MHP, ETKİLENMEZ

MHP, ETKİLENMEZ

Türk siyasi tarihine yeni bir parti doğdu.Tamamına yakını MHP den istifacılar ve ilişiği kesilmişlerden oluşan üst yönetimi açıklandı.Ardından gene aynı pozisyonda olan kişilerden müteşekkil kurucu il başkanlarına görevler verilmeye başlanıldı.

Bu haliyle yeni kurulan ve adına İYİ parti denilen harekat;tıpkı 1992 de merhum Muhsin Yazıcıoğlu tarafından kurulan Büyük Birlik Partisinin kuruluşuna benzedi.Arada bir farkla…BBP in hepsi Ülkü Ocaklı,yani Ülkücü idi.

O günlerde MHP den kopan bu gençler çok daha iddialı bir şekilde siyasi hayatımıza girmişlerdi.Lakin ANAP la yapılan seçim ortaklığı yıpranıp küçülmelerine vesile oldu.

Yakında kurulan İYİ partinin tam kadro Ülkücü görüntüsü yoktur.Yani bir başka deyişle,1992 yılında kurulan BBP sine tıpa tıp benzememektedirler.Bu parti MHP politikalarını,MHP in lideri Sayın Devlet Bahçeli’yi beğenmeyenlerin,partiden istifa edenlerin,parti tarafından kaydı silinenlerin,AKP ye destek olmasını hazmedemeyenlerin,gelecekten mevki ve makam umanlar ile,çok az miktarda MHP dışından gelenlerin kurduğu bir oluşumdur.

İYİ parti ilk kurulduğunda kamuoyu anketçileri yaptıkları çalışmalarda;bu partiye vatandaştan yüzde 6.5 la,yüzde 19 arasında bir oy desteği olduğunu açıkladılar.

Bu desteğin çoğunun MHP ve AKP den geçeceğini yazdılar.% 1 e yakının da CHP den geleceğini söylediler.

Türkçede bir deyim vardır.”Sel gider kumu kalır” MHP ortakları ile kurduğu koalisyonun ceremesini 2002 yılında ağır bir yenilgi ile ödemişti.Ancak tamamen silinmedi.Sebebi ideolojik bir parti olmasından kaynaklanıyordu.MHP ye oy verenlerin bir ülküsü,bir ideali vardı.Onu yaşamadan,o ereğe erişmeden partisini bırakmak,davasından dönmek istemiyordu.Nitekim sonraki yıllarda tekrar % 17 ye çıkmasının nedeni de bu kararlılığıydı.

2015 yılı 7 Haziran günü yapılan Genel Seçimlerde 80 milletvekili çıkaran MHP ve Lideri Devlet Bahçeli; AKP ile ortak bir Hükumet kurmak istemeyince,seçmenleri tarafından adeta topa tutuldu.Bu hışımla 1 Kasım seçimlerinde oyu azaldı,vekil sayısı yarıya indi.

15 Temmuz FETÖ baş kaldırışı ertesinde Devlet Bahçeli hem seçmenini memnun etmek,hem de çatırdayan devleti ayakta tutmak amacı ile AKP in mevcut iktidarına destek olacaklarını açıkladı.Bu arada da öteden beri Sayın Erdoğan’ın yapmak istediği sistem değişikliğine de “varım” dedi.Daha önceden MHP yi ele geçirmek için ciddi bicimde teşkilatlanan muhalefet; Sayın Bahçeli’nin bu atağını şiddetli şekilde eleştirmeye başladı.bu eleştirilerin satır aralarında yeni partinin ayak sesleri duyulmaya başlamıştı.

MHP nin tamamen bittiğini,bu partiden kimseye hayır gelmeyeceğini seslendirmeye başladılar.Adaylık beklentisi olanların ise kaybedecekleri bir partide işlerinin kalmadığını düşünerek; birer birer MHP den ayrılıp yeni sulara yelken açmaya başladılar.Geçici olarak yer tutanların MHP den ayrılma vakitleri gelmişti.Öyle de yaptılar.

Süreç içerisinde MHP in payına, geçici olanlar değil,bilakis kalıcı olanlar kaldı.

MHP ve CHP gibi fikir sahibi partilerin bir asıl,birde geçici sempatizanları vardır.Biri 94 ,diğeri 68 yıllık geçmiş sahip olan CHP ve MHP ,kendini daha da ufuklara taşımak için gidicilere değil kalıcılara ihtiyacı vardır.Asıllar, geçicilerden daha önemlidir.

İYİ Parti iktidar olmak istiyorsa,1 Kasımda yüzde 11 e kadar gerilemiş MHP ile uğraşacağına;yüzde 49.5 oy almış ve tek başına iktidar olmuş AKP ile uğraşmalıdır.

MHP bu vakitten sonra ayrıntılarla meşgul olmamalıdır.Artık sel ağır ağır çekilmekte,dibinde kumlar belirmektedir. İdeolojisi olan partiler yüzyıllar geçse de yok olmazlar.

Zaman Türkeş’i haklı çıkarmıştı.MHP’ni de haklı çıkaracaktır.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?