TÜRKİYE KAYITSIZ KALAMAZDI

TÜRKİYE KAYITSIZ KALAMAZDI

Kazakistan, Çin ile olan ilişkilerinde ekonomik temelli bir planlama yapmaktadır. Nursultan Nazarbayev, Mayıs 2014’te Çin’e yaptığı ziyarette 2016 yılında Çin-Kazakistan ticaret hacminin 40 milyar dolara çıkmasına dair planlamadan bahsetmiştir. Bu ziyaret sırasında Kazakistan ile Çin arasında stratejik ortaklık beyanı yapılarak bunu destekleyen bildiri yayımlanmıştır. Bu planlamaya göre Kazakistan’dan iki demir yolu hattı geçecektir. Birincisi Batı Çin- Kuzey Avrupa hattıdır. Bu hat ile Çin’den yola çıkacak tren Çin içlerinde durmaksızın Kazakistan üzerinden Rusya, Beyaz Rusya, Ukrayna ve Kuzey Avrupa ülkelerine gidecektir. İkinci hat ile Türkiye ve Akdeniz ülkelerine ulaşacaktır. Bu hat Türkmenistan üzerinden İran ve Arap ülkelerine de gidecektir.

Çin’in Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang’in 26 Nisan 2015’te Ankara’da yaptığı açıklamada Yeni İpek Yolu Projesi’nde Türkiye’nin kilit rol alacağı vurgulanmıştır. Çin’in ‘Bir Kuşak Bir Yol Projesi’ olarak nitelendirdiği bu birliktelikte planlanan tüm yolların mutlaka Türkiye’den geçeceği ifade edilmektedir. Yu Hongyang’a  göre Yeni İpek Yolu Projesi, Çin’den Türkiye’ye kadar uzanan hattaki tüm ülkeleri olumlu etkileyecektir. İki bin yıl önce Çin’den başlayıp, Kazakistan, Özbekistan, Rusya, Türkiye, Yunanistan üzerinden Roma’ya uzanan İpek Yolu’nu yeniden hayata geçirilmesi ile sadece ticaret değil aynı zamanda gönül birliğinin de sağlanacağı dile getirilmektedir. Çin büyükelçisi, projenin Türkiye’yi yakından ilgilendirdiğini, 3’ü deniz, 2’si kara yolu olmak üzere 5 güzergâhta inşa edilmesi tasarlanan projede her yolun mutlaka Türkiye’den geçtiğini vurgulamıştır.

Çin eğitim sisteminde de köklü reformlar yaptı. Sosyal bilimlerden daha çok mühendislik ve fen bilimlerine verilen öncelik dikkat çekmekte. İkinci özellik, devletin tüm üniversitelere eşit destek, kaynak vermek yerine seçici bir politika izlemesi. Amaç, küresel alanda rekabet edebilecek 100 üniversite ve bilim insanı yetiştirmek. Bu hedef doğrultusunda kapasitesi olan üniversiteler cömert biçimde desteklenmekte. Diğer yandan bilimsel bilgi üretiminde de Çin payını sürekli olarak artırmaktadır.

Sonuç olarak Çin’in önderliğini yaptığı Yeni İpek Yolu Projesi’nin, Türkiye ve Kazakistan’ın gelecek planlamasında önemli bir yeri vardır. Yeni İpek Yolu Projesi, Çin için özellikle de Çin’in yeni lideri Xi Jinping için kişisel bir projedir. Türkiye bu yeni projeye olan ilgisini Asya Altyapı Yatırım Bankası’na kurucu üye olarak göstermiştir. Bu bankadan sağlanacak kredi ile birçok projenin finansmanı sağlanacaktır. Türkiye ve Kazakistan, Yeni İpek Yolu Projesi’ni bir refah projesi olarak değerlendirmektedir. Orta Asya’nın çok eski devirlerden itibaren Doğu-Batı ve Avrupa-Asya arasında bir köprü olduğu düşünülürse yeni yüzyılda bu coğrafi avantajın yerinde kullanılması tüm ülkelerin menfaatine olacaktır. Türkiye ve Kazakistan açısından bakıldığında Çin’in ortaya attığı Yeni İpek Yolu Projesi çevre ülkeler açısından daha ilgi çekicidir. Çünkü bu proje kesin bir şekilde tanımlanmış sınırları olmayan, açık bir siyasi ve ekonomik projedir. Ülkemizin Çin’in eğitim sisteminden çıkarması gereken çok önemli konu, eğitime artık görsel ve uygulama sistemini yerleştirip, ezberci sistemi bırakması lazımdır. Üniversitede ve özel sektörde AR GE sistemini geliştirip küresel alanda kendinden bahsettirmelidir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?