Öztürk’ten Yargı Vurgusu

Öztürk’ten Yargı Vurgusu

AK Parti Giresun Milletvekili Sabri Öztürk, 16 Nisan’da yapılacak referandum çalışmaları kapsamında Giresunlularla bir araya gelmeye devam ediyor.

AK Parti Giresun İl Başkanı Hasan Ali Tütüncü, Milletvekili Cemal Öztürk ve Sabri Öztürk düzenledikleri ortak basın toplantısında, anayasa değişikliği halk oylamasına dair açıklamalarda bulundular. İl Başkanı Tütüncü, “AK Parti olarak kurulduğu günden beri sadece halkın iradesine boyun eğmiş ve iradesine teslim olmuş bir siyasi oluşum ve parti olarak bir kez daha halkın huzuruna gitmekten, halkın kararına başvurmaktan dolayı son derece memnunuz” dedi. Giresun olarak hedeflerinin yüzde 66’nın üzerinde ‘Evet’ oyu olduğunu açıklayan Tütüncü, Türkiye siyasetine ve Giresun siyasetine yakışır bir seçim temennisinde bulundu.

Bu kapsamda özel bir hastanede tedavi gören hastaları ziyaret ederek, acil şifalar dileyen Öztürk, hastane yönetiminden yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Gerçekleşen ziyaret ve sohbetin ardından Milletvekili Öztürk, burada çalışan personellere yeni anayasa maddelerinin ülkeye neler kazandırdığı hakkında bilgi verdi.

Ak Parti Milletvekili Sabri Öztürk,referandum çalışmalarının sürdüğü söyledi.İl Başkanı Ali Tütüncü ve Milletvekili Cemal Öztürk ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Öztürk,gerçek demokrasiye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Yeni anayasada yargının bağımsız ve tarafsız olarak tanımlandığını ifade eden Milletvekili Öztürk;’’ 7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 9’uncu maddesine “bağımsız” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve tarafsız” ibaresi eklenmiştir. Eski maddede yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanır ibaresi yer alıyor. Yeni maddede ise yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır düzenlemesi yapılıyor. Yargı, yeni anayasada bağımsız ve tarafsız olarak tanımlanıyor.  Yargının bağımsız olması yetmez, tarafsızda olması gerekir diyoruz, tarafsızlığı anayasal hüküm haline getiriyoruz. Anayasamıza eklenen bu ibare yargıya olan güveni arttıracaktır. İleride yapılacak yargı düzenlemelerinde esas kabul edilecektir. FETÖ ve benzeri terör yapılanmalarının yargı içinde güç kazanması engellenecektir.’’ diye konuştu.

HSK’ya Üye Seçiminde Meclis İradesi Ön Plana Çıkacak

Yeni sistemde HSK’nın 13 üyesinden 7’sinin Meclis tarafından seçileceğine dikkat çeken Milletvekili Öztürk;  ‘Hâkimleri, Hâkimler ve Savcılar Kurulu atayacak. Bugün de uygulama böyle. HSYK atıyor.  Artık HSK üyelerinin yarıdan fazlası Meclis tarafından nitelikli çoğunlukla seçilecek. Meclisteki aday seçiminde en az iki partinin uzlaşması gerekecek. Modern demokrasilerin büyük çoğunluğunda yargının idare organının üyeleri seçilmişler, yani Hükümet ve Meclis tarafından atanır. Hakimler ve Savcılar Kurulu idari bir organdır, 13 üyeden oluşacaktır. Adalet Bakanı HSK’nın başkanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı kurulun tabii üyesidir. Mevcut düzende Cumhurbaşkanlarının 4 üye atama hakkı var. Cumhurbaşkanları yine 4 üye atayacak. Mevcut düzende Meclisin üye seçme hakkı yok. Şimdi ise 13 üyeden 7’si Meclis tarafından seçilecek. Birinci oylamada üçte iki, ikinci ve üçüncü oylamada beşte üç oy aranacak. Gereken oy sayısı bulunamazsa, en çok oyu alan iki aday arasında kura çekilecek.  Yeni düzenlemeyle vesayetçi yapıların, siyasete ve millete tepeden bakmayı huy edinmiş olanların, kendini milletin üstünde gören seçkinci zihniyetin HSK’ya etki etme imkânı tümden ortadan kalkacak. Üye seçiminde Meclis iradesi ön plana çıkacak.’’diye konuştu.

AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, 16 Nisan’da yapılacak referandum çalışmaları kapsamında Görele’de köy ve mahalle muhtarlarıyla bir araya geldi. İlçe meydanında açılan referandum standını da ziyaret eden Milletvekili Öztürk, fidan dağıtımı gerçekleştirerek, vatandaşlara yeni anayasa hakkında bilgiler verdi.

‘Milletvekili Sayısı 550’den 600’e Çıkıyor’

Anayasa değişikliği paketinde yer alan, milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkması ile ilgili açıklamalarda bulunan Milletvekili Cemal Öztürk;’’ Eski maddede Türkiye Büyük Millet Meclisi genel oyla seçilen 550 milletvekilinden oluşur ibaresi yer alıyor. Yeni anayasa değişikliği paketinde ise, Türkiye Büyük Millet Meclisi genel oyla seçilen 600 milletvekilinden oluşur ibaresi yer alıyor.  Milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkıyor. Bu düzenleme ile temsiliyet genişliyor, artan nüfusun Mecliste temsili sağlanıyor, Milletvekilleri kendi ilinin proje, icraat ve sorunlarına odaklanıyor. Meclisin yeni sistemle artacak olan iş yükü açısından, görev dağılımında kolaylık sağlanmış oluyor. Vatandaşımız kendi ilinde daha fazla temsilciye kavuşuyor. Siyasette daha fazla temsil imkânı sağlanıyor.’’diye konuştu.

‘Meclis Güçleniyor, Milletvekilleri Güçleniyor’

Yeni sistemde Meclisin ve Milletvekillerinin güçlendiğine dikkat çeken Milletvekili Öztürk;’’ Yeni sistemde Meclis güçleniyor, milletvekilleri güçleniyor.  Mevcut sistemde kanunları Hükümet hazırlayıp teklif ediyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde bütçe kanunu dışında, tüm kanunlar milletin talep ve ihtiyaçlarına göre sadece milletvekillerinin teklifiyle çıkacak. Cumhurbaşkanlarının aldığı kararlar Meclisin onayına sunulacak. Meclisin aynı konuda kanun çıkarması durumunda, Cumhurbaşkanlığı kararnameleri hükümsüz hale gelecek. Eski düzenlemede Meclisin HSYK’ya üye seçme hakkı yoktu. Şimdi ise yeni düzenlemeyle HSK’nın 13 üyesinin 7’si Meclis tarafından seçilecek.’’ifadelerini kullandı.

‘Temsil Genişleyecek’

Yeni sistemde milletvekili sayısının artması ve seçilme yaşının 18’e inmesiyle temsilin genişleyeceğini ifade eden Milletvekili Öztürk;’’ Seçilme yaşı 18’e inecek, gençlere Meclis yolu açılacak, 18-24 yaş arası gençler milletvekili seçilebilecek. Temsil genişleyecek.  Milletvekilleri aynı zamanda yazılı soru, meclis araştırması ve soruşturması, genel görüşme yoluyla hükümeti çok daha etkin bir şekilde denetleyecek. Yazılı soruya 15 gün içinde cevap verilecek. Yeni sistemde milletvekili olmak demek bakan olmamak demek. Artık bakanlar kurulu Meclis dışında oluşacak. Milletvekillerinin üç ana görevi olacak: Kanun hazırlamak ve sunmak, Cumhurbaşkanını ve Meclisi denetlemek, kendi iliyle ilgilenmek. Milletvekilleri bakanlık beklentisi taşıyamayacak, başka milletvekilleriyle rekabet içine girmeyecek. Seçmenlerine daha çok kulak verecek, kendi iline daha fazla ilgi gösterecek. Artık Hükümet ayrı sandıkta, Meclis ayrı sandıkta seçileceği için, görevini iyi yapmayan milletvekilini millet sandıkta cezalandıracak.’’ dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?