KANUN, CHP HAKLI DİYOR

KANUN, CHP HAKLI DİYOR

16 Nisan pazar günü oylanan Anayasanın 18 maddelik değişik şekli ile ilgili referandum sonuçları; YSK’nın aldığı bir karar yüzünden tartışılıyor.

Doğu illerinde sandıkların açıldığı bir saatte alınan bu karara göre YSK, mühürsüz kullanılan oyların da kabul edileceğinden bahsediyor.

YSK seçimlerle ilgili tüm mevzuatın yürütülmesinin denetlendiği üst kuruldur.Kanunlarla kurulmuş,kanunları uygulayan ve,neticede karara bağlayan bağımsız bir organdır.

YSK nın aldığı bu kararla ilgili 198 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanunun : 77.Maddesinde “Zarfların ilçe seçim kurulu ve sandık kuruluna ait mühürlerle mühürlenmesi” emri vardır.Buna 98. maddede ise “Zarflar çift mühürlü olacaktır” cümlesi ile destek verilmiştir.

Aynı kanunun oy pusulaları ile ilgili 101.maddesinde ise:”Arkasında sandık kurulu mührü olmayan, bulunmayan oy pusulaları geçersiz sayılacaktır” denilmektedir.

YSK nın Kanunda açıkça yazılan bu kuralların dışına çıkmaması gerekir.

Devlet memuru olarak çalıştığımız yıllarda; muhtelif yerlerde 10 yakın sandık kurulu başkanlığı yaptık.

Sandık kurulu başkanı ve görevli müşahitler oy kullanılmaya başlanılmadan bir saat önce oy kullanılacak yere gider.

Başkan, o sandıkta görev yapacak sandık kurulunu oluşturur. Kurul oluşturma işi deftere yazılır imza altına alınır. Birlikte kapalı oy kullanma kabinleri oluşturulur.İlçe seçim kurulundan gelen oy kullanma sandığı,kurul tarafından birlikte kontrolü edilir,içinin boş olduğu görülür ve ağzı kapatılır, mühürlenir.Bu kapatma da deftere yazılır ve imza altına alınır.Gene ilçe seçim kurulunca gönderilen seçim torbası açılır.İçinden çıkan oy pusulaları,zarflar,tercih mühürleri,seçmen listesi tek tek sayılır. Tutanak defterine not düşülür.Sandık kurulu üyelerince sayılan oy pusulalarının arkası ve zarflar sandık kurulu mührü ile tek tek mühürlenir.Mühürlenen oy pusulası sayısı,seçmen listesindeki seçmen sayısından az olamaz.Tutanakla imza altına alınan bu işlemler sandık kurullarının vazifesidir.Tüm bu işlemlerin oy verme işlemi başlamadan önce bitirilmesi lazımdır.

Çok basit olan bu işlemleri kavrayacak, hatasız yerine getirecek bir tane sandık kurulu başkanına ihtiyaç vardır.Usulsüz işlem yapan sandık kurulu üyesine bir yaptırım konulması lazımdır.

16 Nisan pazar günü 167.400 civarında sandık kurulunun oluştuğu ülkemizde, sandık kurulu başkanlığı yapacak deneyimde öğretmen veya devlet memuru bulmak zor olmasa gerek. Ayrıca her sandık kurulu başkanı seçimlerden önce ilçe seçim kurulu başkanlığınca bilgilendirme toplantısına alınmaktadır.

Hem ilçe seçim kurulunca seminere alınan,hem de sandık torbalarından ilgili açıklayıcı kitapçıklar dağıtılan sandık kurulu üyelerinin;seçim günü mevzuatlara ters uygulamalar yapması imkansızdır.Art niyetler hariç.

16 Nisan 2017 günü yapılan referandumda ülke genelinde 800 bin öğrenmen hazırda beklerken, sandık kurullarına sandık başkanı olarak çoğunlukla imamların görevlendirildiği yazıldı. Öğretmenler dururken imamların görevlendirmesi YSK ve ilçe seçim kurullarının ayıbı olsa gerek.

Pekala bilgilendirmelere rağmen çıkmaması gerekirken 16 nisan günü mühürsüz oy pusulaları ve zarfları nereden ortaya çıktı.

Bu işte bir bit yeniği aramak lazım gelmez mi.Yani CHP mühürsüz oy ve zarflara itiraz etmekte haksız mı?

AKP’nin elinde 30 Mart 2014 günü yapılan mahalli seçimlerde Bitlis’in Güroymak İlçesi Belediye Başkanlığı seçiminin iptali ile ilgili uygulanmış bir belgesi var.Bu belgede HDP’nin kazandığı seçimlerde mühürsüz oy kullanıldığına dair itiraz eden AKP’nin, bu isteği kabul edilmiş; ve seçimler 1 Haziran 2014 de yenilenmiştir.

Uygulama ortada dururken, kanunun ilgili maddeleri de açık olarak mühürsüz oylara geçit vermezken,sandık kurullarında bir sandığa mühürsüz oylar nasıl atılabilir.Tabi ki bilinçli olarak atılır.Hem de bu tuzağa YSK bile alet edilerek atılır.YSK 16 Nisan günü “mühürsüz oylar geçersizdir” kuralına uysa idi; tüm tuzaklar ters yüz olacaktı.Ama oyunu kuranlar gizli gizli yaptırdıkları kamuoyu sonuçlarında “hayır” oylarının tırmanışını görüyor,Güroymak Belediye seçimlerinin iptalinin aynısını tertip etmek için, daha ziyade doğuda bazı sandıklarda mühürsüz oylar kullandırıyor.

16 Nisan günü sandıklardan “hayır” oyları bir iki puan fazla çıkmış olsa idi; bunca emeğe rağmen; YSK tarafından anında referandum iptal edilecekmiş.

Uluslararası kuruluşlardan AGİK ve bağımsız gözlemciler;”referandumda usulsüzlükler var” derken, AKP yöneticileri bu gözlem ve raporlara karşı çıkıp, kulak tıkıyorlar.

Halbuki AKP’nin usulsüz olarak kullanılan mühürsüz oylara bizzat karşı çıkıp itiraz etmeleri gerekirdi.Bu sayede “evet” lerin galip geldiği oylamaya şaibe katılmamış olacaktı.

Eğer Seçim Kanununa rağmen kurgu doğru ise; CHP, MHP muhalifleri ve neticeye itiraz eden diğer partiler haksız mı yani…

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?