BAŞKANLIK SİSTEMİ BİZE UYAR MI?

BAŞKANLIK SİSTEMİ BİZE UYAR MI?

İktidar partisinin yeni bir anayasa yapma teklifi doğrultusunda mecliste grubu bulunan dört parti tarafından anayasa komisyonu oluşturuldu fakat iktidar partisinin yeni anayasa ile birlikte başkanlık sistemini getirmek istemesi nedeniyle, CHP komisyonu terk etti.

Şimdi bu durumda kim haklı kim haksız bunun tespiti için olaya parti gözlüğünden değil objektif gözle bakmak gerekir. Bunun içinde başkanlık sisteminin bize uyup uymadığına irdelemek gerekir.

Başkanlık sisteminin sağlıklı işleyebilmesi için çok önemli bazı şartlar vardır,bu şartlar varsa başkanlık sistemi tartışılabilir ve uygulanabilir.

Bu şartlar şunlardır:1-Tam bağımsız yargı 2-İyi örgütlenmiş sivil toplum örgütleri 3-Hür basın,hür sendika 4-Başkana karşı denge görevi yapabilecek yasama organı,yasama organının güçlü olması içinde milletin vekillerinin bizzat millet tarafından belirlenmesi,bunun içinde seçim barajı ve siyasi partiler yasasının bu sistemi sağlayacak şekilde olması ve nihayet en önemlisi de demokrasi kültürü yeterli bir toplum.

Bir ülkede başkanlık sisteminin sağlıklı uygulanabilmesi için bu şartların mutlaka olması gerekir, bizim ülkemizde bu şartlar var mı yok mu? Bunu tartışmaya bile gerek yok.

Bu şartlar mevcut olmadan başkanlık sistemine geçme demek yasama, yürütme ve yargı yetkilerinin önemli ölçüde bir tek kişide toplanması demektir, kişinin siyasal kimliği hiç önemli değil,en demokrat kişi dahi olsa yine yine de sakıncalıdır.

Başkanlık sistemi ABD ve bir kaç ülkede uygulanmaktadır ama o ülkelerde yukarıda saydığımız şartlar mevcuttur. Bizim ülkemiz için en iyi idare şekli kuvvetler ayrılığına dayanan parlamenter sistemdir.

CHP’nin anayasa komisyonuna girmesi ta baştan yanlıştı, yanlıştan dönülmüştür kaldı ki; ülkenin gerçek gündemi terör ve ekonomidir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?