CHP’Lİ TIĞLI TABAN FİYATIN EN AZ 35 LİRA OLMASINDA ISRARCI

CHP’Lİ TIĞLI TABAN FİYATIN EN AZ 35 LİRA OLMASINDA ISRARCI

TBMM Başkalık Divanı Üyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Fındık Alım Fiyatları İçin TBMM’de Konuştu.

 CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, TBMM’de yaptığı konuşmada fındık üreticilerinin sesi oldu ve artan maliyetler karşısında iktidardan bu seneki alım fiyatlarının hemen açıklanmasını talep etti. Tığlı’nın konuşması şöyle: İktidarı yeni sezonda fındık üreticisinin kazanacağı bir süreci destekleyecek tutum almaya davet ediyor, taban fiyatın 35 liradan düşük olmayacak şekilde bir an önce açıklanmasını üreticimiz adına talep ediyorum. Fındık üreticisinin emeğinin hakkını alabildiği dönemlerde ülkemizin tarımsal ihracatının diğer senelere göre yüksek olduğu görülmektedir. Gerek döviz kurunda meydana gelen artış gerek fındığa dünya genelinde talep göz önünde bulundurularak taban fiyat duyurulmasını bekliyoruz. Ayrıca, Toprak Mahsulleri Ofisi fındık üreticisini bu piyasa koşullarında koruyamamaktadır. Serbest rekabet ve piyasa koşulları yoktur ve piyasa 3-4 uluslararası firmanın tamamen kontrolüne geçmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığının TMO kanalıyla değil, FİSKOBİRLİK üzerinden destekleme alımı yapılması üzerine çalışma yaparak Cumhurbaşkanına sunmasını öneriyorum.

Konuya ilişkin bir de açıklama yapan ve taban fiyatın en az 35 TL olmasında ısrarcı olduklarını vurgulayan Giresun Milletvekili Necati Tığlı “Doğu Karadeniz’de başta eğimli arazi, yaşlı ve verimden düşmüş bahçeler sebebiyle dönümden alınan rekolte miktarı, dövize endeksli girdiler batı bölgelerine göre fındık üretim maliyetini iki katına çıkarıyor. Fındık üretim maliyetini Bakanlık açıklamaktan ısrarla kaçıyor. Batı bölgesinde ne? Doğu bölgesinde nedir açıkla öğrenelim. Üreticiden, üretim koşullarından haberdar mısın bilelim?

Tüccar Kazandı, İhracatçı Kazandı Ama Üretici Kazanamadı

Piyasanın arz ve talebe göre belirlendiği bir sürecin yürümediğini herkes görüyor. Zaten bu sebeple TMO regüle görevini yürütmek için piyasaya girmişse değişen koşullara karşı fiyatını da güncellemesi gerekiyordu. TMO’nun alımları bir süre durdurması ve fiyatı revize etmemesi sebebiyle piyasada fındığın 20 TL’ye düştüğünü gördük. Yani iktidar Milletvekillerinin ihtiyacın kadar fındığı pazara indir tavsiyeleri işe yaramadı. Bu sene tüccar kazandı, ihracatçı kazandı, üretici kazanamadı. 2021 mahsulü fındık hasat edilmeden bu hususlar dikkate alınarak üreticimizin beklentilerinin karşılanacağı bir taban fiyat açıklanmasını istiyoruz” dedi.

Bakanlık ve TARSİM Neden Uyarıları Dikkate Almıyor

Gerek artan maliyetler gerek fındık politikalarında iktidarın uluslararası şirketleri kayıran tutumu gerek yıllardır artırılmayan, üreticiye vermeyi çok gördüğü teşvikler nedeniyle dünyanın en kaliteli fındığını üreten ülkemizde, en kaliteli fındığının üretildiği Doğu Karadeniz’de üretim her geçen gün azalmakta, üretici her geçen gün borç batağına sürüklenmektedir. Açıklanan rekolte değerleri doğruyu yansıtmıyor. Doğru kabul etsek bile Haziran ve Temmuz aylarında gerçekleştirilecek çotanak sayımının daha doğru bir referans olacağını biliyoruz. Yaşanan zirai don, dolu ve fırtına doğu bölgelerimizde ciddi miktarda ürün kaybına sebep oldu. Doğru rekolte bundan sonra ortaya çıkacak. Şimdi bir de kuraklık riski ortaya çıkabilir. Kaç defa dile getirdik. Bakanlık ve TARSİM bunu neden risk faktörleri arasında değerlendirmiyor.

Belirlenecek alım fiyatının da günden güne zarar eden fındık üreticisinin yüzünü güldürecek şekilde en az 35 lira olarak açıklanması gerektiğini ifade eden Tığlı, “Dövizde ki artış ve girdi maliyetlerinin yükselmesi karşısında iktidar elini vicdanına koymalı ve tekelcilerin baskısından kurtularak alım fiyatını en az 4 doların karşılılığı olan 35 lira olarak belirlenerek hemen açıklanması gerekmektedir” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?