VAH GİRESUN VAH

VAH GİRESUN VAH

28-29-30 tarihleri arasında ilimizde Giresun lezzetleri şenliği düzenlendi. Düşünen, uygulamaya koyan ve emeği geçen herkese unutulan vejetaryen mutfağı kamuoyuna hatırlattıkları için; teşekkür ederim. İlimizin turizmini hatırlayan bürokrat ve emeği geçen, sabah saat 8 den gece saat 21 ye kadar aç bir şekilde bekleyen görev aşkıyla çalışan fedakâr isimsiz kahramanlara, evet bunlar abartı değil gerçektir. Personele görev verince onun ihtiyaçlarını karşılamak amire düşer.
Botanik bahçesi isimli yerde düzenlenen Giresun lezzetleri programına bende gecikmeli olarak katıldım. Botanik bahçesinin ne anlama geldiğine bakıldığında karşımıza, canlı bitkilerin yetiştiği ve insanlara sergilendiği alanlar çıkmaktadır. Bu bahçelerin en önemli özelliği, içerisindeki bitkilerin canlı olmasıdır. Botanik bahçeleri, özellikle turizm açısından büyük önem taşımaktadır. Son yıllarda, yerli ve yabancı turistlerin oldukça ilgisini çekmeye başlamış ve insanlar tarafından gezilip görülmektedir. Bunda ise en büyük neden, insanların yeşil alanlara olan ilgisidir. Gittim gördüm maalesef Botanik değil beton bahçesi olmuştur. Bir gerçek var ki bu tür görsel gösterilerin yapılması gereken mekâna ilimizde ihtiyaç vardı.
Giresun lezzetleri şenliği düzenlendi ama hiç Ulusal basın yoktu ertesi günkü gazetelerde ve televizyonlarda haber olmadı. Giresun yemekleri tanıtılıyor yemek broşürü yoktur. Giresun tanıtılıyor Giresun’un haritası ve broşürü yoktur, bunlar eleştiri değil şahsımın bilgi birikiminden kaynaklanan ve tespit ettiğim noksanlar. İyi niyetle yetkililere ifade etmek istedim göremedikleri eksikleri tamamlamaları için, herhalde bir teşekkür ederler. Enformasyon açılmış memuru, tabelası yoktur ve masanın arkasında kalan KALE den ADA yönünü gösteren büyük resim var ama bizim ADA maalesef kaybolmuş, Kara denizde canlı yaşayan iki tane ADA var bir tanesi bizim ilimizde bulunuyor ve yüz ölçümü 39000 bin metre kare kaybolmuş, kaybolması beni çok üzdü. Acil bir şekilde bahse konu resmin düzeltilmesi gerektiğine inanıyorum, ilimizin tanıtımını sağlayan görsel broşür temin edilmelidir. Giresun tanıtım gününde farklı illerin kültür evleri yapılmış Zeytinlik evleri diye sergileniyor.
Sayın Vali beyden arzum aşağıda bahse konu yerlerin yollarını standart halde yaptırsın, tanıtılması için, afiş, broşür basılmasını gerçekleşsin ve Ulusal basını davet ederek bahse konu yerlerin tanıtımı için, program yapılmasını sağlasın. İlimizin öncelikli yerleri olsun turist olmayanı görmeye gelir, Vejetaryen mutfak bizim ilimizde, Hacı Abdullah duvarı ÇİN harici hiçbir Ülkede olmayan değerdir.
2004 yılında il müdürlüğü yaparken dört tane kültür varlığını ilimize kazandırmayı düşündüm ve 1994-1995-1996 yıllarında yarışma şeklinde mahalli yemek yapılmasını sağladım ve günümüzde Vejetaryen mutfağımızla öğünüyoruz. Diğer üç tane değerimizin topluma kazandırılması için afiş ve broşür basılmasını sağladım fakat 2005 yılından itibaren müdürlük yapan kişiler masa müdürü oldular.
Ş. Kara hisarda bulunan Meryem ana kilisesi: O günkü köy hizmetlerine bakanlıktan gelen parayı aktardım ve yolunu yaptırdım.
Hacı Abdullah duvarı: Uzunluğu 6500 metredir bu eserin bir benzeri Dünyada Çin seddi örnek gösterilir. Çıkrık kapı mevki, Şehitler bölgesinin alt kısmında kalmaktadır.
Göl yanı obası: Yağlı dere ilçesinde Derin dere köyüne bağlıdır, ilçeye mesafesi 45 km dedir.
Herkesin bir hayali vardır yaptığı görevler arasında Vejetaryen mutfakla ilgili hayalimi köşemde yazdığım bir yazıda Sayın Rektör beye Fransa’nın Lyon kentinde 38 tane Enstitü bulunuyor çeşitli ülkelerden öğrenci alıyorlar ve mutfaklarının tanıtımını sağlıyorlar sizde bir Enstitü kurarak Giresun mutfağını tanıtın diye yazdım, hiç arayıp teşekkür eden olmadı. Turist farklı olanı görmeye gelir, benimde hayalim bahse konu değerlerimizin tanınması için, yetkililerin çalışma yapmasıdır. Yayla yollarının standart hale getirip İlimize gelen turistlerin en az iki gece konaklamasını sağlamalıyız, sebebi ise zaman olarak bahse konu yerleri iki günde gezme imkânı olur ve ilimizin iki günlük tur programı olur. Hedefimi tayinimin çıkması nedeni ile yakalayamadım, Doğu kara denizde deniz turizmi yoktur, İlimizde yılda güneşli gün sayısı 45 ile 65 gün arasındadır. Bunun için, kültür ve tabi güzelliğe ağırlık vermemiz gerekiyor, ilimizde yetkililer son yıllarda tabiat parkı sayısını artırdılar. Ama İl kültür ve turizm müdürlüğüne bakan yetkililer verimli çalışma yapmadılar. Onun için kültür bölgelerinin maalesef amacına uygun şekilde tanıtımı yapılmadı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?