TABELADA VAR, KENDİ YOK; ORDU HAVALİMANI OLSUN

TABELADA VAR, KENDİ YOK; ORDU HAVALİMANI OLSUN

Bu ülkede şoför esnafı, taksici olmak; köle olmaktan zor. Köle olsan tüm ihtiyaçlarını sahibin karşılamaya mecbur. Giresunlu taksiciler, ekmeğini kendin çıkarmak için dahi olsa 28 plakalı taksisi ile Ordu-Giresun Havalimanı’na giremiyorlar. Artık büyük suçtur.

İlk olarak 1964 yılında gündeme gelen Ordu-Giresun Havalimanı, bu dönemde Bayındırlık Bakanlığı yapan ve Ordulu olan Arif Hikmet Onat, 10 Mart 1964 tarihli yerel Zaman Gazetesi’ne, “Ordu’da havalimanı yapımına çok yakında başlanacaktır” açıklamasını yaptı. Ancak bu haber gazete manşeti olmasıyla kaldı ve yıllarca bir daha gündeme gelmedi.

-20 Eylül 1970 Başbakanı Süleyman Demirel. Belediye binasının balkonundan vatandaşlara hitap eden Demirel, “Ordu’ya havalimanı yapacağız” sözünü verdi ancak bu söz unutuldu.

– 14 Ağustos 1975’i gösterirken Ordu’ya gelen zamanın Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’e şehir protokolü ‘havalimanı raporu’ sundu. Ordu Havalimanı’nın yapımına kaynak yetersizliği sebebiyle en erken 1982 yılında başlanabileceği açıklandı.

-1990 yılı Mart ayında çıkan gazetelerde zamanın ANAP Milletvekili merhum Nabi Poyraz’ın açıklaması yer aldı: “Ordu’ya havalimanı için yer arayışındayız.”

-1992 yılı Mart ayında Ordu’yu ziyaret eden zamanın Ulaştırma Bakanı Yaşar Topçu, Ordu’nun havalimanı için uygun olmadığını söyledi.

-1997 yılı Aralık ayında zamanın Ulaştırma Bakanı Necdet Menzir, Ordululara müjde verdi: “Havalimanı için dış kredi bulundu.” Ancak bu açıklamadan sonra sonuç çıkmadı.

-1997 yılı Aralık ayında zamanın Ordu Valisi Mustafa Malay, havalimanı yapımı için Ordu ve Giresun illerinde bir kampanya başlattı. Havalimanına ilk defa Ordu-Giresun ismiyle Giresun dâhil edildi. Toplanan paralarla kurulan vakıf kanalıyla ihale yapılıp Gülyalı’da temeli atıldı. Ancak 200 metrelik mendirek yapıldı. Artık iş in içine Giresun İli dâhil olmuştu.

‘Fakir komşu İller değil Ordu-Giresun Havalimanı’yla zengin ortaklar olacağız’ pankartını Giresun Mal Pazarı Kavşağı’na biz asmış, Ordu-Giresun Havalimanı inşaat alanı tabelasını dikmiştik.

ORDU- GİRESUN

-29 Kasım 1920 Giresun’un müstakil İl yapılması, Ordu, Tirebolu Kazaları’nın Merkezi Giresun olmak üzere, Tirebolu, Görele Kazaları ile Şebinkarahisar, Kırık Nahiyesi ilhak edilmek üzere Giresun müstakil İl teşkil edilmiştir. Şebinkarahisar Milletvekili’nin, Ordu Kazası’nın büyük olduğu idari açıdan zorluklar çıkacağı gerekçesiyle karşı çıkması, Ordu İlçesi ileri gelenlerinin Osman Ağa’ya ricası üzerine, 2 ay sonra 69 Numaralı Kanun olarak Ordu’nun müstakil İl yapılması oylanmıştır. Böylece Ordu ve Giresun’un bugünkü anlamda İl olması 4 Aralık 1920 tarihinde Meclis’te kabul edilmiş ve 4 Nisan 1921 tarihinde 9 sayılı Resmi Gazete’de, 68 numaralı ‘Giresun Müstakil İl Olduğuna Dair Kanun’ ve 69 numaralı ‘Ordu Müstakil İl olduğuna Dair Kanun’ olarak yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Ordu İl’i, Giresun’un Kazaları’ndan biri iken, Giresun’dan 2 ay sonra İl olmuş, değeri de Giresun ismiyle birleşince hayalleri yeniden gerçek olmaya başlamış, Giresun kimliğinden faydalanarak İl olmuş, havalimanına kavuşmuştur.

2010 yılına kadar sessizliğin hakim olduğu sırada dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı M. Hilmi Güler, 1 Eylül 2010 tarihinde Ordu Gazeteciler Derneği’nde düzenlediği basın toplantısında havalimanı projesinin yapılacağını açıklayarak Ordu ve Giresun İlleri’ne müjdeyi verdi. Ardından 22 Ağustos 2010 tarihinde Ordu’da bir iftar programına katılan Başbakan Erdoğan müjdeyi verdi. 22 Temmuz 2011 tarihinde Ordu-Giresun Havalimanı’nın temeli atıldı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, temel atma töreninde temsilcilerden işin 528 iş gününde tamamlanması için söz almıştı. Yıldırım, aynı zamanda 528 sayısının ilk 2 rakamının (52) Ordu’nun ve son 2 rakamının da (28) Giresun’un plakası olduğuna dikkat çekerek havalimanının adının ‘528 Ordu-Giresun Havalimanı’ olması yönünde fikir beyan etmişti. Ordu ve Giresunlular, adeta 3.5 yıldır havalimanı ile yatıp kalktı. Söz verildiği 1964 yılından bugüne kadar aradan geçen 50 yılda 8 Cumhurbaşkanı, 25 Başbakan, 41 Ulaştırma Bakanı ve 34 Bayındırlık Bakanı eskiten Ordu-Giresun Havalimanı, Erdoğan’ın açılışıyla devreye girdi ise bunun sebebi Giresun’un havalimanı projesine dâhil olması iken, Ordu-Giresun ismini tabeladan silmese de; Giresun ortaklıktan çıkarıldı. Biz fakir komşu olarak kaldık. Zenginleyen eski fakir komşumuz şimdi bizim başlattığımız eve bizim taksicimizi misafir olarak almıyorsa daha ne diyelim? Türkiye’nin en büyük havalimanın yaptık, okul yaptık, yol yaptık diyenler havalimanı sizin tapulu malınız mı? Ordu Büyükşehir Belediyesi, havalimanına taksi tahsis etmiş olabilir. Bu durum diğer İller’den gelen taksilerin havalimanına yolcu götürmesi, almaya gitmesine mani olamaz. Diğer İller’den gelen taksiler havalimanının kapısında sıraya girip yolcu alamaz. Siz diğer İller’den gelen taksilere, ‘Ana yolda yolcunu bırak. Yolcun ana yola çıksın. Oradan al.’ dersen bu yolcuya zulüm ve ekmeğinin peşinde olan 28 plakalı taksi sahibi esnafları sindirerek, insanları havalimanı taksilerine mecbur etmektir.

28 plakalı taksiler havalimanına giremiyorsa, ceza yazılıp sindiriliyorsa; Trabzon ve Samsun Havalimanları’nda aksine tek taraflı keyfiyet ve baskı var demektir. Bu durum zorbalıktır. Çifte standarttır ve sübjektif bakış açısıdır. Zenginin sesi çok çıksa da eninde sonunda mazlumun dediği olmalıdır. Olmuyorsa Ordu Havalimanı yazın yeter. Giresun ismini çıkarın bari. Giresun ismi kirlenmesin. Bilin ki havalimanınız Giresun isminin devreye girmesiyle hayata geçmiştir. Bu utanç da size yetmelidir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?