GESOB, STÖ’LER VE İŞÇİLERDEN LİMAN İÇİN ÇAĞRI

GESOB, STÖ’LER VE İŞÇİLERDEN LİMAN İÇİN ÇAĞRI

Mitinge dönüşen basın açıklamasına CHP Milletvekili Necati Tığlı ve bazı siyasi partiler de destek verdi. Kara, “Göreceksiniz ki Cumhurbaşkanımız sayın Erdoğan’a ulaşıp bu işin perde arkasını kendisine izah edeceğiz.Bu limanı çalıştıracağız.”dedi.İşçiler ise CİMER üzerinden ilgili yerlere ulaştırılmak üzere imza kampanyası başlattı.Şu ana kadar çok sayıda imza toplandı

Giresun Limanı ile ilgili tartışmalar sürerken,dün Atapark’ta basın açıklaması yapan esnaflar ve işçiler Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan destek istediler. GESOB Başkanı Ali Kara tarafından okunan bildiride Limanın kapatılmasının şehrin geleceğini yok edeceği ifade edildi

GESOB Başkanı Kara “Bu oyunun arkasında kim varsa ,ortaya çıkarılsın”diyerek başladığı konuşmasında önemli tespitlerde bulundu
Kara, “2018 yılında liman işletmesinin el değiştirmesi ile limanı devralan firma genel prosüdürleri tamamlayarak gerekli izinleri alıp ilave düzenlemeleri yaparak limanı tam kapasite çalışır hale getirme çalışmalarına hız vermiş ayrıca limanda taban derinlik temizleme ve tarama faaliyetleri sonucu 50 bin groston ve üstü büyük gemilerin yanaşabileceği bölgenin tek limanı konumuna getirilmiştir.
Yılda üç dört milyon ton yükleme ve boşaltma kapasitesi olan limanımız komşu ilimiz Ordu’da liman olmaması nedeniyle bölgesinde deniz ticaretinde en avantajlı illerden biridir. Bu limanın çalışması Sivas-Şebinkarahisar, Dereli-Giresun Yolunun bölünmüş yol programına alınması açısından da önemli bir avantajı Giresun’a kazandıracaktır. Giresun aynı zamanda dış ticaret noktasında da rekabet üstünlüğüne sahiptir. İlimizde üretilen sanayi ve ticaret ürünlerinin liman üzerinden istenilen yerlere ulaştırılması OSB’lerde üretimin arttırılması ve avantaj sağlamaları, Lojistikte direk ilgili bir mevzuattır. Tüm Giresun’lular olarak konteyner Limanı ve ilimizin istihdamına olan katkılara odaklanmalıyız ki ekonomimiz deniz ticareti ile ivme kazansın. Limanımızın 2021 yılında toplam işlem hacmi 724 milyon USD$ olarak gerçekleşmiş geçen yıla oranla %49.80 işlem hacmi artmıştır.
Limanımızın ilin merkezinde yer alması nedeniyle görüntüsü itibari ile olumsuz görüşlerin gündeme getirildiğinin farkındayız. Ancak Devletin milyonlarca lira harcayarak Giresun ekonomisine katkı sunmak için yaptığı bu devasa tesisi Giresun olarak daha uygun bir yere yeni bir liman yapılana kadar mevcudun ilimizin yararına en iyi şekilde kullanılması ana çalışma odağımız olmalıdır.
Ekonomide bir limanın çalışıyor olması o ilin gelişmişliğinin ana göstergesidir. Liman çalışacak ve hangi şartlarda hizmet verecek ise ona göre yatırım yapılacağı bilinmelidir.
Sonuçta Giresun limanının şehrin merkezinde olması şehre hareketlilik, seslilik ve işin durumuna göre görüntü kirliliği getirebilir. Limanı olan diğer ilin insanları ekonomiye katkıları itibariyle olayı olduğu gibi nasıl kabul ediyorsa Giresun’luda şuan başka alternatifi yoksa limanın Giresun insanına ve ekonomiye katkısı yönünde tercihini yapmalıdır. Şu durumda Giresun Limanı kapanırsa ekmeğimizden oluruz diye feryat eden insanlar haklı olarak şu soruyu sormaktadırlar.
Bugün itibari ile Gümrüklü Liman alanında çalışan sayısı;
-Giresunport Personeli : 214 kişi
-Kamyon ve Tır Sayısı : 108
-Türkiye Geneline yük çıkışı yapan araçların günlük ortalaması 30 araçtır.
-Gümrük Personeli : 28 kişi
-Yemek Firması : 15 kişi
-Sahil Güvenlik : 16 kişi
-Kamu Personeli : 26 kişi
-Kıyı Emniyet : 18 kişi
-Emniyet Personeli : 8 kişi
Toplam 463 kişi aileleri de hesaba katarsak her aileyi ortalama 4 kişi olarak düşünürsek en az 1.800-2.000 kişidir.
Limanda çalışanların ve limandan iş yapanların yanı sıra dolaylı olarak binlerce kişi buradan ekmek yiyor, hem esnaf hem de meslek örgütleri limanla birlikte iş gücünde bir iyileşme bir düzelme yaşandığını net bir şekilde görebilirler. Limanda çalışan şoföründen işçisinden ve dolaylı evine ekmek götüren yaklaşık 2000 hemşerimiz bu devasa kuruluş sayesinde geçimlerini temin etmektedirler. Limanın bugün aylık Giresun’a 80.000 dolar personel, 25.000 dolar kamyon ve Tırcılara 100.000 dolar malzeme gıda, bakım ve zaruri giderlerinden toplam 205.000 dolar doğrudan girdisi vardır. Giresun’lular olarak limanımıza sahip çıkarsak, Liman şehrin en büyük işvereni olabilir. Limanda sonuç verici alternatif çözümler üretilmezse Giresun ekonomisi önemli bir darbe alır ve hepimiz kaybederiz.
Deposu olmayan bir liman nasıl çalışabilir, gelen yükleri muhafaza edecek depolarımız mevcut değilse gemiler bu limanı tercih eder mi. Limanın çalışabilmesi için mevcut depolara ciddi alternatif üretilip sorun çözülene kadar konuya tam vakıf olmadan her önüne gelen istediği gibi konuşmamalı ve kamuoyunun kafasını karıştıracak beyanlardan uzak durmalı ve hükümetimizce kalıcı bir çözüm üretilmesi için herkes üzerine düşen sorumluluğun gereğini yaparak ekonomiye ciddi katkıları olan bu limanın çalışması yönünde gayret ve çaba göstermelidir. Giresun Limanı bu şehrin ekonomisine ciddi katkılar sunuyor. Görüntü kirliliği yaptığı söylenen depolar, komşu iller dahil her liman şehrinde vardır arzu eden herkese bunu ispata hazırız. Bizler mevcut depolara kalıcı yer gösterilene kadar çalışmaları sekteye uğramamasını savunuyoruz.
Giresun bu tür depolar sayesinde yük indirir ve bindirir depoları çalıştıran limanlar iş üretir, ekmek üretir, deposu olmayan limana tek bir gemi bile yanaşmaz. Şehrin ekonomisi ayakta kalsın işsizliğe çözüm üretsin istiyorsak bir yandan limanın çalışması devam ederken bir yandan mevcut depolara yer bulunmalı ve çalışmaları aksatmadan ciddi ve kalıcı çözüm yolları üretilmeden il ekonomisine zarar verecek çalışanları mağdur edecek davranışlardan kaçınmalıyız.
Giresun limanı yıllarca bomboş durdu şehrin ekonomisine bir kuruş katkısı olmadan tesisler çürümeye terk edildi. Şuan çalışanlar ve dolaylı olarak buradan geçimini temin eden yaklaşık iki bin kişi vardır. Bu kadar insana ekmek ve aş üreten bu kuruluş için bizlerin tek derdi liman daha çok iş yapsın insanlara daha çok istihdam sağlamasından başka bişey değildir.
Mevcut durumda çözüme yönelik kalıcı bir alternatif yaratılmadan depoların yıkılması halinde liman faaliyeti duracak, gemiler samsun limanına yönelecek çalışanlar ve liman sayesinde iş yapan Giresun esnafı mağdur olacak, hayalet bir limanla baş başa kalacağız. Neticede yatırımcısına her türlü zorluğu çıkaran bir Giresun olarak tarihe geçtiğimizde hangi yatırımcı bu şartlarda Giresun’da iş yapmayı tercih eder.
Bizler Devletine, milletine sadakâtla bağlı askerine, polisine saygılı esnaflar olarak yetkililerimize derdimizi anlatıp çözüm üretilmesi için buradayız. Emeğimiz ve rızkımız dışında hiçbir kişi ve kuruluşların tahrikine ve provokasyonlarına asla alet olmayacak, bilinçli ve şuurlu insanlarız, çözüm için hükümetimizden dialog yolu bekliyoruz ve inşallah bunu hep birlikte başaracağız. “

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?