ŞAİR  &  EDEBİYATCI  CAN  AKENGİN

ŞAİR  &  EDEBİYATCI  CAN  AKENGİN

Giresun’un duygusal ve içli çocuğu Can Akengin (Ömer Avni BEYAZITOĞLU) 1892 yılında Giresun’da Sultan Selim mahallesinde doğmuştur.

Giresun Rüştiyesinde, Trabzon ve İstanbul İdadilerinde okuyan Can önce 1910—1911 yıllarında Giresun gazetesinde, sonra Karadeniz gazetesi A. Melih imzasıyla nesirler ve Projektör imzasıyla mizahi ve mahalli yazılar yazmıştır.

Can İstanbul İdadisinden sonra Darülfünun Edebiyat fakültesinde bir müddet okumuş savaş yıllarının tesiriyle okulunu bitirmeden ayrılmış, daha sonra Bursa’ya gitmiş ve 7 yıl kalmış, kaldığı süre içerisinde Edebiyatla uğraşmış ve nişanlanmıştır.

1920 yılında Giresun’a dönen Can, Işık Mecmuasında şiir ve nesirlerini yayınlamış, bir süre sonra tekrar İstanbul’a ve oradan Bursa’ya gelmiş, evlenmek için hazırlık yaparken, 1923 yılında nişanlısı ölmüş ve Bursa’dan ayrılarak Giresun’a gelmiş, o zamanki Giresun gençliğinin kültür ve sanat niteliğindeki Bilgi yurduna başkan olmuştur. Giresun’un canlı bir sahne hayatına kavuşmasında başlı başına rol oynamış, Giresun halkının  taktir ve sevgisini kazanmıştır.

Can’ın Bursa’da yaşayan nişanlısını kaybetmesi hassas ruhunda onarılmaz derin yaralar açmıştır. O çok sevdiği şehir hayatından kopartıp yalnızlığa itmiştir.

Daima temiz ve güzel giyinen centilmen tavırlı şair artık dış görünüşe önem vermeyen, çok hassas bir mizacı olduğundan, karışık meseleleri ve ihtirasları olan şehir insanlarından uzak bir yaşantıyı seçmiş, genellikle Giresun’un iç kazaları olan Şebinkarahisar ve Alucra’da, kâh han odalarında, kâh bir değirmenin bendine bakan çile odasında, çoğunlukla yalnız, bazen ‘dağlılar’ dediği,  içten ve samimi adamlar olarak ayırdığı köylülerle hemhal olarak ömrünü sürdürmeyi tercih etmiştir.”

Hayatına hakim olan hoşgörü, içtenlik ve sadelik bu dönemde daha kalın çizgilerle  belirmiş ve bunu kendisi bir kıtasıyla şöyle ifade etmiştir.

Yalın’ım yok planım,

Salt gülmektir yalanım.

Ün, anıt elin olsun,

Ben falanım filanım

31 Ağustos 1942 de çoktandır (yaşamaya değmez) dediği dünyadan göçüp gitti. Giresun’da yeni mezarlıkta yatmaktadır.

(Asil gücüme giden

Ayrılmaktır sevgiden)

Mısralarının yazılı bulunduğu mezar taşı vardır.

Ünlü şairin adını taşıyan bina uzun yıllar Yeşilgiresun Gazete Matbaası olarak hizmet verdikten sonra Belediyeye bağlı sergi salonu olarak kullanıldı ve daha sonra Giresun Valiliği İL Kültür ve Turizm müdürlüğüne devretti. İl müdürlüğüm zamanında aslına uygun onarımını yaptırıp, Can AK ENGİN sanat galerisi olarak Giresun sanatkarlarının sanatlarını icra etmeleri  için; hizmete açılmıştır.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:
Sonraki Yazı

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?