FINDIKTA KDV’NİN YÜZDE 8 OLMASI, İÇ TÜKETİMİ ENGELLİYOR MU?

FINDIKTA KDV’NİN YÜZDE 8 OLMASI, İÇ TÜKETİMİ ENGELLİYOR MU?

Fındık düşüşe geçti..100 yıldır tek çikolata markası yaratılamadı..Fiskobirlik devre dışı kaldı..Lisanslı depoculuk sözden eyleme bir türlü geçemedi.Olan ise üreticiye olacak gibi görünüyor..Peki akademisyenler geleceği nasıl görüyor.

Fındık fiyatlarının düşüşe geçmesinin temelinde iç piyasada tüketimin oldukça azalmasının etkili olduğu ifade ediliyor.

Sadece ihracata yönelik politikaların üreticiye zarar verdiği ifade edilirken,hala tek çikolota markasının yaratılamamasının büyük bir başarısızlık olduğu kaydediliyor.

FINDIKTA NE BEKLENİYOR?

Fındık konusunda araştırmalarıyla tanınan ve ismini açıklamak istemeyen bir akademisyen,fındıkla ilgili gerçekçi politikalara ihtiyaç olduğunu açıkladı

İşte söz konusu akademisyenin tespitleri

“Fındık fiyatlarının düşüşte olduğu bu günlerde en merak edilen konuların başında gelen soru, fiyatlar neden düşüyor?.. Yurt dışına ihraç edilen fındık  115 400 ton …Kabuklu karşılığı 230800 kg ..yeni fındık pazara inene kadar 8  aylık dönemde 230.000 kabuklu karşılığı daha alsa, alacağı toplam fındık  460.000 bin ton . rekolte ise ihracatçılar birliği tarafından 730.000 bin ton açıklanmıştı. Ancak randıman farkıyla 30.000 ton daha artış oldu ..760.000 –ihracat 460.000 ton. Kalan 300.000 ton. Kalan 300.000 ton kabuklu fındık iç piyasada tüketilmeli veya ihtiyaç fazlası piyasadan çekilmeli.

Bu yıl diğer kuru yemişlerin bol olması ceviz Antep fıstığı yer fıstığı kayısı badem gibi ürünlerin bolluğu ve fındığa göre daha ucuz olması talebi bunlara yönlendirmekte. Fındık iç piyasada yeterince alıcı bulamamaktadır. Burada Fiskobirlik satış reyonlarında şu an 45 tl olan bir kg iç fındığın % 8 olan kdv ‘si otomatik olarak maliyete 5tl gibi bir fiyat artışı getirmektedir. TMO ‘ ya devlet fındığın arz fazlasını alsın diyenler  200.000 bin ton kabuklu fındığı 14 bin tl’den alsın demekte maliyeti 2.800000.000 tl + alım ve stoklama maliyetini bu arz fazlasına ayırıp bu parayı feda etmesi demektir ..Yoksa en az 150.000 ton fındık elde kalarak seneye devredecektir. Devlet destekleme alımı yapar mı bilinmez ama  iç piyasada tüketimi artırmak adına ilk etapta KDV yi % 8’den % 1 e düşürüp ,iç piyasada tüketimi canlandırmaya çalışıp fındık üreticisinin yanında olduğunu göstermelidir..  Arz fazlası alacaksa fiyatların yükselmesini istiyorsa üreticinin yanındaysa bekleyip görelim”

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?