SAYIN REKTÖR & SAĞLIK MÜDÜRÜ

SAYIN REKTÖR & SAĞLIK MÜDÜRÜ

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, salgın olma ihtimaline neden olabilecek sivrisinek virüsüne tespit edildi. Brezilya’daki Zika virüsü salgına neden olan ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO), küresel çapta acil durum ilan ettiği Aids türü sivrisinek Doğu Karadeniz de tespit edildi. Sağlık Bakanlığı’nın koordinesinde oluşturulan ekip, Rize, Trabzon ve Artvin illerinde sivrisinek türleri ile ilgili mücadele başlattı. Bölgede yoğun ilaçlama ve kontrol çalışması yapan ekipler, sivrisinek Popülasyon (Popülasyon, her türlü canlı varlığın sayısal yoğunluk ve dağılımıdır.) hızla yayıldığı tespit edilen alanlarda 0/0 80 oranında yayılmanın önüne geçildiği açıklandı. O bölgeleri sözde turizm amaçlı ziyaret eden kişilerin bıraktığı virüs olma ihtimali bence mantığa yakın. Önceki yazılarımda Dünya nüfusunun bu metotla azaltacaklarını yazmıştım.

RTEÜ ( Rize Recep Tayip ERDOĞAN Üniversitesi) Rektörlüğü, Avrupa Birliği’nin (AB) çeşitli fonları ile Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) tarafından desteklenen projelerle Rize, Trabzon ve Artvin illerinde saha çalışması yapıldı. Bu çalışmada, 3 ilde Zika virüsü taşıyan ve Brezilya’daki salgına neden olan Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO), küresel çapta acil durum ilan ettiği 2 Aids türü sivrisinekler tespit edildi. Sağlık Bakanlığı’nın koordinesinde oluşturulan ekip sivrisinek türleri ile ilgili kontrol ve ilaçlama mücadelesi başlattı. Son 2 yılda yayılım alanı genişleyen sivrisinek türleri için Rize, Trabzon ve Artvin’de birimler oluşturuldu. İl Sağlık Müdürlükleri bünyesindeki ekipler özellikle atık otomobil lastiklerinin içindeki su birikintilerinde üreyen larvalar ile ergen sivrisineklere yönelik ilaçlama mücadelesi gerçekleştirdi. Etkin mücadele ile sivrisinek Popülasyonun hızla yayıldığı tespit edilen alanlarda yüzde 80’e yakın oranda yayılmanın durdurulduğu tespit edildi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doçent Doktor Mustafa AKINER, tespit ettikleri sivrisinek türleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. 2015 yılında başlattıkları proje kapsamında yürüttükleri saha çalışması sırasında, Brezilya’da Zika virüsü salgınına neden olan sivrisinek türleri tespit ettiklerini açıklayan AKINER, şöyle dedi: ‘’O dönemde bölgemizde kısıtlı alanda yayılım göstermelerine rağmen son 2 yılda yayılım alanını genişlettiğini belirledik. Bunu da yine Avrupa Birliği, Sağlık Bakanlığı ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı tarafından desteklenen çeşitli projeler de sağladığımız kaynaklarla yapılan arazi çalışmaları sonucundan biliyoruz. Sivrisineğin yayılması halkımız için büyük bir tehdit. Sağlık Bakanlığı bu konuya ciddi anlamda eğildi ve ilaçlama ve kontrol çalışmalarına başladı. 2016 yılı Temmuz ayından itibaren alanın durumunun tespitine yönelik çalışmalar gerçekleştirdik. 2017 yılı Temmuz ayından itibaren 3 ilde ciddi bir kontrol çalışmasına başladık. Sağlık Bakanlığı’na bağlı birimlerin denetimi altında her ilde ayrı ayrı oluşturulan ekipler 3 yıl boyunca tespit edilen alanlarda larva mücadelesi hem ergen mücadelesi için ilaçlama yaptı.

Sivrisinek Popülasyonun hızla yayıldığı tespit edilen alanlarda yüzde 80’e yakın oranda yayılmanın durdurulduğunu açıklayan AKINER, vatandaşları alınacak önlemler konusunda uyardı ve şunları dedi: “Vatandaşlara uyarımız evlerinin önünde su dolu kap ya da içerisine su dolabilecek atık materyal bırakmamalıdır. Teleferiklerin vagonu durdurmak Gemi ve kayıkların yaklaşmasında, hasar almamaları için; eski çıkma lastikleri kullanıyorlar. Kullanılan bu lastiklerin içine su birikmemesi gerekiyor, bunlar potansiyel üreme alanları. Bu konuda BELEDİYE ve HIFSISIHA kurumuna öncelikli olarak kontrollerini sıklaştırmak düşüyor.

O nedenle bu konularda daha dikkatli olursak kendimizi ya da bölgemizi bu anlamda tehlikeden uzak tutmuş oluruz. Bu sivrisinekten mücadele sonucunda kurtulma şansımız yok. Dünya üzerinde bunun pek çok örneği var, İtalya bu konuda çok ciddi meblağlar harcıyor. Bir bölgeye girip yayılmaya başladığı andan itibaren bunun kontrol etmek ya da mücadeleyi yüzde yüz başarıya ulaştırmak mümkün değil. Ama sivrisinekle mücadeleyi belli bir orana kadar başarabilmemiz mümkün. Popülasyonları istediğimiz seviyede tutmamız mümkün. Hastalık taşıyan insanların bu sivrisineklerle temas etmemeli ettiği takdirde asıl sıkıntı burada başlar. Sayın yetkililer bizim ilimizde bahse konu Sivrisinekler hakkında araştırma ‘’yapdımı” yapılmadıysa yetkililer lütfen gerekli hazırlığı yapıp görevlerinin gereğini yapsınlar. Önceki yazılarımda Dünya nüfusunu Savaş ve Virüsler yöntemi ile azaltılacağını yazmıştım. DİKKAT bölgemizde her ikisi de bu gün için mevcut ..

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?