Torun’dan, Fındık Yasası Önerisi

Torun’dan, Fındık Yasası Önerisi

Milletvekili Torun önemli mesajlar verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, devletin fındığa müdahale etmesini ve fındık yasası çıkması gerektiğini vurguladı.

Torun, konuşmasında piyasanın bozulmasının ve  rekabetin engellenmesinin ortadan kaldırılması gerektiğine dikkat çekti.

TORUN: “FINDIK YASASI ÇIKSIN”

Torun, Türkiye’nin tarım ihracatının %25’ini elde ettiği fındığın altından daha kıymetli olduğunu belirterek, hükumetin bu ürüne sahip çıkması gerektiğini söyledi.

Hükumetin ve siyasetçilerin fındığın hiç bir tarafında bulunmadığını ifade eden Torun, “Fındığın fiyatı, bir serbest piyasa algısı içerisinde belirlenmeye çalışılıyor. 2014 yılında fındıkta ihracat rakamları yaklaşık 2,7 milyar dolar civarındaydı. Geçen yıl bu rakam 1,8 milyar dolara düştü. Bu sene tahmini 1,3 milyar doları geçmez. Bu sadece üreticinin kaybı değil, ülkenin de kaybıdır. Bir yandan devlet de kaybediyor. Bunu deklare ettiğimizde de çeşitli mazeretler öne sürüyorlar. Türkiye, tarım ihracatının yüzde 25’ini sadece fındıktan elde ediyor. Böyle altın yumurtlayan bir tavuğu niye kesersiniz? Niye bunu baltalarsınız? Altından daha kıymetli bir ürününüz var. Ama sahip çıkmıyorsunuz. Üretici mağdur, her sene beklenti içerisinde. Hükumetin burada devreye girip hakemlik görevini yapması lazım. Bu piyasayı kim bozuyor, bu rekabeti kim engelliyor. Bu rekabetin önünü kim tıkıyor. Bunu bulup ortadan kaldırması lazım. Ama bunu dahi yapmıyor. Tarım Bakanı çıksa dese ki ‘Siz ne yapıyorsunuz kardeşim, oyunun kuralları doğru değil. Kuralına göre oynanmıyor. Burada şike var. Ben piyasadan 50-100 bin ton fındık alıyorum dese, bakın ne oluyor? İfadelerini kullandı.

Birçok ürünün yasası olduğunu söyleyen CHP Milletvekili Torun, “Biz ‘Fındık yasası çıksın’ deyince kıyameti koparıyorlar. Birçok ürünün yasası var. Doğru maddelerle düzenlersiniz üreticinin de, aracının da, ihracatçının da, ithalatçının da sorumluluğu olur. Herkes kendi sorumluğunu bilir, kim hata yapıyorsa müeyyide uygulanır. Bu kadar basit. Kimse ne yapacağını bilemiyor ki. Herkes göz ve el kararı ile hareket ediyor. Kimin gücü kime yetiyorsa, kim kimin o günkü zafiyetinden faydalanıyorsa bir şekilde piyasa gelişiyor. Burada hükümetin hakemlik görevini yapması lazım. Piyasayı kim bozuyorsa, işleyişi kim engelliyorsa hükümet o esnada devreye girmeli” dedi.

Torun, şunları söyledi: “Eğer bir sorunu çözmek istemiyorsanız sürekli kurullara havale edersiniz. Burada gerçek olan bir şey var. Dünyada tarımını desteklemeyen bir tek ülke yok. Şimdi bu hükumet doğrudan gelir desteği vererek sanki üreticinin sorununu çözmüş gibi kabul ediyor. Üretici sizden sadaka istemiyor. Üretici ürünün değerini istiyor. Siz gerçekten o ürünün değerini verin ve onu sürdürülebilir kılın. Benim üreticimin sizin doğrudan gelir desteğinizi falan gözü görmez. Yeter ki o ürettiği ürünün değerini alsın, değeri ile satsın. Ama siz öyle bir hale getirdiniz ki üreticiyi, zaten fındıktan gelir elde edemiyorum, zaten ne olacağı belli değil diyor. Gözü haliyle sizin gelir desteğinizde. Ne yapsın? Burada sorunu çözmek lazım. Mesele balık vermekte değil, balık tutmasını öğretmekte.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?