BRICS  &  AB  BREXİT

BRICS  &  AB  BREXİT

Dünya ekonomisine ABD  den sonra yön veren diğer iki birlik olan devletler topluluğu, birlik olursa mı  yoksa dağılırsa mı dünya ekonomisine daha faydalı olur ve rekabet ortamı yaratır. Brexit AB den ayrılırsa bu ayrılığın devamı  gelir mi Fransa ve Hollanda seçimlerin arkasından neyle karşılaşır.

Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin arasında kurulan, daha sonra Güney Afrika Cumhuriyeti’nin de katıldığı BRICS, 2006’dan beri değişik düzeylerde yıllık toplantılarını sürdürmekte. Grup üyesi ülkeler arasında finans, ticaret, bilim, teknoloji, tarım ve güvenlik alanlarında işbirliği devam etmekte. BRICS ülkeleri, özellikle küresel kapitalizmin uluslararası örgütlerinde gelişmekte olan ülkelerin söz haklarının genişletilmesi için birlikte hareket etmekte. Grubun 2012’de kurulan Yeni Kalkınma Bankası, BRICS ülkelerinde ve diğer gelişmekte olan ülkelerde mali altyapı ve sürdürülebilir kalkınma projelerini desteklemeyi amaçlıyor. BRICS ülkeleri, dünya ekonomisinde %23; dünya nüfusunda %53 ve dünya ihracatında %19 paya sahip (2015).

AB topluluğu gelişmiş ülkeler sıralamasında ABD den sonra ikinci sırada gelmekte ve dünya ekonomisine yön vermektedir. İngiltere ayrılmak için 27 birlik üyesine kararını yazılı olarak sunmuştur. İngiltere nin ayrılması ve bunu takiben Fransa ve Hollanda nın seçimlerden sonra aynı süreci yaşayacağını göstermektedir. Bu gösterge artık topluluk içerisinde bulunan diğer ülkelerin ekonomik yükünü çekmekten kurtulup kendi halkını daha refah seviyeye yükseltmek istiyorlar.

Brexit, “Britain” (Britanya) ve “exit” (çıkış) sözcüklerinden oluşan bir kelimedir. Brexit, tam anlamıyla İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasını ifade ediyor. 1973 yılından beri AB üyesi olan İngiltere’de iktidar olan Muhafazakâr Parti, AB üyeliğinin devam edip etmemesine ilişkin kararı referanduma taşıyarak Brexit’in ortaya çıkmasını sağladı. İngiltere Başbakanı David Cameron üç yıl önce AB ile yapılan müzakerelerin ardından ülkesini referanduma götürme kararı aldı. Bu karar sonrasında küresel piyasalarda başlayan belirsizlik süreci 23 Haziran Perşembe günü yapılan referandumla son buldu.

Yukarda yapılan istatistik bilgiler gösteriyor Teknoloji transferi durunca ve karşılıklı pazarlar kaybedilince ekonomi kan kaybediyor. AB dede Almanya en fazla gelişen ülke öncelikle onların istemesi lazım ama Almanlar birliğin devamından yana nedeni gümrüksüz Pazar paylarını kaybedecekler. Milliyetçi duyguların geliştiği ülkelerde bağımsızlık ön plana çıkıyor.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?