FINDIKTA KİM DOĞRU SÖYLÜYOR?

FINDIKTA KİM DOĞRU SÖYLÜYOR?

Fiyatlar düşüyor,çare üretmesi gerekenler izliyor..Peki üreticinin sahibi kim?..Çin ve Japon pazarına fındığı ulaştırmak için bölge TSO ve Borsaları ne yapıyor..Siyasilere proje sunan var mı?

Fındık fiyatındaki spekülasyon üretici nezdinde yakinen takip ediliyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un açıklamalarıyla bir nebze rahatlayan üretici, bazı bölge milletvekillerinin “TMO ve FİSKOBİRLİK’in müdahil alım yapması söz konusu” değil yönündeki açıklamasıyla adeta şok yaşadı.

Giresun Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman ve Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, AK Parti hükümetinin bugüne kadar fındık üreticisine sahip çıktığını belirterek, “ Başbakan Yardımcımız Numan Kurtulmuş’un “Hiç kimsenin fındık fiyatları üzerinden bir spekülasyon yapmasını seyretmeyiz” ve sayın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Faruk Çelik’in “Gerekirse TMO’yu devreye sokarız” yönündeki açıklamalarına sonuna kadar inanıyor ve güveniyoruz” dedi.
Fındık fiyatındaki anlamsız düşüşe dikkat çekerek, ister üretici olsun, ister manav, isterse sanayici olsun, birkaç kişinin çıkarı için binlerce üreticinin hakkının gasp edilmesine göz yummayacaklarını ifade etti.
Fındık fiyatının arz ve talebe göre oluştuğu yönündeki ifadelerin ticari bir söylemden öte gitmediğini vurgulayarak;
“Herkes gibi fındık fiyatının serbest piyasada arz ve talebe göre oluştuğu bizde çok iyi biliyoruz. Şimdi fındık fiyatı arz ve talebe göre oluşur diyenlere şunu sormak istiyoruz. Fındığın yoğun olarak pazara arz edildiği Eylül, Ekim ve Kasım ayında fındık fiyatı 12-14 lira arsında alınıp satıldı. Hatta 15 lirayı gördü. O zaman düşmesi gereken fiyat ne oldu da pazara fındığın en az indiği Aralık ve Ocak ayında düştü. Bu nasıl bir arz-talep mantığı? Bir ürün Pazara çok arz edilirse fiyatı düşer, az inerse fiyatı yükselir. Bizim bildiğimiz arz talep mantığı budur. İhracat rakamlarına bakıyoruz maşallah ihracat yerinde bir eksilme yok. Fındık şakır şakır dolar basıyor. Ondan sonrada çıkıp fındık fiyatı arz ve talebe göre oluşur diyeceksin. Fındık üreticisinin artık bu tür söylemlere karnı tok. Fiyat düşüşündeki amaç belli, tüm uyarılara rağmen fındığını emanete bırakan üreticilerinin ürününü ucuza kapatmak ve yeni sezon öncesi fiyatı düşüre bildiği kadar düşürmektir. Kaldı ki, günah keçisi ilan edilen emanetçi üreticiler size ne olacağını bilmeden sermaye verdi. Karşılığı bu mu olmalıydı?” dedi.
Fındık fiyatı yükselirken Gürcistan ve Azerbaycan fındığının ısıtılarak gündeme getirildiği, fiyat düşerken ise rafa kaldırıldığını Gürcistan ve Azerbaycan’da üretilen fındık miktarının Giresun ve Ordu rekoltesinin yarısı kadar bile olmadığını, tehdit gibi gösterilmekten vazgeçilmesini istedi.
“DEVLET BABADIR”
Tükiye Ziraat Odası Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile görüşmesini “Fındık fiyatı her düştüğünde üretici devletin kapısını mı çalacak” yönünde yorumlar yapıldığına dikkat çekerek, “Devlet babadır. Tabi ki, devletimizin kapısını çalacağız. Gidip de Avrupalı alıcıların yada onların temsilcilerinin kapısını çalacak değiliz ya, biz devletimizde, hükümetimize güveniyoruz” dedi.

erim yaman

Faruk-Çelik-2009

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?