Rektör Coşkun’dan Çölleşme Uyarısı

Rektör Coşkun’dan Çölleşme Uyarısı

  1. Uluslararası Karadeniz Çevre Bilimleri Kongresi Açılış Programıyla Başladı.

Giresun Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen “1. Uluslararası Karadeniz Çevre Bilimleri Kongresi” 31 Ağustos – 3 Eylül 2016 tarihleri arasında Giresun Üniversitesi Güre Yerleşkesi Rektörlük Binası Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonunda gerçekleştirilen açılış programı ile başladı.

Yerli ve yabancı birçok katılımcının yer aldığı programda açılış konuşmasını kongrenin başkanlığını yürüten ve aynı zamanda Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi olan Doç. Dr. Başak TAŞELİ yaptı. Çevre biliminin Türkiye ve dünyadaki yerine dikkat çeken Sayın TAŞELİ, özellikle su kirliliğinden iklim değişikliğine yaşanan çevresel sorunların insanları, hayvanları, doğal hayatı ve tüm dünyayı etkilediğini ve artık insanların yıkıcı etkilerine karşı çevreyi koruma adına gerekli adımların atılması gerektiğini ifade etti.

Programda bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Cevdet COŞKUN da kongrenin üniversitemizde düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kongrenin ilgi çekici ve çevreyi koruma adına uyarıcı tartışmaların yapıldığı ve bilgi alışverişinin gerçekleştirileceği bir ortam sağlayacağından emin olduğunu belirtti. Ayrıca, küresel ısınma, hava kirliliği, çölleşme, temiz su tedariği, katı atık, toprak kirliliği gibi çevresel bozulmalarda öncülük eden bir kongre olmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi.

Konuşmasının sonunda son zamanlarda ülkemizde yaşanan olaylara değinen Prof. Dr. Cevdet COŞKUN, alınan senato kararı ile Çevre Kongresinin yapıldığı konferans salonunun, 15 Temmuz kalkışmasında şehit olan Astsubay Ömer Halisdemir’in adıyla anılacak olmasının kendileri açısından gurur verici olduğunu söyledi.

Bu yıl ilki düzenlenen kongrenin asıl amacı; çevre bilimi üzerine çalışan araştırmacılar, eğitimciler, öğrenciler, profesyoneller ve diğer grupları bilimsel bir çatı altında bir araya getirmektir. 22 ülkeden 225 sözlü ve 259 poster sunumu yapmak üzere 400’ü aşkın katılımcı kongrede yer almaktadır.

Kongrenin ana başlıkları;

  • Hava kirliliği ve yönetimi
  • Su kirliliği ve yönetimi
  • Toprak kirliliği ve yönetimi
  • Temiz ve sürdürülebilir teknoloji
  • Çevre toksikolojisi
  • Çevre Yönetimi
  • Katı atık yönetimi
  • Gürültü kirliliği ve yönetimi olarak belirlenmiştir.

 

Programın öğleden sonraki bölümünde çevre alanında ismini dünyada duyurmuş olan 6 davetli konuşmalarını gerçekleştirdiler.

İlk olarak Selçuk Üniversitesinden Prof. Dr.Mustafa YILMAZ’ın sunum yaptığı oturumda sırasıyla Köln Üniversitesinden Prof. Dr. Astrid REHOREK, Selçuk Üniversitesinden Prof. Dr. Mustafa ERSÖZ, Sindh Üniversitesinden Prof. Dr. Shahabuddin MEMON, On Dokuz Mayıs Üniversitesinden Prof. Dr. Yüksel ARDALI ve son olarak da Patras Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr, Hrissi KARAPANAGIOTI sunumlarını gerçekleştirdiler.

Sonraki günlerde 6 farklı salonda aynı anda sunumların gerçekleştirileceği kongre, en iyi 3 poster ödülünün ve plaketlerin takdimi ile Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonunda yapılacak kapanış töreni ile sona erecek.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?