‘’NESİL DEĞİŞİYOR AMA SİSTEM HİÇ DEĞİŞMİYOR ‘’

‘’NESİL DEĞİŞİYOR AMA SİSTEM HİÇ DEĞİŞMİYOR ‘’

Röportaj: Murat Ümit UZUN

Sevgili okuyucularım bugün ki konuğum Minik Dehalar Eğitim Merkezi genç koordinatörü Zeynep Çıtlakoğlu. Kendisiyle röportajımızı okuyabilirsiniz.

M.Ü.UZUN: Sizi tanıyabilir miyiz ?

Z.ÇITLAKOĞLU: 11.10.1994 yılında Giresun’da ailemin 2. Çocuğu olarak dünyaya geldim, doğma büyüme Giresunluyum.

M.Ü.UZUN: Bu eğitim merkezinin kuruluşundan bahseder misiniz ?

Z.ÇITLAKOĞLU: Daha önce çalıştığım yerlerde yenilikler pek yoktu, nesil değişiyor ama sistem hiç değişmiyordu bizde yeni nesli yeniliklerle karşılamak istedik.

M.Ü.UZUN: Bu işe başlarken hedefleriniz nelerdi şu an hangi noktadasınız ?

Z.ÇITLAKOĞLU: Bu işe başlarken aile eğitimlerimizin artık yeterli olmadığını, çocuklarımızın anne – baba rollerini üstlenerek, anne babalarına çocuk muamelesi yapmalarının önüne geçmek ve ahlak eğitimini neslimize, gençliğimize yerleştirmekti. Nitekim mezun ettiğimiz öğrencilerimizde ahlak şuurunu günümüz koşulların da yerleştirmiş olduğumuzu düşünüyoruz. Şayet ailelerimiz destek çıkıyorsa işleyen demir pas tutmaz. Şu an ki aşamamız, yeni neslin çok zorlandığını söyleyerek daha yolun başında olduğumuzu dile getirebilirim.

M.Ü.UZUN: Eğitim merkeziniz hangi mevkide ?

Z.ÇITLAKOĞLU: Teyyaredüzü mahallesi Boztekke caddesi yol üzerinde bulunmaktayız.

M.Ü.UZUN: İşinizin iyi ve kötü tarafları nelerdir ?

Z.ÇITLAKOĞLU: İşimizin en güzel ve iyi tarafı minik kalplerin saygısı ve sevgisine sahip olmak, güzel insanlara ulaşmak. Kötü tarafı ise, çocuklarımıza yetersiz kalabilme duygusu ile daha çok sorumluluk alarak kendimizi maddi ve manevi yorgunluğa sürmek çünkü çocuklar enerjik öğretmen ister. ( Gülerek )

M.Ü.UZUN: Genç bir girişimci olmanın artıları ,eksileri nelerdir ?

Z.ÇITLAKOĞLU: Artıları, Daha iyisini yapma isteğini gerçekleştirme, topluma katkıda bulunabilme, çalışmanın karşılığını alabilme, sevdiği işi bıkmadan yapabilme, hayallerini gerçekleştirme eksileri ise, uzun saatler çalışmak zorunda olma, bütün birikimlerini kaybetme riski, yoğun stres, işler yoluna girene kadar standartları bozma zorunluluğu.

M.Ü.UZUN: Bu işe yeterli olacak bütçe nedir ?

Z.ÇITLAKOĞLU: Uygun yer ve mekân bulduktan sonra 50 bin yeterli olacaktır.

M.Ü.UZUN: Kısa ve uzun vade de hedefleriniz nelerdir ?

Z.ÇITLAKOĞLU: Kısa vade de çocuklarımızın özendiği bir hayattan gerçek hayata akımı sağlamak, uzun vade de ise geleceğimize sahip çıkmayı ve bunu başarmayı hedefliyoruz.

M.Ü.UZUN: Eğitim merkeziniz de kaç öğrenciniz var ?

Z.ÇITLAKOĞLU: 30 öğrencimiz vardır.

M.Ü.UZUN: Eğitim hayatınız hakkında bilgi verirmisiniz ?

Z.ÇITLAKOĞLU: Açık öğretim olarak tamamladım eğitimimi, pedagojik eğitimlerle pekiştirmeye önem gösterdim. Nurettin Yıldız ve Adem Güneş tarafından verilen seminerlere katılarak özel eğitimler aldım ve hala eğitim seminerlerine katılarak yeni eğitim – öğretim hakkında bilgi alarak yenilikçiliğimiz ile çocuklarımıza doğru olan eğitim sistemini uygulamaya çalışıyoruz.

M.Ü. UZUN: Bu işi seçmenizde ki en önemli etken neydi? Neden bu iş ?

Z.ÇITLAKOĞLU: Biz bu işe ‘’ Eğitim her yaşta, ahlak en başta diyerek başladık. ‘’ Bunun sebebi ise bir çocuğun yolda yaşlı bir kadının bastonunu alıp taklit etmesi ve dalga geçmesi ve o çocukla konuşup büyüklere saygının ne demek olduğunu anlattığım da alaya alıp argo konuşması biz de bir başlangıç oldu. “Çocuklarımız kapıya çıksa bir dert çıkmasa bilgisayar başın da otursa bir dert” diyen anne babalarımız, bu sırada ahlak eğitimini unuttuğu için biz bugün bu haldeyiz. Ülkemizi, geleceğimizi nasıl bir tehlike bekliyor görebiliyoruz. Maksadımız geleceğe güvenle bakabilmek, saygı ve sevgiyi tüm dünyaya ahlak ile yerleştirebilmek.

M.Ü.UZUN: İş hayatınız da sizi mutlu edecek en büyük başarı ne olur ?

Z.ÇITLAKOĞLU: En büyük başarı, bir hocamın da söylediği gibi “bir çocuktan bir anne – babaya ve tüm aileye ulaşmak” bizi mutlu eder. 1 çocuk, 1 aile, 30 çocuk, 30 aile ve biz bugün ortalama 120 kişiye özel olarak hitap ediyoruz. Bu her ne kadar büyürse başarımız da bir o kadar büyür.

M.Ü.UZUN: Minik dehalar eğitim merkezinin diğer eğitim merkezlerinden farkı nedir ?

Z.ÇITLAKOĞLU: Biz 3 – 14 yaş arası çocuklarımıza yönelik eğitim faaliyetleri sürdüren yanı sıra bayanlarımızı düşünerek sanatsal faaliyetler sürdürüyoruz. Hafta içi 3 yaş oyun grubu, 4-5-6 yaş için eğitim programımız var hafta sonu 7-10 yaş arası için etüt programı, yaz okulunda ise 7 – 14 yaş grubu için faaliyetler uygulamaktayız. Dini ve milli değerlerimizi ön planda tutmaya çalışan, yeniliklere açık bir kurum olmak için elimizden geleni yapıyoruz. Yanı sıra eğitim danışmanlığı ile akıl ve zeka oyunları ile çocuklarımızın zihinlerini açarak o güzel kitabımızı öğrenmelerini sağlıyoruz.

uzun 6

M.Ü.UZUN: Giresun’da bayan girişimci olmanın zorlukları nelerdir ?

Z.ÇITLAKOĞLU: Şu bir gerçek ki insanlarımızın bayanlara bakış açısı biraz farklıdır. Yapabileceklerine pek inanmaz ve destek olmazlar. Başarı zor ulaşılan fakat çabuk kaybedilecek bir şeydir. Genç olmaktan kaynaklı ciddiye alınmama ve bu sebepten çoğu zaman zorluklarda karşılaşılmaktadır. ‘’ Çünkü bir işi yapabilmek için ya çok zengin olmalısınız ya da çok daha zengin olmalısınız. ‘’ Maalesef bu bizim insanımızın bakış açısı. Bizim yaptığımıza, yani risk almaya delilik diyorlar. ( Gülerek )

M.Ü.UZUN: Yaşıtlarınıza girişimcilik konusun da tavsiyeleriniz nelerdir ?

Z.ÇITLAKOĞLU: Verdikleri kararların sorumluluğunu bilmeleri tek tavsiyemdir.

uzun 8

M.Ü.UZUN: Eğitim merkezi açmak isteyen bir girişimci hangi süreçlerden geçerek eğitim merkezini açar ?

Z.ÇITLAKOĞLU: Eğitim merkezi açmak isteyen biri işin içeriğini bilmesi gerek, benim naçizane tavsiyem eğitim merkezlerinde ya da kreşlerde çalışarak işi güzel gözlemleyip artıları ve eksilerini yazarak araştırarak başlamasıdır.

M.Ü.UZUN: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı ?

Z.ÇITLAKOĞLU: Son olarak belirtmek isterim ki; biz Giresun İnsan Hak ve Hizmetleri Derneğine bağlı olarak hizmet vermekteyiz. Derneğimizin her açıdan gelişmesi için elimizden geleni yapmaktayız.

Dernek bu zamana kadar yardım faaliyetleri ile ön plana çıkmış ve hala faaliyetlerine devam etmektedir.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?