Karan’dan Üreticiye Çağrı

Karan’dan Üreticiye Çağrı

Ziraat Odası Başkanı Karan,Bakan Fakıbaba’nın çağrısına tam destek verdi.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın “Fındığınızı satmak için acele etmeyin” çağrısına destek vererek, üreticilerin alavere, dalaverecilerin oyununa gelmemesini istedi.

Karan yaptığı açıklamada, pazara fındık akışı başlar başlamaz fındık fiyatının aşağıya çekilmesine sert bir dille eleştirdi.

Alivrecilerin, üreticinin emeğini gasp etmek için yine sahnede olduğunu belirten Karan, “Tüccar ve sanayici düşmanı değiliz ama üreticimizin alın terini de hiç kimseye yedirmeyiz” dedi.

Kurban bayramı öncesi serbest piyasada 10 liraya kadar işlem gören fındık fiyatının 9 liraya kadar düşürüldüğünü kaydeden Karan, “Pazara fındık akışı hız kazanır kazanmaz, birileri yine düğmeye basarak fındık fiyatını aşağıya çekti. Ne hikmetse pazara 50-100 kilo fındık gelirken 9.5, 10 lira seviyesinde olan fındık fiyatı, ton işi gelmeye başlayınca 9 liraya düştü. Üreticinin fındığı üzerinden alivre yapacaksınız, ben alivre satış yaptım şu fiyattan fındığı sattım diyeceksin sonra da üreticinin alın terini yok pahasına almaya çalışacaksınız. Beyler siz alavere-dalavere yapmaya devam ederseniz, bu gidişle fındık üreticisi kalmayacak. Bu fiyatlardan üreticinin birçoğu fındığını satmaz. Sizde o yapmış olduğunuz alivreleri yerine getiremez ve o fabrikaları çalıştıramazsınız. 2015 yılında 673 bin ton rekolte varken fındık 13 lira ve üzerinde alınıp, satılırken acaba tekelci zihniyetinizden dolayı mı bu yıl aynı oranda rekolte varken 8.5, 9 liradan alım yapıyorsunuz. Tekel krallığı elbette bir gün üreticinin lehine son bulacaktır. Ama üreticilere bunları yapanlar bu sektörde asla ve asla olmayacaklardır. Bu sektörden ne devler geldi geçti” diye konuştu.

“ÇİKOLATA FİYATI HİÇ DÜŞMÜYOR”

Döviz bazında fındık fiyatı kan kaybederken, çikolata başta olmak üzere fındıklı mamullerinde fiyatın düşmediğinin altını çizen Karan, “Bizim fındığımız 4 dolardan 2 dolara kadar düşerken, çikolata ve fındıklı mamullerinin fiyatı ne hikmetse bir kuruş aşağıya gelmiyor. Bu üreticinin emeğini sömürmek değil de ne?” diye sordu.

“TMO AYLARA GÖRE FİYATINI GÜNCELLEMELİDİR”

Serbest piyasada işlem gören fiyatlardan üreticilerin pazara fındık indirmemesini isteyen Karan, acil ihtiyacı olan ve bekletmeye yeri olmayan üreticilerin fındıklarını TMO’ya vermelerini istedi. TMO’nun dekar başına alım miktarını 130 kiloya çıkardığını hatırlatan Karan, “TMO da fiyatını aylara göre güncellemeli ve en azından üretici bir sonraki ay fındığını kaç liradan satacağını bilerek serbest piyasaya ürününü indirmez” dedi.

“BİR ÖZÜR BORÇLU”

Karan, Ferrero Fındık Genel Müdürü Stefano Gagliasso’un “Türkiye’de fındıkta uzman mühendis yok” yönündeki bir açıklamasına da tepki göstererek, bu ifade Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ile Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü’nde Türk fındığı için mesai harcayan mühendislere hakarettir” ifadelerini kullandı.

Ferrero genel müdürünün Türk mühendislere bir özür borçlu olduğunu belirten Karan şunları vurguladı;

“İtalya’da fındık bölgesi Milano-Cenova’da rakım 0-120 arası ortalama üretim 140 kilogram. Siz, fındık tarımını o kadar çok bilmekle öğünüyorsunuz ancak, Türkiye’de 0-120 arası rakımda ortalama 200 kilogram civarında üretim yapılmakta. Herhalde siz, fındıkta rakımın ne anlama geldiğini bilmiyor, iklim şartlarını ve hastalıkları hesaba katmıyorsunuz. Benim fındık üreticimin her biri sizin o övündüğünüz teknik elemanlarınızdan daha tecrübelidir.”

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?