Kimler organ nakli yaptırabilir?

Kimler organ nakli yaptırabilir?

İnsan vücudunda her organ belirli bir işlevi yerine getirerek vücudun sağlıklı bir şekilde işlemesine yardımcı olmaktadır. Ancak bazen belli bir organ ya da organlar işlevini tam olarak yerine getiremediği için vücudun genel sağlığında bozulmalar ve belirli hastalıklar meydana gelmektedir. Bu durumda vücutta bulunan ve görevini yapamayan organın sağlıklı bir organ ile değiştirilmesi gerekmektedir. Organ nakli olarak isimlendirilen cerrahi operasyon ile bu cerrahi müdahale mümkün olabilmektedir. Peki, organ nakli nedir? Organ nakli kimlere yapılabilir? Hangi organlar organ nakli yapılması için uygundur? Organ nakli süreci nasıl gelişmektedir? İşte organ nakli hakkında merak edilen tüm sorular ve yanıtları…

Organ Nakli Nedir?

Organ nakli en genel tanımı ile görevini yerine getiremeyen organın; hastaya uyumlu sağlıklı bir organ ile değiştirilmesine verilen isimdir. Sağlıklı bir organın verici kişinin vücudundan alınarak alıcı kişinin vücudundaki eksik ya da hasarlı organ ile değiştirilmesi süreci olarak bilinen organ nakli; alıcı ve verici kişinin arasında gerçekleştirilen bir cerrahi operasyondur. Organ nakli operasyonunda alıcı ve verici kişi aynı yerde olabilir. Eğer verici ve alıcı kişi ayrı bölgelerde ise sağlıklı organ verici kişinin vücudundan çıkarılarak hızlı bir şekilde alıcı kişinin vücuduna nakledilir. Organ nakli; tıp dünyasının en güncel ve en çok ilgi çeken konularından birisi olarak gösterilmektedir.

Organ Nakli İçin Uygun Organlar Hangileridir?

Organ nakli operasyonu için uygun olan ve başarılı bir şekilde nakledilebilen organlar şu şekilde sıralanmaktadır; kalp, böbrekler, karaciğer, akciğerler, pankreas, bağırsak, timus ve uterus.

Organ nakli konusu ele alınırken bilinmesi gereken en önemli konu alıcı kişi dediğimiz organ nakli bekleyen hastanın vücudunun nakledilen organa karşı herhangi bir tepki vermesi ya da vermemesi konusudur. Eğer alıcı kişinin vücudu herhangi bir sebepten dolayı nakledilen organı kabul etmez ise tepki verir ve bu durumda nakil başarısız olarak kabul edilir. Bu durum organ nakli reddi olarak bilinmektedir. Böyle bir durum yaşanması üzerine nakledilen organ alıcı kişinin vücudundan çıkarılır.

Kimler Organ Nakli Yaptırabilir?

Organ nakli operasyonları gündeme geldiğinde en çok sorulan sorulardan birisi kimlerin organ nakli yaptırıp yaptıramayacağı sorusudur. İlk olarak merak edilen organ nakli yaptırabilmek için yaş sınırının olup olmadığıdır. Günümüzde organ nakli olacak kişi için yaş sınırı olmamakla birlikte her yaş için organ nakli mümkündür. Fakat organ nakli esnasında verici kişi olmak için ya da organ bağışı yapmak için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir. En çok sorulan sorulardan birisi; beyin ölümü gerçekleşmiş hastadan organ nakli yapılıp yapılamayacağı konusudur. Beyin ölümü gerçekleşse dahi bir kişinin yapacağı organ bağışı ile en az beş kişi hayata dâhil olabilir.

Organ Nakli Olmuş Hastalar Nelere Dikkat Etmelidir?

Organ nakli gerçekleştirilmiş bir birey; düzenli olarak kontrol ve tetkik altında tutulmalıdır. İlaçlarını düzenli bir şekilde kullanması süreci sağlıklı bir şekilde tamamlaması açısından çok önemlidir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?