KARA’DAN 8 MADDELİK ÇAĞRI

KARA’DAN 8 MADDELİK ÇAĞRI

GESOB Başkanı Kara, Giresun’da işlerin düzelmesi için öneri paketi sundu

GESOB Başkanı Ali Kara, Güney Çevre yolu çağrısı yaptı. İlin sorunlarının çözümü 8 maddelik proje açıklayan Kara, net mesajlar verdi

Kara, “Kalkınmanın amacı olan insanların refahını artırmak, hayat standartlarını yükseltmek temel hak ve özgürlüklerini güçlendirecek adil güvenli huzurlu bir yaşam ortamı tesis etmek ve bunu kalıcı kılmak için kaynakların daha iyi bir geleceğe ulaşma yönünde harekete geçirilmesi önemli bir araçtır.

Bugün ülkemizde il ve bölgesel gelişme politikaları giderek daha fazla önem kazanarak köklü bir değişim sürecine girmiştir. Bu güne kadar genel politikalar ağırlıklı olarak görece az gelişmiş bölgelerimizin kalkınmasıyla bölgeler arası eşitsizliklerin azaltılmasını hedeflerken artık bölgesel ekonominin rekabet gücünün artırılması ve ulusal kalkınmaya daha fazla katkıda bulunması da önem kazanmıştır.

İlin gelecek tasavvurunu, bu günkü durumu ve kaynakları ile bu kaynakların ne şekilde kalkınma amaçlanırsa hizmet edeceği hedefin temel odağını oluşturur. Bu suretle il planı elzemdir. Planlama da stratejik bir yaklaşımla ilde ortak kalkınma bilincini yükselterek kaynakların bölgenin dinamizmini ortaya çıkaracak ve bölgeye en yüksek katma değeri sağlayacak kısaca kalkınmayı hızlandıracak alanlara sevk edilmesini hedefler, bunu gerçekleştirirken bölgenin mevcut durumunu dikkate almakla birlikte değişen şartlara göre bölgenin önündeki fırsatların değerlendirilmesini amaçlar.

İl planının dinamik unsurunu ise o ildeki insanlar ile kamu kurum kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları oluşturur. İldeki kaynakların harekete geçirilmesinde bölgenin beşeri kaynakları, sosyal yapısı, dış dünya ile kurdukları ilişkiler ve işbirlikleri etkili olmaktadır. Açıkca bölgelerin gelişme yönündeki dinamizmi bölgedeki aktörlerin bilgisiyle dinamizmi ile ve kurdukları ilişkilerle belirlenmektedir. Yerel aktörlerin bilgi ve deneyimlerine dayanarak yeni fikirlerin geliştirilebilme geleneksel politikaları ve uygulama araçlarını tamamlayan bölgelerin gerçek ihtiyaçlarına cevap veren uygulamaların geliştirilebilmesi ayrıca önem kazanmaktadır. İl ve bölgelerin gelişmesindeki başarıda aktörlerin sahiplenmesine kaynak ve çabaların kalkınma için seferber edilmesine bağlı olmaktadır. Bu bağlamda örneklendirme yaptığımızda Trabzon ilimizde kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplam kuruluşları son derece uyumlu ve koordinasyon içinde çalışarak projeler üretmekte sivil toplum kuruluşları kendi aralarında Bakanlıklarda ki işlerin takibi için komisyonlar oluşturmakta eski vekil ve bürokratların deneyimi ve tecrübelerinden istifade edilmekte ilimize gelen Bakanlar sadece parti yönetimi ve bürokratlarla değil sivil toplum kuruluşu kanaat önderleri toplantılara davet edilerek katkılar sağlanmakta neticede yatırımlardan istedikleri payı almakta Ankara’da iş takibi ortaklaşa yapılarak sonuç alınıp ilin kalkınmasında çok önemli mesafeler kazanılmaktadır. Giresun’da ise maalesef yukarıda arz ettiğimiz hususların ne geçmişte nede bu gün yapılabilirliği olmadığı için ortak hareket edebilme imkanı bulunmamakta ve ortaya büyük bir eksiklik çıkmakta sonuçta var olan imkanlar kullanılamamaktadır.

İlin geleceği olan Güney Çevre yolu Projesi, Erzincan-Gümüşhane-Tirebolu-Tren Yolu Projesi, Giresun-Sivas Duble yol Projesi, Şehir Girişi Projesi, Turizm odaklı Projeler gibi hayati önem arz eden projeler gecikmektedir.

Giresun’nun gelişmesine önemli katkı sağlayacak projelerin hayata geçirilmesi için alınması gereken tedbirler başlıca:

 

  • Milletvekillerimiz arasında koordinasyonun sağlanması.
  • İktidar partisi yöneticilerinin proje üreterek milletvekillerimizle düzenli diyalog içinde çalışlarının sağlanması.
  • Önceki dönem milletvekilleri ve bürokratları ile temasa geçilerek bunların tecrübe, deneyim ve öngörülerinden yararlanabilmemizin sağlanması.
  • Sivil Toplum Kuruluşları ilimizdeki tüm kamu müdürlükleri için ayrı ayrı komisyonlar oluşturarak aksayan hususlarla ilgili çözüme yönelik düzenli çalışmalar yapmalarının sağlanması.
  • Komşu illerde yapılan kamu yatırımlarını takip edecek komisyonlar oluşturulmalı.
  • İlin öncelikli yatırım projeleri ortaklaşa belirlenerek önem sırasına göre bir an önce yatırım projelerine girmesi için el birliği yapılmalı.
  • Mülki idareye gereken destek verilerek moral ve motivasyonun yüksek tutulması sağlanmalıdır.
  • Valilik planlama müdürlüğü Ar-Ge kuruluşu haline getirilerek etkinliği artırılmalı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?