Akar’dan kokarca uyarısı

Akar’dan kokarca uyarısı

Fındık Araştırma Müdürü Aysun Akar, fındıkta yeşil kokarca için mücadele uyarısı yaptı.

AKAR “Kaliteli Ürün İçin Fındık Yeşil Kokarcasının Temmuz Ayı Mücadelesi İhmal edilmemelidir

Fındık üretiminde verim ve kalitenin arttırılması hem üreticimizin hem de ülkemizin en önemli hedefidir. Bunu sağlamada en önemli nokta entegre üretim tekniklerine uymaktan geçmektedir. Üretim sürecinin başından hasada kadar olan bütün tarımsal faaliyetleri ayrı ayrı değil, bir bütün olarak ele almalı, yapacağımız uygulamalarla hem fındık bahçelerimizin sağlıklı olmasını hem de hastalık ve zararlıların oluşturduğu sorunları asgari düzeye indirmeyi sağlayabiliriz.

Fındık üreticileri külleme, fındık kurdu, mayıs böceği, dalkıran gibi zararlı ve hastalıkları iyi tanımakta ve gerekli durumlarda bunlarla mücadele etmektedir. Ancak, hem verimi hem de kaliteyi düşüren fındık yeşil kokarcasına karşı mücadele genellikle eksik yapılmaktadır. Üreticilerimiz fındık kokarcasına karşı sadece erken dönemde yani fındıklar mercimek büyüklüğünde iken mücadele yapmaktadır. Geç dönemdeki yani iç doldurma dönemindeki kokarca mücadelesi ihmal edilmektedir.

Fındıkta iç gelişiminin arttığı dönem olan Temmuz ayından itibaren kokarcanın yeni dönem erginleri ve nimfleri (henüz ergin hale gelmemiş olanlar) oluşmaktadır. Bunlar da fındıkta beslenerek kara karamuk, şekilsiz ve buruşuk iç ve en önemli olarak da lekeli iç meydana getirmektedirler. Bu dönemdeki kara karamuk ve diğer zararlar bariz bir şekilde fark edilirken, lekeli iç zararı dışarıdan anlaşılamaz. Lekeli iç zararı genellikle ürün işlenirken yani kavurma, kıyma gibi işlemler esnasında fark edilir. Dışarıdan sağlam olarak görülen ancak lekeli iç zararına sahip meyveler fındık ihracatında sorun oluşturduğu gibi, bu tür fındıklarda acılaşma, iç çürüklükleri oluşabilmekte ve ürünün raf ömrünü düşürmektedir.

Temmuz ayının ilk haftasında bahçede yapılacak gözlemlerde ocak başına ortalama 1 nimf (henüz ergin hale gelmemiş yeşil kokarca) bulunması durumunda ilaçlamaya karar verilmelidir. Bu ilaçlamada hem yeni dönem erginler hem de nimfler hedef alınır. Böylelikle lekeli iç zararını azaltmak mümkün olur. Bu ilaçlamada dikkat edilmesi gereken nokta ise hasada az bir süre kaldığı için seçilecek bitki koruma ürününün etiketinde yer alan ‘ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken süre’dir. Bu süreye dikkat edilmesi kalıntı riski açısından büyük önem taşımakta olup, ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken süre kısa olan (7-14 gün) bitki koruma ürünleri tercih edilmelidir.” dedi

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?