TRT’YE Sitemler Sürüyor!

TRT’YE Sitemler Sürüyor!

  ÖZEL HABER:

SEDAT KARAKAYA

TRT Payı, faturadaki tüketim tutarı; yani aktif enerji bedeli üzerinden yüzde %2 oranında alınır. Elektrik faturasında ayrı bir kalem olarak belirtilmesi gereken bu katkı payı, TL biriminden gösterilir. Faturada yer alan tüketim dışı bedellerin toplandığı dağıtım bedeli TRT payı hesaplamasına dâhil edilmez.

 

2 Şubat 2017 tarihinde TRT Belgesel kanalında yayınlanan Ali Şükrü Bey’in ölümünün işlendiği programda Muharrem Coşkun ve Oral Çalışlar konuk olarak katılmışlardı. Belgeselde, Topal Osman Ağa için “cahil, katil, tuzakçı, içkici” ifadelerine yer verilmesi nedeniyle Giresunlular TRT’den özür beklerken, hala bir özür gelmemiş olması tepkileri de beraberinde getirdi.

TRT’DEN ÖZÜR BEKLERKEN YENİ BİR TARTIŞMA BOYUT KAZANDI

Giresun’da halk, olayın cereyan ettiği tarihte Topal Osman Ağa meydanında toplanarak TRT’ye tepki mitingi düzenlemişti. Şimdi ise bu polemiğe birde elektrik faturasında kesilen TRT katkı payı olunca yeni bir tartışmanın da fitili ateşlendi. Dev Türk bayrağının açıldığı TRT’ye tepki mitinginde vatandaşlar “Topal Osman Ağamıza yapılan bu saygısızlığın düzeltilmesini istiyoruz” diyerek TRT yetkililerinden özür talep etmiş olmasına rağmen hala TRT’den bir açıklama gelmedi.

TRT payı, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu giderlerinin karşılanması amacıyla, elektrik tüketicilerinden tahsil ediliyor. Faturada vergilerin bulunduğu alt kısımda aylık ne kadar TRT payı ödendiği görülürken buna tepkilerini dile getiren vatandaşlardan Mehmet Öztürk, “Sayıştay’ın denetim verilerine bakılırsa, 2013 yılında TRT’nin en önemli gelir kaynağı elektrik tüketim bedeli üzerinden aldığı bu TRT payı olmuştur. TRT gelirlerinin en büyük kısmı, televizyon ve radyo satışlarından aldığı bandrol ve elektrik paylarından oluşuyor. 2013 yılında kurum, elektrik faturalarından 800 milyon TL gelir elde etmiştir.

Bu miktar, kurumun yıllık toplam gelirinin yarısına denk geliyor.

TRT’nin almış olduğu bu katkı payı, 3093 sayılı Türkiye Radyo Televizyon Gelirleri Kanunu uyarınca alınırken, kanuna göre, elektrik satış şirketleri abonelerden tahsil ettikleri payları TRT’ye yatırmakla yükümlü hale gelmiştir. Ancak bizler Giresunlu olarak Topal Ağamıza hakaret edilmesine müsaade edilen bir kanala bırakın katkı payını, adını dahi anmak istemiyoruz”  diye konuştu. TRT’yi protesto etmek için evinde televizyonda, bu kanalı sildiğini ifade eden Öztürk, tüm Giresunlunun bu ambargoyu uygulamasını da istedi. TRT’ye katkı payı polemiğinin fitili ateşlenirken, tartışmalar devam edeceğe benziyor.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?