ESPİYE’DE NELER OLUYOR?

ESPİYE’DE NELER OLUYOR?

Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Gelevera deresi üzerine yapılan yeni HES projesini TBMM Gündemine taşıdı.
Milletvekili Necati Tığlı, Espiye ilçesi Gelevera deresi üzerinde başlatılması planlanan yeni HES çalışmalarını ve Soğukpınar beldesinde yapılan maden çalışmalarını yerinde incelemek üzere hafta sonu Espiye’ye gitti. Bölgede yaptığı incelemelerden sonra toplantı düzenleyen ve toplantıda elde ettiği yeni bilgiler doğrultusunda Gelevera deresi üzerinde inşa edilmek istenen yeni HES Projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.
CHP’li Tığlı, HES’lerin ülkemize ve yöremize verdiği zararların anlatılması için CHP Espiye İlçe Başkanlığı’nda yapılan toplantıda CHP Espiye İlçe Başkanı Eşref Bodur ile birlikte HES Projesine karşı çıkan bölge köylerinin muhtarları, hukukçular, STK temsilcileri ve vatandaşlar ile bir araya geldi.
Türkiye Maden ve Enerji Sektörleri Tarafından Hızla Yağmalanıyor
Anayasa’nın 56’ncı maddesine göre, herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevi olduğunun üzerini çizen Tığlı, “Bölgede yapımına başlanan yeni HES Projesinin doğaya vereceği zararlar çok ağır olacaktır. Devletin korumakla sorumlu olduğu bu güzel doğa yok olacaktır. Bu toplantının amacı, yapılan HES ve Maden Ocakları nedeniyle bölgede yaşananların son durumları hakkında vatandaşlarla fikir alışverişinde bulunmak ve ortak bir akıl oluşturmak için düzenlendiğini” söyledi.
CHP Milletvekili Tığlı, “Espiye’-de yaptığı HES toplantısından sonra Espiye’nin Soğukpınar Beldesine geçerek Kızılkaya Maden Ocakları’nın bölgeye verdiği zararlar üzerine de bir toplantı yaptı. Yapılan toplantıda Kızılkaya Maden Ocaklarının bölgeye ve bölge halkına verdiği zararların tartışıldığı, yapılması gerekenlerin neler olduğu ve çevreci eylemler ile hukuksal süreçlerin konuşulduğunu” açıkladı.
Hem HES üzerine hem de Kızılkaya’da ki Maden Ocakları üzerine daha önce soru önergeleri verdiğini bir kez daha anımsatan CHP’li Tığlı, “Bu HES için verdiğim önergeme daha önce yanıt alamamış olsam da yeni bir önerge ile bu konunun takibini bırakmayacağımı belirtmek istiyorum” dedi.

ÇED Raporlarına Müdahale Edilmesine Karşıyız

CHP’li Tığlı, “Cumhuriyet Halk Partisi 21. yüzyılın gerektirdiği koşulları yerine getiren sürdürülebir ve yenilenebilir enerjinin yanındadır. Partimiz, çevre kriterlerine bağlı kalarak insan ve canlı odaklı doğa dostu enerji, tarım ve ulaşım politikalarını her zaman benimsediğinin vurgusunu yapan CHP’li Tığlı, “Biz AKP’nin temiz enerji adı altında, yaşamsal değerleri, doğanın korunmasını, evrensel kriterleri, bilimsel verileri hiçe sayan ve bunları görmezden gelen rant odaklı talanına ve hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme Raporlarına müdahale edilmesine karşıyız” ifadelerini kullandı.

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı’nın Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yönelttiği sorular şu şekilde:

Espiye ilçemizde bulunan hangi dere ya da ırmak üzerinde kaç HES vardır? Bu HES’lerden kaçı faaliyetine devam etmektedir? Kaçı proje aşamasındadır? Kaçı için ÇED Raporu sonucu beklemektedir?

Ülke genelinde faaliyetine devam eden kaç HES vardır? Bu HES’lere eklenmesi planlanan yeni HES projelerinin ÇED Raporları yapılmış mıdır? Yapılmış ise uygun değildir raporu verilen kaç ÇED raporu vardır? Uygun değildir raporu verilen HES projeleri içinde yapılmış olan var mıdır?

Giresun ilinde Olumlu ÇED Raporu verilmeyen kaç HES Projesi vardır? Olumlu ÇED Raporu verilmemesinin gerekçeleri nelerdir?

Yapımı gündeme gelen son HES projesi için ÇED gerekli olmadığı yönünde hazırlanan rapor hangi gerekçelere dayanmaktadır?

Bölgenin can damarı niteliğinde olan dere üzerinde yer alan projeler için ÇED gerekli değildir raporu doğrudan alınacak ÇED olumlu raporundan daha vahim değil midir? Doğa ve tabiat harikası bölgede bulunan Maden Ocakları ve HES işletmelerinin ÇED raporuna dahi ihtiyaç duymadan ruhsat almaları çevreye ve insanımıza bir hakaret değil midir?

Giresun’un birçok deresi talan edilirken ÇED gerekli değil raporuyla yaratılan tahribat bölgeye verilen zararın önemsenmeyeceğinin birer yazılı belgesi niteliğinde değil midir?

Gelevera Deresinin Yedideğirmenler Tabiat Parkı, Akkaya, Avluca Kalesi, Tarihi Ericek Köprüsü ve Düdür – Çeküşük İstikametli Tarihi Taş Döşeli Yayla Yoluyla birleştirilerek, bir bütün halinde korunması ve doğal sit alanı ilan edilmesi gereken çevresinde yaşayan vatandaşlarımız için her türlü servetten daha kıymetli bu bölgenin iktidar siyasetçileri ve bürokrasisi için bir kıymeti yok mudur?

Bölgede yer alan dere üzerinde yer alan kemer köprüler, tarihi çeşmelerin onarılarak korunması için çalışma neden yapılmamaktadır?

ÇED Raporlarının olumlu çıkması için bilirkişileri ya da mahkemeleri etkileyecek ya da yönlendirecek her hangi bir açıklama yapılmış mıdır? Yapılmış ise bahsi geçen bu baskı ve yönlendirmeler kim ya da kimler tarafından, kimlerin talimatıyla yapılmıştır?

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?