CENGER: GİRESUN’DA DEPREME DAYANIKLI YENİ İLÇELER İNŞA EDİLMELİ

CENGER: GİRESUN’DA DEPREME DAYANIKLI YENİ İLÇELER İNŞA EDİLMELİ

İstanbul’da çok sayıda Batlamalı olduğunu anlatan Cenger, “Batlama Vadisi ve Giresun’un boş bırakılan çoğu köyü birleştirilip yeni ilçeler kurulursa,İstanbul depreminden önce çoğu insan tersine göç ile gurbetten geri dönebilir.Biz büyük devletiz.10 yeni il kurulursa,İstanbul’da deprem olmadan gerekli altyapı oluşturulur”dedi

Batlama Vadisi’ni ilçe yapma derneği başkanı Hakan Cenger,İstanbul’da rekor sayıda Batlamalı olduğunu ifade ederek”Batlama Vadisi ilçe yapılıp ,yeni fabrikalar açılarak İstanbul’daki batlamalılar depremden önce geri göç ile taşınmalıdır”dedi

10 ilde yaşanan deprem sonrası Türkiye’de çok sayıda il ve ilçeler kurulması gerektiğini ifade eden Cenger”Deprem fay hattı olmayan yöreler ve köyler birleştirilip yeni il ve ilçler kurulmazsa ve İstanbul’da göç tersine döndürülmezse,muhtemel bir İstanbul depreminde en fazla hasarı İstanbul’daki Batlamalılar görür..Bilim adamları İstanbul’da deprem olacağını 20 yıldır söylüyorlar.Kentsel dönüşüm ile 15’e yakın yeni güvenli iller 5 yılda bitirilmeli ve İstanbul’daki insanların can güvenliği sağlanmalıdır”dedi

Cenger”Ben buradan tüm batlamalıları göreve çağırıyorum.Her evde nerdeyse İstanbul’da yaşayan bir batlamalı var.Bilimsel gerçekler ortada.Bilimi ciddiye almayan toplumlar ciddi hasarlar ödcer..Bizler Giresun’da 26 köyü olan bir vadiyiz.Burada çok güvenli konutlar yapılabilir.Toplu konutla zaten deprem için risk..Müstakil kentsel dönüşüm projeleri ile yapılacak konutlar hem tarım hem de haycvancılığı da büyütür”dedi.

Cenger şöyle konuştu..

“İzostatik denge sayesinde dağlar depremi engeller

Eğer yer kabuğunun manto tabakasının üzerine uyguladığı basınç belirli bir seviyeden itibaren eşitlenmemiş olsaydı, tektonik plakalar, hafif ve ağır uçlarından dolayı daha fazla dalgalanmalar yaşayacak, dengede yüzemeyecekti. Böylece deprem ve sarsıntılar çok daha artacaktı (Eakin, 2018). İzostatik denge sayesinde dağlar depremi engellediği birçok araştırma ile kesinleşmiştir.

Jeologlar yeryüzünün yerçekimi haritasını çıkararak kabuk kalınlıklarını hesaplarlar (Mishra, 2011). Yeryüzünde bazı noktalarda yerçekimi kuvveti çevresiyle dengede değildir. Böyle ortamlarda yeni dağ oluşumları devam eder. İzostatik dengenin sağlanmadığı yani yerçekimi dengesizliğinin olduğu böyle yerlerde depremler daha fazla yaşanır (Tsubol, 1940). Dağlar depremi engeller mi sorusu izostatik denge bilinmeden anlaşılamaz.

Artemjev ve ekibi, “Sismisiti ve İzostasi” adlı makalesinde izostatik dengenin depremleri nasıl önlediğini, izostatik dengenin olmadığı yerlerde depremlerin daha fazla görüldüğünü çok sayıda araştırma ile kanıtlanmış olduğunu açık ifadelerle anlatır.

Kuran hep bilimsel doğruları söyler, bu ise en açık mucizedir

Kuran açısından önemli olan, evren hakkında verdiği bilgilerin hiçbirinin bilimle herhangi bir çelişkiye düşmemesi ve anahtarın kilide uyduğu gibi her seferinde uymasıdır. Eski mitolojilere ait hiçbir bilimsel yanlışı barındırmaması ve her söylediğini bilimin ispat etmiş olması ve her geçen gün bir gerçek daha ortaya çıkmasıdır. Dağlar depremleri engeller mi örneğinde olduğu gibi…

Bazı ateistlerin buradaki duruma benzer olarak sanki Kuran’da bilimsel çelişki varmış gibi göstermeye çalıştıkları tüm ayetleri sitemizde detaylı ve bilimsel kanıtlarıyla açıkladık. Öyleyse 1400 sene önce yazılmış ve evrenin birçok olayından haber veren bir kitabın içinde çelişki bulunmaması elbette ki Kuran’ın erişilemez bir mucize olduğunu gösterir.

Kısaca; Dağlar depremi engeller mi sorusunun cevabını evet engeller, bir amortismanın sarsıntıları engellemesi gibi dağlar da depremleri engeller olarak verebiliriz.”

Haber: Mustafa Cici

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?