SARI ALTIN FINDIK (4)

SARI ALTIN FINDIK (4)

1950’den sonra sarı altın fındık deyim yerindeyse tamamen unutulmuş. 2. plana atılmış. Zenginlerin ellerinde oyuncak olmuş. Buna rağmen her yıl ülkemize 2 milyar dolar döviz sağlamış. Ama onu ovalarda başka ülkelere göndererek üzmüşlerde üzmüşler. Artık öyle vurdum duymaz bir toplum olduk ki altımızdan yatağımızı alsalar sesimiz çıkmaz oldu.
Bu 50 veya 60 yıllık dönemde gelen iktidarlar fındığa ya dağ meyvesi ya olsa da olur yada olmasa da olur dediler.
Amerika ve batıdaki abileri öyle istediler öyle emrettiler. Ama bu arada kendileri boş durmadılar. Fındığın kendi ülkelerinde yetişmesi için kendi üreticilerini hep teşvik ettiler.
Eskiden FKB Ağustos başında fındık fiyatını açıklar alımlar yapılmaya başlanır üretici de ona göre hareket eder düğün yapacak düğününü yapar ev alacak ona göre evini alırdı. Fındık Giresun’un ve Karadeniz’in kaderiydi.
90’lardan sonra sanki herkes fındığa düşman olmuş gibiler.
Buna rağmen o ülkemize döviz kazandırmaya devam etti. Dünyada tek söz sahibi olduğumuz ürün artık. Oda yabancıların tekeline girmiş onlar ne derse öyle olmaya başlamış Fındık borsası Hamburg’da kurulmuştur. Ora ne derse öyle oluyor. Bizim beylere de itaat etmekten başka bir şey düşmüyor. Biraz FKB’miz söz sahibiydi onu da siyasiler çeşitli oyunlarla etkisiz hale getirdiler fındığın sesini ketiler.
Yıllar ayları aylar haftaları kovalarken fındık ve üretici hep mağdur oldu. Fındık 2006 da 7.5 dolar oldu.
Sonra hep hüsran FKB’yi devre dışı bırakanlar TMO diye bir kurumun fındık piyasasına soktular ve trilyonlarca devlete zarar yazdılar ve bu zarar milletin sırtından çıktı ve sarı altın top gibi ortada oynandı.
Rezil oldu yağlığa ayrıldı perişan oldu hep yazdım. Bu yağlığa ayrılan fındık FKB’ye verilsin. Katma değer üretilsin. Yüzlerce işçi çalışsın. Sarı altın fındıkta üreticilerde mutlu olsun. Ama nerde çürüyor. Ama ekonomiye girmiyor. Dedim ya bu FKB konusuna bundan sonraki köşemde değineceğim sarı altın fındık da bende soruyordum bu seneki rekolte geçen senenin 3’te biri. 200 ton zaten gurbetçi ihtiyacı olan Ferrero’nun dediği fiyattan 11.5 TL sattılar Tarım Bakanlığı, devletimiz hala bir fiyat belirlemiyor bu nasıl iş. Derdimizi kime yanacağız. Bizim sahibimiz kim sarı ALTIN fındığımızı kimler yok sayıyor. Tarih bunları affetmez şimdilik ayrılıyoruz hepinizi seviyor bir dahaki sarı fındık köşemizde buluşmak umuduyla.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?