EROĞLU: “DÖNÜME TEŞVİK KALKIYOR MU?”

EROĞLU: “DÖNÜME TEŞVİK KALKIYOR MU?”

İyi Parti Merkez İlçe Başkanı Abdulkadir Eroğlu, 11-12 nisan tarihinde TMO tarafından Ordu’da yapılan Fındık Çalıştayında faturanın üreticiye kesildiğini öne sürerek”Fındık çalıştayı sonuç bildirgesine göre fındıktaki bütün kusur ve kabahat üreticide imiş gibi bir sonuca varmışlar. Böyle bir mantık dünyanın hiçbir yerinde görülmemiştir. “dedi
Eroğlu şöyle konuştu: “Fındık çalıştayı sonucu önceden talimatlanarak sipariş edilmiş bir çalıştaydır. Katılımcı sayısı kısıtlıdır ve sonuçta teşvik sisteminin yanlışlığından bahisle dönüm parası olarak adlandırılan, dönüme teşvik uygulamasından vazgeçilmesinin alt yapısının hazırlandığını öne sürdü.
Mevcut destekleme sisteminin, ülke ekonomisinde önemli paya sahip bir üründe dünya liderliğini koruyacak şekilde çok iyi planlanmasi gerekmektedir. Iki gün boyunca varılan sonuç mevcut destekleme sisteminin degistirilmesi olmamali, üreticiyi ve ülke ekonomisini koruyan somut bir çözüm önerisi sunulmasi gerekirdi.
Fındık bahçelerinin yaşlanması ve verimden düşmesinden bahsedilmektedir. Bu şimdiye kadar uygulanan destekleme sistemindeki hatalar görülmesine rağmen oy kaybetmemek uğruna görmezden gelinmesinin bir sonucudur. Şimdiye kadar alan bazlı destekler bahçeler için kullanılmamış, üreticilerin bunu ek gelir olarak görmesine yol açarak bahçelerinden uzaklaşması sonucunu doğurmuştur. Desteklerin alan bazlı değil ürün bazlı olması sağlanmalıydı.
Fındığın uzmanı bir kuruluş olan Fiskobirlik varken TMO’nun çalıştay düzenlemesinin yanlış olduğuna dikkat çeken Eroğlu, üniversite ve Fiskobirlik talimatla sonuç üretmeyeceğinden, emredilebilen TMO vasıtasıyla istenilen sonuç olan teşvikin kaldırılmasının sağlanacağını ifade ederek, fındıkta teşvikin kaldırılmasının yanlış olacağını ancak ıslah edilebileceğini, iller bazında teşvik verilmesinin daha doğru olduğunu söyledi.
Şu anda ise alan bazlı destekten vazgeçilecekse, bu kaynak çok iyi bir şekilde planlanarak bahçelerin yenilenmesi, mekanizasyona uygun hale getirilerek üretim maliyetlerinin düşürülmesi hedeflenmelidir. Bunun yanında bölgelere uygun çeşitler ve uygun tozlayıcılarla yeni bahçeler kurularak kalitenin arttırılması bir zorunluluktur. Tüm bunlar plânlanırken bahçeler verime yatana kadar üreticinin desteklenmesi sağlanmalıdır.
Yine sonuç bildirgesinde, ‘fındık üretimine izin verilmeyen mevzuatın değiştirilerek halen fındık dikili alanların tamamında fındık üretimine izin verilmelidir” denilerek Çarşamba ve Bafra ovalarında senede 4 ürün alınan düz yerlerde fındık üretimi yasal hale getirilerek Ferrero gibi buralardan arazi kiralayan şirketlerin önü açılmak istenmektedir. Devletin fındık piyasasına müdahale etmemesi gerektiği şeklinde sonuç bildirgesi külliyen yanlış olup devlet bizzat fındık fiyatını sabit olarak 5 dolar yüzde 10-15 aşağı yukarı dengede tutmaya gayret etmelidir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?