TIĞLI: GİRESUN’DA KADIN KOOPERATİFÇİLİĞİ NE DURUMDA?

TIĞLI: GİRESUN’DA KADIN KOOPERATİFÇİLİĞİ NE DURUMDA?

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Kadın Kooperatifleri projesinin bu ülkenin geleceği olduğunu öne sürdü

Tığlı, “Kadın kooperatifleri; toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılması veya en aza indirilmesi için önemli kuruluşlardır ve küçük de olsa ülke genelinde topluma mal ve hizmet sunmaktadır. Kadın kooperatifleri bu ülkenin geleceği olmalıdır” şeklinde konuştu

Tığlı, Bakan Kirişçi’den ülke genelinde ve Giresun’da kaç kadın kooperatifi olduğunu, bunların hangi alanlarda faaliyet gösterdiğini, kadın emeği sömürüsüne dur denmesi gerektiğini, kadınlara biçilen ev kadını rolünü ve bakanlığın kadın kooperatiflerine olan desteklerine yönelik sorular sordu.

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı’nın Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye soruları şunlar oldu.

  • Türkiye’de faaliyetine devam eden kaç kadın kooperatifi bulunmaktadır? Bu kadın kooperatifleri hangi alanlarda üretim yapmaktadır? Tarım alanında üretim yapan kaç kadın kooperatifi vardır?
  • Giresun ilinde faaliyetine devam eden kaç kadın kooperatifi bulunmaktadır? Bu kadın kooperatifleri hangi alanlarda üretim yapmaktadır? Tarım alanında üretim yapan kaç kadın kooperatifi vardır?
  • Bakanlık olarak kadınların ya da kadın kooperatiflerinin doğal kaynaklara erişimi, kullanımı ve bu kaynaklara ilişkin ürettikleri ekolojik projelere ne gibi katkılar ve destekler veriyorsunuz?
  • Ülke genelinde kaç kadın kooperatifi, devlet destekli projelerden faydalanarak üretim yapmaktadır? Kamu kurumlarının üretim yapan kadınlara ve kadın kooperatiflerine yaklaşımının yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?
  • Bakanlığınızın, kadınlara istihdam olanağı yaratmak ve kadınların ekonomik olarak güçlenmesini sağlamak amacıyla hazırlandığı, teşvik ettiği ya da desteklediği herhangi bir kadın kooperatifi ya da kooperatif projesi var mıdır?
  • Ucuz kadın emeği sömürüsüne dayalı bir üretim anlayışını tamamen ortadan kaldırabilmek ve ekolojik üretimi kadın kooperatifleri üzerinden yapmak için çalışmalar yapılmakta mıdır? Yapılıyorsa bunlar nelerdir?
  • Siyasal otoritenin bazı kesimleri tarafından kadınlara biçilen “ev kadını rolü” ve toplumsal cinsiyete dayalı iş bölümü nedeniyle kadın kooperatiflerinin ülke genelinde büyümesine ve gelişmesine engel olduğu hakkında ne düşünüyorsunuz?
  • Türkiye’de tarım alanında faaliyet gösteren kadın kooperatiflerinin temel problemleri nelerdir? Kadın kooperatifleri bakanlığınızdan herhangi bir işgücü talebinde bulunuyor mu? Kadın kooperatiflerinde çalışan kadınların hakları güvence altına alınsın diye gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasına neden katkı vermiyorsunuz?.Haber:Fatma Uğurlu

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?