığında Afrin, Türkiye içlerine bir koç başı gibi uzanan coğrafi bir mevkiye sahip. Şayet Afrin bölgesi de teröristlerden temizlenirse, Türkiye’nin güney sınırında yaklaşık 10 bin kilometre karelik bir alan Türkiye nüfuzunda olacak.. Fırat Kalkanı harekatının icra bölgesi ve İdlib’in ardından Afrin’de yapılacak bir harekatla, Doğu Akdeniz’e ulaşmayı hedefleyen PKK kuşağı tamamen engellenmiş olacak.

Türkiye, elbette baştan bu yana desteklediği ılımlı muhaliflerin, yerel halkların haklarının korunmasını önemsiyor.

Ancak öncelikli hedef, güvenliğini sağlamak.

Bu nedenle, Afrin’e operasyonu da Menbiç’ten YPG’nin çıkarılmasını da gündeminde tutmayı sürdürecek.

Soçi’de, Afrin ve YPG konusunda alınacak kararlar, bu konuda bundan sonra atılacak adımlar ve Suriye’de barışın sağlanmasına yönelik ileride yapılacak toplantılar açısından büyük anlamlar içerecek.

Barışın güvercini, savaşın kartalı şanlı ordumuz Zeytin Dalı Harekatı’nı başlattı. Rabbimden muvaffakiyetler diliyorum.

Dualarımız Kahraman Mehmetçik için.

Tek bir Askerimizin burnu kanamadan harekatın tamamlanmasıdır.

Kuran’ı Kerim’in 48. suresi olan Fetih Suresi, Barışı tarif ederken, onurlu bir zafer ve göz kamaştırıcı bir başarı diye tanımlar, bunu apaçık bir fetih olarak ilan eder.

 Hz. Muhammed (S.A.V) ise amacımız olan barışa ulaştık diyerek arkadaşlarını ikna etmeye çalışıyordu ki, ‘Fetih Suresi’ nazil oldu. Fetih, artık savaşın değil barışın karşılığıydı.

Şu kopan fırtına Türk ordusudur ya Rabbi Senin uğrunda ölen ordu budur ya Rabbi Ta ki yükselsin ezanlarla müeyyed namın Galip et, çünkü bu son ordusudur İslamin’ .Yahya Kemal Beyatlı

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?