MİLLİ BAZ İSTASYONUMUZ HAZIR

MİLLİ BAZ İSTASYONUMUZ HAZIR

Zaman zaman arkadaş sohbetlerinde telefon birçok yerde, çekmiyor diye, söylenip dururuz. Geçtiğimiz hafta Diş hastanesine gittim sıramı beklerken aklıma telefon etmek geldi arkadaşımın numarasını çevirdim, fakat ses yoktur bir baktım sinyal gelmiyor. Bu sorun bizim ülkemizde çözülmez mi diye araştırırken çözüm bizim Ülkemizin insanları tarafından bulunduğunu gördüm. Türkiye’nin ilk yerli ve Milli Baz istasyonu ULAK İstanbul Şile ve Ağva başta olmak üzere 11 farklı noktadaki saha testlerini, başarıyla tamamladı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının desteğiyle Savunma Sanayii Müsteşarlığının koordinasyonunda, ASELSAN yükleniciliğinde, NETAŞ ve ARGELA şirketlerinin katkılarıyla Türk mühendisler tarafından ilk Milli Baz istasyonu ULAK geliştirildi. Tasarımı tamamen TÜRK Mühendisler tarafından yerli imkânlar ile üretilen, ULAK ile dünyanın Baz istasyonu üreten 5 ülkesinden biri haline geldi. Haberleşme sistemini daha güvenli hale getirecek ULAK, teknolojiyi alan ve kullanan değil, tasarlayan, üreten ve satan ülke haline gelinmesinde önemli bir adım oldu.
İspanya’nın Barselona kentinde düzenlenen Dünya Mobil Kongresi’nde Ülkemizde bulunan operatörler tarafından üretilen ASELSAN ile sipariş sözleşmesi imzalanmasının ardından, Haziran 2017’de saha testlerine başlanan ULAK gerekli testleri başarıyla tamamladı. Türkiye’nin en ücra köşesine bile 4,5G hizmeti sağlayacak ULAK, KARS ilinde canlı şebekede kullanılmaya başladı. (ULAK. % 51 hissesi ASELSANA aittir,) ASELSAN uhdesinde Uzak Radyo Ünitesi, NETAŞ. Markası taşıyan Temel Bant Ünitesi ARGELA mühendislerinin eseri olan şebekenin bağlantısı ve akıllı şebeke yönetimi konularında yazılımlar hazırlandı. Mobil iletişim teknolojilerinin hayatın her alanında yer aldığını ve bu etkileşimin artarak devam ettiğini söyledi. Hayatı kolaylaştıran teknolojilerin, ülke açısından hem siber güvenlik, hem de ekonomik açıdan önemli olduğu bilinmektedir. Milli ve yerli iletişim altyapı projesine 4–5 yıl önce başlandı, tamamen Türk mühendisleri tarafından geliştirilen 4,5G Baz istasyonunun yerli ve Milli imkân ile üretilmesiyle, Türkiye stratejik olarak çok önemli bir kazanım sağladı, Ülkemizin her tarafından dünyanın her yerine ulaşım sağlanmış olacaktır.
Böylece Türkiye’de ilk kez 4. 0. nesil teknolojiye sahip oldu, Baz istasyonu, yurt içi AR GE çalışması ile hem yazılım hem de donanım bileşenlerini geliştirerek, Telekom ve mobil operatörlerinin kullanımına sunuldu. ULAK sayesinde ülke kaynakları verimli kullanılacak, güvenliğin ön planda tutulması dolayısıyla bilgiler korunacak. Türkiye’nin haberleşmedeki dışa bağımlılığını azaltacak ULAK. ülke ekonomisine 5 milyar dolardan fazla katkı sağlaması bekleniyor. Teknolojik bilgi birikimi de ülkeye yeni ufuklar açacak, ihracat fırsatları yakalanacak. Yeni AR-GE çalışmalarıyla 5G ve ötesi teknolojiler hedeflenerek gerçekleştirilen projelerin ve üretilen teknolojilerin geliştirilerek devam etmesinin, Ülkemiz teknoloji geliştirmesine ve Ekonomisine katkı sağlayacaktır. Bu konuda bir altyapı, birikimimiz oluştu, gerek ürün aşamasında gerekse fikri mülkiyet, patent konusundaki çalışmalarımız ve ekosistemimizle standartlara uygun şekilde yoğunlaşarak çalışmaya devam etmeyi planlamalıyız. Bu çalışmalarımızın hem ekonomik hem teknolojik hem de stratejik açıdan önemi ve faydaları büyüktür. Ülkeler Katma değeri yüksek ürünler ve ileri teknoloji üretmeden kalkınmış ülkeler arasına giremezler. Bu teknolojileri bulmanın yöntemi AR GE ( araştırma ve geliştirme) ye Devlet ve özel sektör yeterli sermayeyi ayırmalıdır ve her yeni buluşa ilgi gösterilmelidir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?