KARAN’DAN TMO UYARISI

KARAN’DAN TMO UYARISI

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık üreticinin gerçek manada korunması adına Toprak Mahsulleri Ofisi’nin piyasada kalıcı olması gerektiğini kaydetti.

Karan yaptığı yazılı açıklamada, TMO’nun 30 Nisan 2021 tarihinde 2020-2021 yılı fındık alım kampanyasını sonlandıracağını hatırlatarak, bu kararın gözden geçirilerek, ofisinin piyasadaki regülasyon görevini sürdürmesi gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla devlet adına müdahil fındık alımı yapan TMO’nun üretici için güvenli bir liman haline geldiğini belirterek, kesinlikle ve kesinlikle stratejik bir ürün olan ve ülkeye her yıl 2 milyar dolar gibi bir döviz girdisi sağlayan fındığın serbest piyasanın insafına bırakılmaması gerektiğini kaydetti.

TMO’NUN PİYASADAN ÇEKİLECEK OLMASI FINDIK BARONLARININ EKMEĞİNE YAĞ SÜRER

Yeni sezona 3.5 gibi bir ay kaldığına ve serbest piyasada fındığın kilogramının 23 lira bandında işlem gördüğüne dikkat çeken Karan, “yeni sezon öncesi Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım kampanyasını sonlandıracak olması, dört gözle bu kararı bekleyen birkaç tane fındık baronun ve tekelcilerin ekmeğine yağ sürer. TMO piyasadan çekildiği gün fındık fiyatı şu anki fiyatların altına düşer ve yeni sezon öncesi tekelci zihniyeler piyasayı dizayn etmek için harekete geçer. Bilindiği gibi her sezon öncesi fındık fiyatı bir önceki kapanan fiyat bandından işlem görmeye başlar. İşte tam bu noktada TMO’nun önemi ortaya çıkmaktadır. Bugün serbest piyasada fındık fiyatı 23 lira bandından işlem görüyorsa TMO piyasada olduğu içindir. TMO piyasada üretici için güçlü bir alternatif olduğu için fındık baronları ve tekelci zihniyet fiyatı ofisinin altına çekemiyor. Bununda böyle devam etmesi ve üreticinin korunması adına TMO piyasada kalıcı olmalıdır” dedi.

BU SEZON TMO ÇOK İŞ DÜŞMEDİ!

Ziraat Odası Başkanı Karan, 2020-2021 fındık alım sezonunda TMO’ya çok fazla iş düşmediğini aktararak şöyle konuştu;

“Aslında bakıldığında şu anda fındıkta yaprak kımıldamıyor. Geride bıraktığımız sezonda ise fındık fiyatı serbest piyasada TMO’nun alım fiyatının altına düşmedi. 27 liraya kadar yükselen fındık fiyatı ortalama 23-24 lira bandında işlem gördü. Bu nedenle üreticinin tercihi serbest piyasa oldu. Üretici bu sezon çok fazla TMO’nun kapısını çalmadı. TMO bu sezon piyasada tam manasıyla bir denge unsuru ve üreticinin sigortası oldu. Bu nedenle TMO’nun veya başka bir müdahil alım kurumun olmadığı bir fındık piyasası düşünmek dahi istemiyoruz. Her zaman üreticinin yanında olan ve olmaya devam edeceğinden en ufak bir kuşkumuz olmaya devletimize ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a fındık üreticileri adına teşekkür ediyoruz.”

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?