Fındıkta çareler tükeniyor mu?

Fındıkta çareler tükeniyor mu?

100 yılda tek çikolota markası  ve tesisi kuramayan bölge insanı,AB ülkelerinin adeta esiri oldu..Fındıkta artık söz sahibi değiliz.Karan ise rest çekti.

“Hiç kimse fındığımızın ortağı değil, ihtiyacımız varsa satarız yoksa kafamızdaki fiyat oluşana kadar bekletiriz”

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, 2016 fındık sezonun tüm üreticilere hayırlı ve uğurlu olmasını dileyerek, bereketli bir hasat temennisinde bulundu.

Karan, fındık hasadına sayılı günler kala yeni sezona dair değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin demokrasi sınavı verdiği bir dönemde fındık üreticisinin hasat hazırlığında olduğunu belirten Karan, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından açıklandığı gibi Giresun’da resmi olarak fındık hasadına sahil kesimde 1 Ağustos, orta kesimde 8 Ağustos, yüksek kesimde ise 15 Ağustos başlanacağını hatırlattı.

Fındık hasadının bu yıl buruk geçeceğini ifade eden Karan, “Millet olarak büyük bir demokrasi sınavı vermekteyiz. Ülkemizi bölme ve milli iradeyi yok etmek isteyenlerle karşı karşıyayız. Ama buna vatanını, milletini seven ve sahip çıkan fındık üreticileri olarak müsaade etmeyeceğimizi bir kez daha belirtir, bu toprakların bekçisi olduğumuzun bilinmesini isteriz” dedi.

REKOLTEDE YÜZDE 10-15 DAHA KAYIP SÖZ KONUSU

Karan şunları kaydetti;

“Bu yıl her ne kadar rekolte düşük olsa da üreticilerimiz bahçelerini karış karış gezerek, tek tek ürünü bir bir araya getirecektir. Bir yıl boyunca dalın ucundaki fındığa bakan onunla geçinen üreticilerimiz ve kızının-oğlunun düğünü, evinin-arabasının borcunu, alacağını-vereceğini, çocuğunun okul masraflarını fındığa bağlayan üreticilerimiz var. Ama bu yıl ne yazık ki, fındıkta yok yılı. Giresun rekoltesi ortalamanın yüzde 50 altında. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklanan tahmini rekolte 54 bin ton. Buda büyük bir kayıp demek. Geçen yıl 1 ton fındığı olan üreticinin bu yıl 500 kilogram fındığı var veya yok. Rekolte tespiti yapılalı 1 ayı geçti. Bu süreçte küllenmeye bağlı olarak dökülmeler meydana geldi. Bunun da rekolteye yüzde 10-15 yansıması bekleniyor. Yani 468 bin ton olan tahmini rekoltede 40-50 bin ton daha bir kayıp söz konusu. Tek temennimiz ve beklentimiz üreticimizin alın terinin hak ettiği değerden işlem görmesidir. Tabiki bu biraz da üreticilerimizin kendi elinde. Geçen sezon fındıkta oynan fiyat oyunu belki de tarihinde oynanmadı. Üreticilerimiz bunu en iyi şekilde takip ederek yaşadı. Şimdi bu oyunun bir daha oynanmaması için güç üreticilerimizin elinde. Üreticilerimize çağrımız, “İhtiyacın varsa ürününü sat ama kesinlikle ve kesinlikle emanete bırakma. Emanete bırakılan bir kilo fındık binlerce üreticinin alın terine ihanet etmek demektir. Ürününe de, alın terine de sahip çık, alıcının elini kuvvetlendirme, fındığın fiyatını sen belirle çünkü sen üretensin.” Ziraat Odaları olarak şuanda bir fiyat dillendirmek istemiyoruz ama geçen yıl 15 liraya kadar işlem gören ve halen raf fiyatı 60-70 liranın üzerinde olan bir ürünün hak ettiği değerden işlem görmesini bekliyoruz. Bizim derdimiz afaki rakamlar değil, bizim derdimiz üreticinin alın terini alması, ürünü hak ettiği değerden satmasıdır. Fındık fiyatının arz ve talebe göre belirlendiğini savunanlara hodri meydan bu yıl rekolte düşük 400 bin ton olur veya olmaz. Var olduğunu iddia ettiğiniz geçen yıldan devirle 500 bin olsun. 250 bin ton iç fındık eder buda sizin ihracatınıza yetmiyor. Görelim şimdi sizin arz ve talebinizi fındık sezonu kaçtan açacaksınız.”

“HİÇ KİMSE FINDIĞIMIZIN ORTAĞI DEĞİL”

Kesinlikle bu yıl emanete ürün bırakılmamasının altını çizen Karan, “Hiç kimse fındığımızın ortağı değil. Hiç kimse üreticinin ürünü üzerinden hesap-kitap yapmaya kalkışmasın. Acil ihtiyacı olan üreticilerimiz ihtiyacı kadar ürünü satsın işini görsün ama ihtiyacı olmayan üreticilerimiz kafasındaki fiyat piyasada oluşana kadar ürünü ne satsın nede emanet bıraksın” ifadelerini kullandı.

“FİSKOBİRLİK’İN ELİNİ GÜÇLENDİRMELİYİZ”

Karan, FİSKOBİRLİK’in yeni sezon öncesi depolarını üreticilere açtığını hatırlatarak, ürününü emanete bırakmak zorunda kalan üreticilere FİSKOBİRLİK’İ işaret etti.

Karan şunları söyledi;

“FİSKOBİRLİK fındıkta bir denge unsurdur. Birliğin sektördeki gücü artırmak ve ürünümüzü güvence altına alma adına sahip çıkmalıyız. Ürünün bekletecek yeri olamayan üreticilerimiz ürünlerin gönül rahatlığıyla FİSKOBİRLİK’e emanet edebilir. FİSKOBİRLİK’e emanet edilen fındık üreticinin kendi kontrollünde olacaktır. Tüccara bırakılan ürün gibi fiyatların düşmesine sebep olmayacaktır. Üreticilerimiz lehine emanetin adresi üreticinin kendi birliği diyoruz.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?