AV & TERMAL TURİZM

AV & TERMAL TURİZM

Ülkemizin bazı bölgelerinde uygulanmakta olan av ve sağlık turizmi ilerleyen yıllarda bizim bölgemizde uygulanmaması için hiçbir neden yoktur. Tabi önce altyapısı yapılmalı sonra üst yapı ve tanıtımı yapılmalıdır. Bizde zamanla tersi yapılmaktadır, Örnek Koç kaya tesisleri yapıldı fakat Kümbet yaylasının yolu otobüs trafiğine açılmadı. Turizm merkezi ilan edilen dört adet yaylamızın yolları standart değildir. Dünyada sağlığın ilaçsız tedavisi için termal su kaynaklarının verimli şekilde kullanıldığını görmekteyiz.

İlimizin birçok bölgesine çeşitli av hayvanları bırakılmıştır. Bunlar gelecek zaman içerisinde ilimizde alternatif turizmin öncüleridir. Bırakılan av hayvanları ve çeşitleri kırmızı benekli balık, sazan balığı, sülün, keklik, yaban domuzu, dağkeçisi, karaca ve boynuzlu kızıl geyik gibi av varlıklarıdır. 2013 yılı içerisinde 5 sahada alıştırma ünitesi kurularak 10 adet kızıl geyiğin bölgeye yerleştirilmesi sağlanmıştır. 2012 yılında, Keşap ilçesi Düzköy’e 800 adet Sülün, Şebinkarahisar ilçesi Aslanşah Köyü’ne 500 adet Keklik, Alucra ilçesi Demirözü köyüne 500 adet Keklik ve Çamoluk ilçesi Kaledere köyüne 400 adet Keklik salımı yapılmıştır. Şebinkarahisar İlçesi Tamzara ve Şaplıca köylerine’de keklik salımı yapıldı. Piraziz İlçesi Narlık Köyü, Görele İlçesi Dokuzgöz Mesire yeri civarı, Keşap İlçesi Hisarüstü Köyü, Armelit mevkii, Giresun merkez Aydınlar Mahallesi sınırları dahilinde 2013 ve 2014 yıllarında sülün salımı yapılmıştır. 2014 yılında Giresun ili, Alucra ilçesi Akılbaba ve Gavurdağı arasında tescili yapılan Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi Yaban Hayatı Geliştirme Sahasının, Gelişme Planı çerçevesinde keçi bırakıldı. Faaliyet 2013 Yılında, Alucra ilçesi Dolu dere Dereçiflik köyleri arasında kalan bölgeye Kızıl geyik yaban hayvanı yerleştirildi. Bunlar bize göstermektedir, önümüzdeki yıllarda bölgemizde sürek avları Ulusal ve Uluslar arası düzeyde av turizmi tertip edilecek ve ilimiz ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır.

İlimizde 2012 yılında 6 adet karaca, 6 adet yaban keçisi ve 455 adet yaban domuzu kotası verilmiş olup av turizmi kapsamında 6 yaban keçisi avlandı. İlimize verilen kotalar av turizmi kapsamında arttırılmalı ve bölgenin tanıtımı için; av turizmi düzenleyen tur operatörleri aracılığı ile tanıtım turları yaptırmalıdır. Sonuçlarına göre yaban keçisi, yaban domuzu ve çengel boynuzlu dağ keçisi kotaları arttırılabilir. Av turizmi kapsamında avlanması planlanan hayvanların bu işle ilgilenen derneklerle işbirliği yapılmalıdır. Söz konusu turizmin olduğunda iyi planlama yapılmalı ve yönetilmeli aksamaya meydan verilmemelidir.

Sağlık turizmi gündeme geldiğinde Termal turizminde av turizmi kadar önemli olduğunu bilmemiz gerekiyor. İlimiz sağlık müdürlüğü mastır planı hazırlatmış çok güzel, ilimizde yüzyılı aşkın süredir sivil toplum kuruluşu görevini yapan bir kuruluşunun dahi bir mastır planı yoktur. Merak ediyorum bu sivil toplum kuruluşu çalışmalarını neye göre yapmaktadır. İl sağlık müdürlüğünün bu güzel çalışmasını kutlamakla birlikte unutulan kısmını yazmakta mahsur görmüyorum bu eleştiri değil noksanların tamamlanması açısından hatırlatmaktır. Alucra ilçemizde bulunan Hayran bölgesinde tıpkı Pamukkale traverter’i andıran oluşum meydana gelmiş vaziyette bu sıcak su kaynağı gerekli incelemelerin yapılıp hangi madenlerin olduğunu ve hangi hastalıklara iyi geldiğinin belirlenerek tanıtılmalıdır. Ama Tıpkı Alucra ismi gibi el ücra olmuştur hatırlanmak için ilgili kurumların teşebbüse geçmesini beklenmektedir. Sayın Valimizin koordinatörlüğünde sorunun çözüleceğine inanıyorum.

Turizm denildiği zaman çeşitlendirmek mümkündür ama önemli olan bu güzellikleri planlamak ve altyapısını yaptıktan sonra tanıtım aşamasına geçilmelidir. Bahse konu planlamalar takip edilmediği taktirde zaman içerisinde yapılan işlerin ve ayrılan zamanın boşa gittiğini, ekonominin zarara uğradığını, bu durumda bölge halkının yapmış olduğu yatırımlarının, umutlarının ve heba olduğu bölge halkına katkı yerine zarar verdiğini görürüz. Bu tür olayların olmaması için mutlaka planlama yapmalı ve işi bilen kişi veya firmalarla çalışmalıdır.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?