Tığlı: “Vasıfsız ve Liyakatsiz Kişiler Bakanlık Yapıyor”

Tığlı: “Vasıfsız ve Liyakatsiz Kişiler Bakanlık Yapıyor”

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Üyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Giresun Milletvekili Necati TIĞLI; 11 Ağustos 2022 Perşembe akşamı Giresun 28 TV Stüdyosu’nda ‘Hilal’in Penceresi’ne konuk oldu.

Milletvekili TIĞLI; Giresun’un sorunlarını Hilal Mutlu Karaibrahim’in ‘Hilal’in Penceresi’ programı aracılığıyla Giresunlularla paylaştı.

HİLAL MUTLU KARAİBRAHİM: “Değerli Vekilim; Meclis’te Giresun’un sorunlarını dile getiriyorsunuz, halkın istek ve taleplerini duyuruyorsunuz. Ayrıca da oldukça sık bir şekilde soru önergeleri veriyorsunuz. Bugüne kadar kaç soru önergesi verdiniz? İzlediğimiz ve gördüğümüz kadarıyla Cumhur İttifakı, muhalefetin verdiği soru önergelerinin çoğunu görmezden geliyor ve cevaplamıyor. Sizin de bu konuda sıkıntılarınız oluyor mu? Giresun’un ve Giresun halkının sorunları ile ilgili verdiğiniz önergelere yanıt alamayınca nasıl bir tepki veriyorsunuz? Bu zamana kadar Giresun için önem arz eden hangi önergeleriniz yanıtsız kaldı?”

NECATİ TIĞLI: “Özellikle muhalefet Milletvekilinin en büyük denetim aracı, soru önergesidir. Bu zamana kadar Giresun’un sorunları hakkında 310 soru önergesi verdim. Giresun’u bilgilendirme ve sorunlara çözüm bulma açısından sağlıklı cevaplar alamadık. Bakanlar sağlıklı cevaplar vermeyince, Meclis’te büyük sıkıntılar yaşıyoruz. İç tüzük gereği bir Bakan’ın, Milletvekili’nin sorduğu soruya 15 gün içinde cevap vermesi lazım ki; biz de kamuoyunu ve Giresunlu hemşerilerimizi bilgilendirelim. Atanmış Bakanlar’ın, Milletvekilleri’ne karşı bir sorumluluğu yok. Ancak bizim Giresun halkına karşı sorumluluğumuz var. Bakan’ın sorumlu olduğu tek bir kişi var, o da Cumhurbaşkanı. Şu anki sistemde iyi bir Bakanlık, Cumhurbaşkanı’nın gözüne şirin gözüken Bakanlık. 80’li, 90’lı yıllarda Bakanlar Kurulu ezbere bilinirdi. Şimdi ise vasıfsız ve liyakatsiz kişiler Bakanlık yapıyor. Pandemi olmasaydı Fahrettin KOCA’yı kimse bilmezdi. Ekonomik kriz olmasaydı Ekonomi Bakanı Nureddin NEBATİ’yi kimse tanımazdı. Süleyman SOYLU da popüler bir siyasetçi. Geriye kalan Bakanları Giresun’da sokağa çıkalım ve soralım; kimse tanımaz!… Şu anda büyük bir garabet yaşıyoruz ülke olarak.”

HİLAL MUTLU KARAİBRAHİM: “Sayın Vekilim; size göre Giresun’un çözülmesi gereken en acil sorunları nelerdir?”

NECATİ TIĞLI: “Giresun’un en büyük sorunu, işsizliktir. Babası esnaf olmayan 18 yaşındaki bir genç niye Giresun’da kalsın? İş sahası mı var? Kocaeli, İstanbul ve Bursa’da çok ciddi Giresunlu seçmenimiz var. Şu an Giresun’un nüfusu 450 bin civarında. 3 büyük şehirde ise 1 milyon 500 binden fazla Giresunlu nüfusu var. Bu gurur duyulacak bir şey değil. O hemşerilerimiz niye gittiler? Tabii ki ekmeğinin peşine gittiler. İkinci sorun ulaşım sorunu. İktidarın ulaşım sorununu çözme gibi bir derdi yok. Ama başta söylediğim gibi Giresun’un en büyük sorunu, işsizlik, işsizlik.”

HİLAL MUTLU KARAİBRAHİM: “Sorunlar deyince Güney Çevre Yolu’nu konuşmamak olmaz elbette. Giresun için hayati önem taşıyan bu proje neden hayata geçirilemiyor?  İktidar Milletvekillerimiz mi yetersiz kalıyor, yoksa merkezi hükümet mi ısrarla gündeme almıyor?”

NECATİ TIĞLI: “Bu konuyla ilgili 30 Eylül 2021 tarihinde bir soru önergesi verdim. ‘2015 yılından beri devam eden bu proje ne aşamada? İnşaatı ne zaman bitecek? Ne yapıyorsunuz?’ diye soruyorum ama sağlıklı bir cevap alamıyorum. Güney Çevre Yolu gerçekten Giresun için hayati bir mesele. Sivil Toplum Kuruluşları ve Sendika Başkanları da bu konuda hemfikir. Bunun cevabını Giresun halkı en yakın zamanda olacak. Yani cevabını 2023 Cumhurbaşkanlığı seçiminde verecek.”

HİLAL MUTLU KARAİBRAHİM: “2023’te ülkemiz ve şehrimiz için hayati önemi olan genel seçim var. Aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı seçimi de yapılacak. Anketlerde Millet İttifakı’nın önde olduğu söyleniyor. CHP olarak Türkiye genelinde seçimlerden nasıl bir sonuç bekliyorsunuz? Ayrıca Giresun yerelinde de ayrı bir değerlendirme yapabilir misiniz?”

NECATİ TIĞLI: “Şu an Millet İttifakı olarak anketlerde öndeyiz. Daha da açılacak. Çünkü ekonomik kriz var. Türk milletinin takdiri ile sandıktan ne çıkarsa kabul edeceğiz. Sandıktan da Millet İttifakı’nın da çıkacağına %99,9 inanıyorum. Aynı şekilde Giresun yerelinde de benzer bir sonuç çıkacaktır diye düşünüyorum.”

HİLAL MUTLU KARAİBRAHİM: “Sayın Vekilim; CHP Genel Başkanı Kemal KILIÇDAROĞLU ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral AKŞENER’in halkla buluşmalarını izliyoruz. Vatandaşın; ‘Bizi kurtarın. Geçinemiyoruz. Bittik’ gibi şikayetleri olduğunu gözlemliyoruz. Size göre Giresun’da durum nasıl? Saha çalışmalarınızda nelerle karşılaşıyorsunuz?”

NECATİ TIĞLI: “İnsanlar Sayın Genel Başkanımız Kemal KILIÇDAROĞLU’na ve Meral AKŞENER’e; ‘Yeter artık, bıktık. Buramıza kadar geldi’ diyorlar. İnsanlar artık yeni kıyafetler almayı bıraktı. Bir insanın en önemli ihtiyaçlarından olan tatilin kelimesini ağızlarına almayı unuttular. Türkiye’de Türk vatandaşlarının tatile gitmesi çok büyük bir lüks oldu. Sahada ve esnaf ziyaretlerinde görüyoruz. Esnaf arkadaşımız 25 bin Lira kira veriyor. 40 bin Lira da elektrik faturası ödüyor. ‘Vekilim, ben ne yapayım?’ diyor. Kış geliyor, doğalgaz yanacak, çocuk okula gidecek. Çocuğa kıyafet mi, kırtasiye malzemesi mi almayacaksın? Bu kış çok büyük bir sıkıntı bizleri bekliyor.”

HİLAL MUTLU KARAİBRAHİM: “Sayın KILIÇDAROĞLU fındığa 75 Lira fiyat verilmesini istemişti. Ancak Sayın Cumhurbaşkanı ERDOĞAN fındığın başkenti Giresun yerine Ordu’da yaptığı açıklamada 54 Lira taban fiyat açıkladı. Üretici bu rakamdan memnun kalmadı. Bu konuda neler söylemek istersiniz?”

NECATİ TIĞLI: “Cumhurbaşkanı’nın Ordu’da fındık fiyatı açıklamasını ben yadırgamadım. Çünkü Cumhurbaşkanı da Giresun’u unuttu. Fındık fiyatını açıklayacağı röportajında Karadeniz’deki illeri saydı Giresun’u saymadı. Tabii ki 54 Liralık fındık taban fiyatına baktığımızda üreticimizin masraflarını bile karşılayamayacak düzeyde.”

HİLAL MUTLU KARAİBRAHİM: “Ülkemiz adeta mülteci istilasına uğradı. Giresun gibi sanayisi olmayan, yüksek oranda eleman çalıştırma ortamı da bulunmayan bir İl’de bile çok sayıda Suriyeli ve Afgan mülteci göze çarpıyor. Ne yapıyor, nasıl geçiniyor bu insanlar Giresun’da? Bu konuda bir değerlendirme yapar mısınız?”

NECATİ TIĞLI: “Bir ülkede uluslararası anlaşmalar gereği sınır komşunuzda savaş var ise diğer bir ülke mülteci alabilir. Bu konuda hemfikiriz. Afgan nüfusu niye geliyor? Afganlılar bizim sınır komşumuz mu? Biz bu ülkenin vatandaşlığını belli bir fiyat karşılığında gerek; ‘1 ev alın. Size bu ülkenin vatandaşlığını verelim’ gerek; ‘Bu ülkeye yatırım yapın. Gel vatandaş, gel. Al daireni, al vatandaşlığını’ diyerek satışa mı çıkarttık? Mevcut iktidar işporta masasındaki bu ülkeyi satışa çıkardı. Bir ülkenin egemenliğinin gitmesi sadece savaşlarda olmuyor. Biz ülke olarak egemenliğimizi de kaybediyoruz. Suriyeli mültecilerin yoğun olduğu İllere gittiğimizde karşılaşıyoruz. Onlar bu ülkeye öyle güzel yerleşmiş ki; 3-5 çocuk yapılmış, işe girilmiş. Biz ise kendi ülkemizde bazı İllerde yabancı olmuşuz.”

HİLAL MUTLU KARAİBRAHİM: “Sayın Milletvekilim; Karadeniz’i yaylalardan kuşatacak olan Yeşil Yol projesinden söz ediliyor. İktidar bu yolun yayla turizminin gelişmesi için elzem olduğunu söylüyor. Size göre de öyle mi?”

NECATİ TIĞLI: “Samsun, Tokat, Ordu, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt ve Artvin İli’nden turizm merkezlerinin üst koldan birbirlerine bağlanması yayla ve doğa turizmine katkı sunacağını söylüyoruz. Ben bilime inanan bir insanım bu konuyla ilgili Danıştay bir karar vermişti. ‘Yaylalara büyük bir zarar vereceğini’ söyledi. Projenin adında her ne kadar yeşil geçse de bu benim şahsi düşüncem, bu yeşilden ziyade rantın yeşilidir. Belki de Dolar’ın yeşili de olabilir. Yeşil Yolu samimi bulmuyorum.”

HİLAL MUTLU KARAİBRAHİM: “Bir de bu yolun maden şirketleri istifade etsin diye yaylalarda maden araması için yapıldığı öne sürülüyor. Buna ne dersiniz?”

NECATİ TIĞLI: “Biraz önce de söylediğim gibi; bu Yeşil Yol projesi değil, yeşil Dolar projesi. Bu rantın projesi. Bu iktidarın en iyi yaptığı şey zaten doğamızı, madenlerimizi ve meralarımı peşkeş çekmek.”

HİLAL MUTLU KARAİBRAHİM: “Dereli İlçesi başta olmak üzere bazı yörelerimizde maden şirketlerinin çalışmalar yaptığı konusunda şikayetler geliyor. Sizin bu konuda bir soru önergeniz olmuş muydu?”

NECATİ TIĞLI: “Cumhuriyet Halk Partisi’nin kadroları olarak tüm ülkede madenlerle ilgili bir komisyonumuz var. Giresun’da 47’si arama ve 82’si işletme olan toplam 129 ruhsatlı madencilik şirketi 256,106 hektar alanda madencilik çalışmaları yapıyorlar. Şebinkarahisar’da 10 arama ve 4 işletme ruhsatıyla ilk sırada olması lazım. Çevresel etki değerlendirmesini göz önünde bulundurarak Dereli’deki maden ocaklarının takipçisiyiz.”

HİLAL MUTLU KARAİBRAHİM: “CHP Milletvekili olarak; siz ve teşkilatlarınız halkla buluştuğunuzda halkımız neler anlatıyorlar? En çok nelerden dert yanıyorlar?”

NECATİ TIĞLI: “Halkımız ekonomik krizin başladığı günden bu yana; elektrik, su, doğalgaz, kira, akaryakıt, temel gıda maddeleri, sağlık ve eğitim masraflarını karşılayamaz duruma geldi. Giresun yerelinde ayrıca köylerdeki okulların kapanmasıyla mecburi olarak taşımalı sisteme geçilmesi tam bir garabet!… Kısacası vatandaşlarımız dert küpü. Halkımız feryat figan bir şekilde bu kaostan nasıl kurtulacağını düşünüyor.”

Haber: Fatma BULDUK UĞURLU

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?