Hüseyin TATAR
Hüseyin TATAR
htatar@giresungundem.com
Cumhuriyetin Sembolü Kadınlar: Tansu Çiller
  • 0
  • 343
  • 28 Haziran 2021 Pazartesi
  • +
  • -

Cumhuriyetin ilk ve tek Başbakan’ı
Koltukta ilk ve tek kadın Başbakan: Tansu Pembe Çiller
28 yıl önce Tansu Çiller olan 47 yaşında bir kadın, Türkiye’nin ilk ve tek kadın başbakanı oldu. Ekonomi profesörlüğü sonrası atıldığı politikada vekillik, bakanlık, genel başkanlık ve başbakanlık yaptı.
Türkiye’nin ilk kadın başbakanı seçildiğinde Cumhuriyet, 70’inci yılını kutluyordu.
Tıpkı seçme ve seçilme hakkında olduğu gibi Türkiye, Batı demokrasilerinin birçoğundan önce kadın bir başbakan seçmişti.

Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim üyesiyken siyasete atıldı. İki yıl gibi kısa bir sürede siyasi kariyerinin zirvesine çıkarak hükümeti kurma görevini elde etti.

Çiller, Süleyman Demirel tarafından, 20 Ekim 1991’de yapılan seçimler öncesinde siyasete davet edildi. Doğru Yol Partisi’nde Genel Başkan Yardımcısı oldu. İstanbul Milletvekili olarak parlamentoya girdi ve hemen ardından DYP-SHP koalisyonunda ekonomiden sorumlu devlet bakanlığı görevine getirildi. Birkaç yıl sonra Türkiye’nin ‘ilk kadın dışişleri bakanı’ unvanına da sahip olacaktı.

Siyasete girmeden önce Boğaziçi Üniversitesi’nde ekonomi profesörüydü. ABD’de New Hampshire ve Connecticut üniversitelerinde eğitim görmüştü.

Tansu Çiller, 13 Haziran 1993 tarihli DYP olağanüstü genel kurulunda en yüksek oyu alarak genel başkan seçilmiş ve Türkiye’nin ilk kadın başbakanı olmuştur. 25 Haziran 1993’ten 6 Mart 1996 tarihine kadar 50, 51 ve 52’nci Cumhuriyet hükümetlerinde başbakanlık yapmıştır. Başbakanlığı döneminde PKK’ya karşı verilen mücadele nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin modernleşmesi çalışmalarına katkı vermiş ve PKK’nın ABD yönetimi tarafından terörist örgütler listesine alınmasını sağlamıştır. Ayrıca Avrupa Birliği ile Turkiye’nin Yunanistan’In Nato’ya girişini engelleyen veto hakkına karşılık Gümrük Birliği antlaşmasını imzalamıştır.

1996 yılında RP – DYP arasında kurulan 54. hükümette dışişleri bakanlığı ve başbakan yardımcılığı yaptı. 1997 yılında Susurluk olayından sonra hükümete karşı gelişen 28 Şubat sürecinde Postmodern darbeye maruz kaldı. 3 Kasım 2002’de yapılan erken genel seçimlerde DYP’nin %9.8 oy oranı ile seçim barajını aşamaması üzerine genel başkanlık görevinden istifa ederek, aktif politikadan çekilmiş ve yerini Mehmet Ağar’a bırakmıştır. 19, 20 ve 21’inci dönem İstanbul milletvekilliği yapmıştır.

“Türkiye’nin modern yüzü” olarak tanıttı, laikliğin güvencesi olduğunu söyledi.

Tansu Hanım, özellikle terörle mücadele konusunda çok cesurdu, aldığı kararların arkasında dik durdu. Avrupa Birliği konusunda bir kadın Başbakan olarak Türkiye için şanstı. Etrafındaki kadro ve tecrübesizliği ise en büyük eksikliği oldu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM