DOĞALGAZDA GİRESUN NİYE DİBE VURDU?

DOĞALGAZDA GİRESUN NİYE DİBE VURDU?

“KARADENİZ’DE DOĞALGAZ KONUSUNDA SIKINTI YAŞAYAN TEK İL GİRESUN KALDI. ŞEHRİN 28 MAHALLEDEN SADECE 10’UNDA DOĞALGAZ VAR.”

CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, Giresun’un doğalgaz kullanılmayan tek Karadeniz ili olduğunu, 13 yıldır 28 mahalleden sadece 10’unda doğalgaz kullanıldığını dile getirerek; Enerji Bakanı Berat Albayrak’ı göreve çağırdı ve bu gecikmenin sorumlularından hesap sorulmasını istedi.

Üniversite yerleşkesi,jandarma bölge komutanlığı, okullar, hastaneler ve yerleşim alanlarının olduğu batı bölgesine doğalgaz verilmemesinden karayollarının şehiriçi yolda çalışma yapılmamasından kaynaklandığını dile getiren  Bektaşoğlu, “Giresun Belediyesi’nin ve diğer ilgili bütün kurumların dağıtım ve iletim hatları için yürütülen alt yapı çalışmalarına destek verdiği bilinirken, doğal gazdan ilimizi mahrum bırakan hangi kurumdur, 13 yıllık bu gecikmede bakanlığınızın siyasi sorumluluğu olduğunu kabul etmekte misiniz?” dedi.

“28 MAHALLEDEN 10’UNDA DOĞALGAZ VAR.13 YILLIK GECİKMENİN SORUMLUSU KİM?”

TBMM’de konuşan ve bu konuda yazılı soru önergesi veren CHP milletvekili Bektaşoğlu,  şunları söyledi: ”Botaş, 2003 yılında başlayan projelendirme çalışmalarıyla Karadeniz illerinin tümünde doğalgaz arzı sağlamış, kentlerde hızla dağıtım altyapısı hazırlanmış, bu süreç sonunda, 2009 yılında komşu illerimiz Ordu, Trabzon ve Rize’de neredeyse nüfusun ve sanayinin tamamı doğalgaza kavuşmuştur.

Hatta bu illerimizde doğal gaz kullanımı ilçeleri de kapsayacak şekilde yaygınlaştırılmıştır.

Ama Karadeniz’de doğalgaz iletim- dağıtım hattı bir  türlü tamamlanamayan tek il Giresun kalmıştır.   Halkımız, her bakanın, valinin, iktidar milletvekillerinin verdiği sözlere rağmen; 13 yıldır diğer türlere göre daha çağdaş, çevreci ve ekonomik olan doğalgazdan yararlandırılmamıştır.

Dolayıyla 110 bin nüfusu bulunan Giresun’da, 10 bin konuta dahi doğal gaz ulaştırılamamıştır ve halen 28 merkez mahalleden, sadece 10’unda doğal gaz kullanılmaktadır.

4 hastane, 8 bin öğrencinin eğitim gördüğü üniversite yerleşkesi, Jandarma Bölge Komutanlığı, okullar, yurtlar ve pek resmi kurumlarla, çok katlı toplu konut alanlarının bulunduğu, daha büyük nüfusun yaşadığı şehrin batısındaki mahallelerde doğal gaz dağıtım hattı bağlantısı yapılmamıştır”.

BEKTAŞOĞLU’NUN BU SORULARINA ENERJİ BAKANI ALBAYRAK ACABA NASIL CEVAP VERECEK?

CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, TBMM Başkanlığına Giresun’un doğalgaz sorununa ilişkin verdiği soru önergesinde, şu görüşleri dile getirdi:

1-Giresun’un halen doğal gaz abone sayısı kaçtır ve bu sayı örneğin bu yıl sonuna kadar kaça ulaştırılacaktır, ilimizin tamamı hangi yıl tamamen doğal gaza kavuşacaktır, bununla ilgili olarak kurumunuzun bir planlaması ve hedefi var mıdır?

2-Giresun’un batı bölgesine doğal gaz arzının sağlanamamasının nedeninin, Karayolları 10.Bölge Müdürlüğü’nün hat geçecek şehir içi yol güzergahında kazı çalışması yapılmasına izin vermemesinden kaynaklandığı tarafınızdan da bilinmekte midir?

3-Bütün illerde şehiriçi yolları karayolları tarafından belediyeye devredilmişken, Giresun’da bunun yapılmaması, doğal gazın ilimize getirilmemesine bir bahane, mazaret oluşturmak ve ‘belediye çalışmaları engelliyor’ algısı yaratmak için midir?

4-Giresun Belediyesi’nin ve diğer ilgili bütün kurumların dağıtım ve iletim hatları için yürütülen alt yapı çalışmalarına destek verdiği bilinirken, doğal gazdan ilimizi mahrum bırakan hangi kurumdur, 13 yıllık bu gecikmede bakanlığınızın siyasi sorumluluğu olduğunu kabul etmekte misiniz?

5-Bu gecikmede, BOTAŞ’ın, AKSA’nın sürekli iş bırakan, kaçan, iflas eden 20 dolayında taşeron firmayla çalışmasının katkısı var mıdır?

6-Giresun’un yaklaşık 80 bin nüfusunu, resmi kurumlarını, ev ve işyerlerini, sanayi tesislerini böyle bir enerji türünden mahrum bırakarak, ilin ekonomisine, hava kalitesine, çevresine zarar veren kurumunuzun ilgililerinden bir soruşturma kapsamında hesap sormayı düşünmekte misiniz?

7 -Giresun’a doğal gaz getirilmemesindeki gecikmenin, diğer yakıt türlerinin kullanımından vaz geçileceği endişesinden kaynaklandığı, bu yakıt firmalarının engellemeleriyle karşı karşıya olunduğu iddiaları doğru mudur?

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?