FİTCH: DOLAR KÜRESEL OLMA ÖZELLİĞİNİ KAYBEDİYOR

FİTCH: DOLAR KÜRESEL OLMA ÖZELLİĞİNİ KAYBEDİYOR

ABD.. Üç derecelendirme kuruluşundan biri olan FİTCH: Dolar küresel rezerv para konumunu kaybedebilir. MACCORMACK, CNBC de yayınlanan yazısında aslında Amerikan parasının sadece uzun süredir değişmediği ve ciddi bir alternatifi olmadığı için küresel pozisyonunu koruyabildiğini vurguladı. Doların küresel rolünü olumsuz etkileyen en önemli politikalar ise finansal yaptırımlar ve ticaret savaşları. Her şey aynı kalsa bile korumacı gümrük politikaları ticaretin Amerika’dan uzaklaşmasına neden oluyor. Böylece ticaret yapacak başka ülkeler kendi para birimlerini dolar yerine kullanma fırsatı elde ediyor. Yine ABD’nin 6,300 kişi ve kurumun yanında 20’den fazla ülkeye çeşitli finansal yaptırımlar uygulaması da aslında aynı zamanda doların buralardaki kullanım alanlarını başka para birimlerine bırakması anlamına geliyor. Bahse konu bu yanlış nedeni ile zaman içerisinde Doların yerini alması muhtemel paralar olacaktır.
Çin, Rusya ve Avrupa Birliği gibi daha büyük oyuncular ise kendi para birimlerini rezerv para yapma ve doğrudan daha fazla uluslararası işlemde kullandırma yönünde sürekli ciddi adımlar atıyorlar. Çin kendi para birimi YUANI. 2016’da IMF’in para birimi sepeti SDR ye dâhil etti. Pekin yönetimi 2018’de ise, Şanghay’da devreye soktuğu YUAN cinsi petrol FUTURES kontratları ile YUANI emtia ticaretinde bir uluslararası para haline getirmenin yolunu açtı. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean CLAUDE JUNKER, geçen yıl yaptığı bir konuşmada, “Avrupa enerji ithalatının yüzde 80’inin dolar ile yapılmasının çok saçma” olduğunu söylemişti. Ayrıca Avrupalı yetkililer ABD’nin İRANA karşı uyguladığı yaptırımları aşmanın yollarını da aradı. IMF verilerine göre ülkelerin döviz rezervleri içerisinde doların payı 2001’de yüzde 73 düzeyindeyken, 2018 sonunda bu oran yüzde 62’ye düştü. Dünya Altın Konseyi’nin yayınladığı veriler de, 2008 Krizi’nden bu yana sürekli altın alan merkez bankalarının 2018’de, 1971’den beri en yüksek yıllık altın alımı gerçekleştirdiğini ortaya koydu. ABD, doların altın karşılığı basılmasını 1971 yılında bırakmış ve Altın karşılığı olmadan Dünyada para basan tek ÜLKE olmuştu. Bu devam ederse dolar başka para birimlerine ve altına karşı zaman içinde alan kaybedecektir.
Yukarda yapılan yorumdan anlaşıldığı gibi artık çok kutuplu bir Dünya düzeninde dikta söylemlerle Dünyaya yön verme zamanı geçmiştir. Türkiye’ye S 400 alma Hindistan’a S 400 alma İran la ticaret yapma gibi söylemler artık sonuç vermemeye başladı. Bu ve benzer Ülkeler kendi para birimleri üzerinden ve takas yöntemi ile ticaret yapmaya başladılar. FİTCH inde tespit ettiği gibi artık yavaş yavaş Ülkeler kendi para birimlerine ve takas sistemini tercih eder oldular. IMF, Washington’un gümrük vergileriyle küresel ticareti kontrol etme çabalarına karşı çıkarak, Çin’le olan ticaret anlaşmazlıklarını çözmeye çağırdı. IMF’nin son raporunda, ”TRUMP yönetiminin ithalat vergilerini arttırması ve attığı başka adımlar, küresel ticarete sıkıntıya neden olduğunu ifade etti. Ticari gerilimin savaşa dönüştüğü Mayıs ayında ABD hisse senetleri, yüzde 4 oranında değer kaybetti.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?