Cinsel Sağlık Sorunları ve Tedavisi

Cinsel Sağlık Sorunları ve Tedavisi

Cinsel işlev bozuklukları erken boşalma veya cinsel işlevde azalma, erektil disfonksiyon bozukluğu, cinsel tatminde azalma ve cinsel isteksizlik gibi sağlık sorunlarıdır. Cinsel işlev bozukluğunun en yaygın nedeni, yaşla birlikte ortaya çıkan hormon düzeylerindeki azalmaya bağlı olarak libidodaki değişimlerdir. Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, endokrin bozuklukları, obezite, sigara kullanımı, genetik ve psikolojik sorunlar cinsel sağlık sorunlarının temel nedenleri arasında yer alır.

Cinsel İsteksizlik Nedenleri

Cinsel isteksizlik tüm cinsel eylemlerde temel bir azalma ve cinsellikten kaçınma ile ortaya çıkan bir bozukluktur. Bu sorun kadınlarda erkeklere oranla daha yaygındır. Bu durumun önemli bir nedeni sosyal ve kültürel etkidir. Ayrıca erkeklerde cinsel isteksizlik ortaya çıktığında erektil disfonksiyon belirtileri ile birlikte görülür. Bu nedenle tedavisinin iki yönlü bir biçimde yapılması gerekir.

Cinsel isteksizliğin temel nedenleri arasında şunlar yer alır:

-Yüksek tansiyon, kalp hastalığı, diyabet, enfeksiyon veya sigara içmek cinsel ilişki sırasında ağrıya veya cinsel isteksizliğe neden olabilir.

-Menopoz sonrası ortaya çıkan östrojen veya testosteron eksikliği gibi hormonal problemler ile tiroid hastalığı cinsel heyecanı azaltır.

-Hipofiz hormonuna bağlı endokrin hastalıklar da cinsel eylemleri ve cinsel ilgiyi azaltan bir faktördür.

-Antidepresanlar, tansiyon ilaçları, ülser tedavisi ilaçları, doğum kontrol ilaçları gibi çeşitli ilaçların yan etkilerine bağlı cinsel isteksizlik oluşabilir.

-Çoğu zaman fiziksel ve cinsel istismar durumlarında cinsel isteksizlik oluşabilir. Özellikle kadınlar tecavüz veya cinsel istismarın kurbanları olarak gelecekte cinsel eylemlerden uzaklaşırlar.

-Travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete bozukluğu ve benlik saygısı problemleri olan kişilerde isteksizlik oluşabilir.

-Bireylerin cinsel eylemlerle ilgili utanç ve korku yaşaması partnerleriyle cinsel ilişkiye girmelerini zorlaştırır.

-Depresyon yaşandığında libidonuz azalır. Bu da cinsel isteksizlik oluşturur.

Bu nedenlerle birlikte alınan tüm ilaçların cinsel işlev bozukluğuna neden olabilecek herhangi bir tıbbi sorun veya yan etkisi olup olmadığını kontrol etmek gerekir. Bu nedenlerle ortaya çıkan cinsel isteksizlik için farklı tedavi yöntemlerine başvurulmalıdır.

Cinsel İsteksizlik Tedavisi

Cinsel işlev bozukluklarının tedavisine bakıldığında tedavi yöntemleri olarak ağızdan alınan ilaçlar ve cerrahi cihazların kullanımı oldukça yaygındır. Ancak bu ilaçlar sertleşme bozukluğu olduğunda farklı şekillerde kullanılabilir. Peki erektil disfonksiyon nedir? Erektil disfonksiyon sertleşmeyi sürdürememe ya da sertleşememe sorunu olarak bilinir. Erektil disfonksiyon durumunda da genellikle ilaç tedavisi ilk başvurulan tedavi yöntemidir. Ancak medikal cihazlar, cinsel terapiler, doğal destekler, hormonal tedaviler bu sorunların çözümünde katkı sunar.

Tüm bu tedavi yöntemleri dışında cinsel bilgi ve eğitim verilmesi cinsel isteksizliğin tedavi edilmesinde etkin bir rol oynar. Çünkü cinsellikle ilgili yanlış bilgi ve inanışlar cinsellikten kaçınmaya neden olabilir. Ya da cinselliği ayıp ya da günah olarak görmek, bir sorumluluk olarak algılamak cinsel arzuyu azaltır. Bu nedenle cinsellikle ilgili eğitimler oldukça etkili olacaktır.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?