FINDIK’DA ŞENLİK

FINDIK’DA ŞENLİK

Giresun’da bilinen tarih boyunca FINDIK varlığı mevcut ilken 200 yıldır üretimi artırılarak ihraç edilmekte Karadeniz’in tamamında üretilmekte adeta dünyaya dağıldığı bir FINDIK başkenti Giresun. Fındık üretimi, dünyada 1960’lı yıllarda yaklaşık 250 bin ton civarında iken, son yıllarda bir milyon tonu geçti. Ülkemizde 39 ilde, 728 bin hektar alanda yaklaşık 592 bin çiftçi tarafından fındık üretimi yapılırken; üretim miktarı yıllara göre 400 bin ton ile 800 bin ton arasında değişmekte. Şenliklerin, güncel olayların reveşta olduğu bu yıllarda FINDIK şenliği yapma geleneği Giresun da yapılmaya başlanmış yıllarca da yapılmasına karşın 06.ağustos 2019 sezonu FINDIK şenliği TARIM bakanımız BEKİR PAKDEMİRLİ’ in katılımıyla Ordu ‘da yapılması Ordulu komşularımız için kazanım iken Giresun adına düşündürücü bir durumdur.
FINDIK tarımı kültürü işçiliği fabrika kurumu işletme kültürü Giresun’dan ülkemize dünyaya yayılmışken Giresun FINDIK araştırma , TARIM il MÜDÜRLÜĞÜ , FİSKOBİRLİK, ZİRAAT ODASI, ticaret ODASI, ticaret borsası , dahil FINDIK tarımından nemalanan kuruluşların ilimiz değerlerinin tanıtımı adına FINDIK şenliğinin Giresun da yapılmasına öncülük etmesi gerekmezmi.?
Ordu ili üretimde ülkemizde birinci sırada olmasına karşın şenliğinin ana vatanında yapılması gerekirdi . 21 mayısta AKSU şenliği Giresun’a özgü bir şenlik’iken orduda da yapılsa anlam ifade etmezse FINDIK şenliğinin orduda yapılması da kopya bir girişim olup FINDIK üreticisi adına bir ifade etkinliği değil ordu ilinin kopya etkinliğidir.diğer taraftan TOBB başkanı RIFAT hisarcıklıoğlu’ nun Trabzon’da sebet bağlayarak fındık şenliğine katılması iç çektirirken GiRESUN belediye başkanının AKP giresun kadın kolları üyeleriyle bahçeye girerek sebet bağlayıp fındık üreticilerine hayırlı bir sezon olsun temennisi ordu , Trabzon yarışında başkanın bireysel çabası olarak tarihe not düşmüş tür.
Öte yandan kaşıkçı elması misali biz elimizdeki elmasa 4 tahta kaşık değer biçip veriyoruz, alan 100 altına kuyumcuya satıyor devlet duyunca el koyuyor dünyanın en değerli elması olarak halen Topkapı sarayında sergileniyor. Ey Giresun, lu hemşeriler değerlerimize sahip çıkamıyoruz birer birer elimizden uçup giderken bizler yitip giden değerlerimizin peşinden koşuyoruz . Oysa etrafımızdaki şehirler değerlerinin Üstüne bizim değerlerimizi kendi değerleri olarak lanse edip kendi değerlerinin üstüne değer katıyorlar. Biz böyle değildik ; bize nazar oldu.ne olduysa azar azar oldu ; bize bi haller oldu ne olduysa; günden,güne, gün yüzüne çıkar oldu. Gün yüzüne çıkan bizim kaybettiklerimiz; ellerde görünür oldu. Ordu, Giresun’un ilçesi iken Giresun’un il olmasından 2 ay sonra 4 NİSAN 1921 yılında İl oldu.boynuz kulağı geçti.
Balıkçının tembeli Curum bekler. (Curum : palamut ve torik gibi balıkların sürü halinde gezemesi. ) Avcı’nın acemisi avın ayağına gelmesini bekler. Ama bilmez, av kim.? AVCI kim.? Giresun ili av olacaksa aslanın pençesine düşsün, kurda, kuşa yem olmasın.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?