GİRESUN MEYDANI: CAMİ GÜN YÜZÜNE ÇIKMAYI BEKLİYOR

GİRESUN MEYDANI: CAMİ GÜN YÜZÜNE ÇIKMAYI BEKLİYOR

Johann Schiltberger Alman bir seyyah ve yazardı. Soylu bir aileye aitti. Hollern’de doğmuştu.
Doğum tarihi: 9 Mayıs 1381, ölüm tarihi ve yeri: 1440, Münih, Almanya. Alman seyyah Sahil Karadeniz bölgesindeki şehirleri sayarken Samsun ve Trabzon’un yanında (Kureson) adını zikreder. Bu da beldenin belirli, bilinen bir merkez olduğunu gösterir. Osmanlı Ordu komutanı merkez ÇUKURKÖY sınırları içinde bulunan paşa dağına otağını kurar.
Nefsi Akköy de ak kilisenin yanı başındaki (cami dağı) tepeyi göstererek şu karşıki tepeyi alınca Kureson’a (sahil anlamına gelen) giresin; diyerek Giresun yerleşkesinin Türk ismini de tarih sayfalarına kazımıştır. Bu fetihten sonra. Türk nüfusunun artması arazi darlığı, sanayinin günden güne geri gitmesi nedeniyle 500 yüz yıllık Türk yurdu insanı 1960’dan sonra büyük çoğunluğu gurbete çıkmayı tercih etmiştir.
Dünya üzerinde 1 milyon 600 bin Giresunlu varken, Sivas, Kastamonu’dan sonra İstanbul’da en fazla Giresunlu yaşamakta, yaz sezonunda mutlaka Giresun’a tatilini geçirmeye gelmektedir. İlçe dahi olmadan sahiliyle, meydanıyla cazibe merkezi olan sahile Hacı Miktat kesme taştan mükemmel bir cami yapılmış; yapının Hacı Miktat Ağa’nın vakfı, 1841 tarihli yazıtından Hacı Çalık Kapudan’ın hayratı olduğu anlaşılmaktadır. 1923 de Giresun’un il olmasından sonra il Batı’ya büyüyerek adeta sahili ve tarihi Hacı Miktat Camisini kuşatmıştır.
Karadeniz sahil yolunun yapımı esnasında şehrin meydanı Alpaslan caddesi sahil yolu arasında kalan kısım olarak netleşmesine karşın, Keşap Durağı meydan arasında bir dizi kamulaştırma yapılarak mükemmel bir adım atılmış Giresun belediye başkanı, Kerim Aksu’nun girişimleri sonucu güzel bir park alanı oluşturulmuştur.
Hacı Miktat Cami parkın kenarında 2 özel, 1 kamuya ait 3 adet binanın gölgesinde kalmıştır. Ürüne harman, Giresun’a meydan, gerek sloganıyla bu binalar kamulaştırılmalı. Belediye parkı, Atapark’ı, Taşbaşı parkı birleştirilerek sadece caminin olduğu meydan kartpostal silueti gibi gün yüzüne çıkarılmalıdır. Bu istimlak görevini Keşap durağında olduğu gibi Kara yolları, lokomotif olmak üzere valilik, Giresun milletvekilleri, belediye başkanları, Giresun sivil toplum örgütleri, bürokratlar, Giresun’a hizmet için aday olmayı düşünen entelektüeller, kent konseyi, dünya üzerinde yaşayan bütün Giresunluların destekleriyle katılacağına inandığım kampanya başlatılarak binaların kamulaştırılması yapılmalı.
Giresun yarım kalan meydanına kavuşmalı, Keşap Durağı’ndan tarihi Taşbaşı parkına araç trafiğine uygun üst geçit yapılarak, Giresun olması gereken siluetine kavuşturulmalıdır. Bu konuda Türkiye’de, tüm dünyada, yaşayan Giresun insanının duyarlı yaklaşıp gereken yardımı yapacağına, tarihi Hacı Miktat Camisi’nin de gün yüzüne çıkarılacağına, Giresun, ilinin yarım kalmış meydanına kavuşacağına inanıyorum.
Hayal gibi gözükse de Ordu- Giresun hava alanının ilk bir bağış kampanyasıyla başlayıp bu günlere geldiğini görmüş isek; yola girildiğinde hiç de hayal olmadığı mükemmel sonuçları olacağını umut ediyorum. Gelin Giresun’u meydanına kavuşturalım. Kalın sağlıcakla demiyorum, bu hayırlı girişime dahil olmanızı diliyorum.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?