Halk Eğitim Merkezi, Harıl Harıl Sergiye Hazırlanıyor

Halk Eğitim Merkezi, Harıl Harıl Sergiye Hazırlanıyor

ÖZLEM ÖZSOY

Halk Eğitim Merkez i(HEM), 22 Mayıs 2017 Pazartesi günü açılacak olan sergi hazırlığı çalışmalarını hızlandırdı. Eylül 2016 ile Mayıs 2017 tarihleri arasında, çocuk gelişimi eğitimi başta olmak üzere,bahçecilik,spor,çikolata hazırlama, yabancı dil,işaret dili, okuma -yazma,pastacılık,seramik ve cam teknolojisi gibi,toplamda 691 alanda çalışma yürütüyor.Bu bağlamda  15.030 kursiyere eğitim veren Giresun Halk Eğitim Merkezi’nin  Müdürü Harun Karabürk, Gündem Gazetesi Haber Muhabiri Özlem Özsoy’a konuştu.

 

HEM Müdürü Karabürk, “2016/2017 yılında kurs alan kursiyerlerimiz tarafından hazırlanan el emeği göz nuru eserlerin sergileneceği tarihe günler kala çalışmalarımıza hız verdik.Bu sene özellikle hediyelik eşya tasarımı  üzerinde çok durduk,  çok çaba harcadık.Bu biraz eksikliğimizdi.Giresun’a gelen turistlerimiz tamam fındık alıyorlar ama, alternatifleri de olmalı diyerek fındığı bir çok yerde kullandık. Yağını ve parçacıklarını kullanarak sabununu yaptık. İleriki bir tarihte laboratuvar,AR-GE çalışması yaparak fındığın kremini yapmayı planlıyoruz.Bunlardan başka fındığın çotanak halini cama , seramiğe,ahşaba vb yerlerde uyguladık.Seramik hamurundan çotanaklar yaptık, taşları yapıştırıp boyayıp Giresun’un yöresel kıyafetlerini çizdik boyadık.Bunlar hep bu senenin tasarımları.Yerli ve yabancı turistlerin,özelliklede Giresun halkına sunacağız,beğeneceklerini tahmin ediyorum.Geçen senede biliyorsunuz fındığı çiğ köftede kullanmıştık.Denedik,farklı bir tat farklı bir lezzet oldu” ifadelerini kullandı.

GÜMÜŞ KAZAZ ÖRÜCÜLÜĞÜ KURSU

Kurs eğitmeni Nadide Orak da, ‘gümüş kazaz’ hakķında bilgiler verdi.

Gümüş kazaz örücülüğü ipek ibrişim üzerine gümüş telle sarılması sanatıdır. Bu sarılmış telleri el sanatıyla beraber uygulayarak değişik aksesuarlar elde etmek, bizim yaptığımız işi kısaca böyle özetleyebilir. İpek üzerine yapıldığı için çok fazla emek sabır gerektiren bir iş. İncecik iğnelerle elde dokuyoruz, tamamen el işçiliğiyle yapıyoruz. Kullandığımız malzemeler çok ince olduğu için dikkat ve sabır gerektiriyor.1000 ayar gümüş iplerle 0.3 mikron , 0.8 mikron kalınlığında ipek ibrişim üzerine, sarılmış gümüş teller şeklinde atölyelerden alıyoruz. Unutulmaya yüz tutmuş sanatlardan bir tanesi olan kazaz sanatını, bizde Giresunlu hanımlarla birlikte yapmaya, öğretmeye, gündemde tutmaya kısaca yaşatmaya çalışıyoruz.

Başlıca yaptığımız çalışmalar arasında; tesbihler, kolyeler, küpeler, bilezikler. Anahtarlıklar, armalar ve isim yazılı künyeler ve daha onlarca ürün var.22 Mayıs’ta da herkesi sergimize davet ediyoruz, siparişlerini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

 

KUMLAMA VE ALTIN YALDIZLAMA KURSU

 

Kumlama ve altın yaldızlama kurs eğitmeni Aydanur  Altı Çakır ise, kumlama ve altın yaldızlamayı Gündem Gazetesi’ne  şöyle anlattı. Altı Çakır, “İstenilen camın üzerine bu bir vazo olabilir, bardak olabilir, boyutlarına göre     ilk önce desen ve grafik hazırlıyoruz, Plother makinesinde desenimizi çıkarıyoruz ve bunları objenin üzerine yapıştırıyoruz. Düz camın üzerine ölçülerine ve modeline göre yerleştiriyoruz. Bunu transfer yardımı ile yapıyoruz. İç ve dış transferi yaptıktan sonra  açık olan kısımları kumlama makinesinde kumluyor, sıcak su yardımı ile  folyoyu temizliyoruz. Temizlendikten sonra turnet üzerinde yaldız tekniği yapılarak 600 derece fırında pişmeye bırakıyoruz. Sonuç gördüğünüz bu objeler ortaya çıkıyor. Giresunlu hanımları gelecek sezonda bu zevkli kumlama ve altın yaldızlama kursuna bekliyoruz” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?