REKTÖR BEY’İN &TARIM MÜDÜRÜ’NÜN DİKKATİNE

REKTÖR BEY’İN &TARIM MÜDÜRÜ’NÜN DİKKATİNE

Karadeniz’i ve Trakya’yı esir alan böcek için eylem planı hazırlandı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Koordinasyonunda Rize Tarım İl Müdürlüğü, Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ve Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü uzmanlarıyla yürütülen çalışmada, Ricania Similans türü kelebek türünün 2009 yılından itibaren tarım alanında çoğaldığını belirterek, vatandaşlardan yoğun şikayetler aldıklarını söyledi.’Ricania simulans’ adlı kelebek türü böceğe karşı Biyoteknoloji (Canlıların yapılarında çeşitli teknolojiler kullanılarak değişiklikler meydana getirmek, bu sayede ihtiyacımız olan ürünlerin üretilmesini sağlayan teknolojiye Biyoteknoloji denir.) mücadele kapsamında sarı renkli yapışkan tuzaklar hazırlandı. Sahada uygulamalarına başlanan yöntemle kelebekler kitle halinde tuzakla yakalanması öngörülüyor.

Kafkaslarda yer alan Gürcistan üzerinden 2007 yılında Doğu Karadeniz’e gelen Ricania Simulans adlı canlı türü, Artvin, Rize, Trabzon ve GİRESUN da yayılma sağladı. Böcek, tarım alanları başta olmak üzere suyunu emdiği diğer bitkiler ve yeşil örtünün kurumasına neden oluyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kitlesel eylem planı hazırladığı tür için araştırma başlatan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Zooloji Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri, toprağa ekilecek böcek öldürücü bitki yoluyla zararlı kelebek türünü yok etmeyi planlıyor. Vücutları genellikle açık gri renkte olan ve rahatsız edildiklerinde hızla zıplayabilen kelebeklerin özellikle suyunu emdikleri sebze ve yabancı otlardan beslenerek kurumalarına neden olduğu belirlendi. Çay ve fındık bitkisindeki suyun emilip kurumasına yol açmasından endişe edilen zararlı kelebeklerle mücadele eylem planı hazırlandı.

Hali hazırda piyasada bulunan böcek öldürücüler ile denemelerde istenen sonuç elde edilemedi. Bu denemelerde kullanılan organik böcek öldürücülerin efektif olmadığını gördük. Kimyasal böcek öldürücülerinin de alanda kullanılması çok tasvip edilmediği için; farklı arayışlara başvurduk. Bitkilerden EKSTRAKT ( Kurutulmuş bitkilerden, EKSTRAKT özel yöntemleri kullanılarak, ayrıştırma (osmoz) işlemlerinin gerçekleştirilmesi sonucunda elde edilen, ilaç hammaddesi olarak da kullanılan bitki özlerine (etken maddelere) “EKSTRAKT” denir.) elde etme fikri de ortaya çıktı. Çalışma ile toprağa ekilecek böcek öldürücü bitki yoluyla zararlı kelebek türünün yok edilmesi planlanıyor. Doğu Karadeniz’de yetişen EKSTRAKT ‘insektisit’ adı verilen böcek öldürücü özellikleri bulunan bitkilerden elde edilerek canlı türü üzerinde deneme yapılacak. Bu yöntemle zararlı türün yok edilmesi denemelerinde başarı sağlanması halinde bitki türü bölgede ekilecek. Bu tür ile mücadele konusunda 4 bilimsel araştırma projesi var. Üniversiteye, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na ve TÜBİTAK gibi kuruluşlara desteklenmek amacıyla projelerimizi sunuyoruz. Buralardan gelen destekle bu canlı ile özellikle organik anlamda nasıl mücadele edilebilir diye araştırmalarımız sürüyor.

Son yıllarda yayılma alanını daha da geliştiren tür Karadeniz sahili boyunca Samsun’a kadar ulaştı. Ayrıca Trakya bölgesinde Bulgaristan üzerinden İstanbul ve Sakarya’ya kadar yayılarak Marmara Bölgesinde de görülmeye başlandı. Mayıs ayında ergin öncesi dönemde tüylü bir yapıda olan bireyler, Temmuz ayının başından itibaren ergin dönemine ulaşıyor. Bu dönemde beslenme aktivitelerini azaltıp, yumurtlama aktivitelerini arttırıyor. Yaptığım araştırmaya göre bizim ilimizde bu hastalık tarım ile uğraşan vatandaş tarafından tespit edilmiş fakat mücadele ile ilgili çalışma bulunmamaktadır neden?  Bizim bürokratımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve Üniversitemizin yetkilileri neden ilin genel konularına bu kadar ilgisiz kalıyorlar görev alıncaya kadar ilgililer sonrası yoktur. Lütfen VALİ bey ve siyasiler bir hatırlatma yapsınlar, her yetkili sorumluluğunu yerine getirsin bir gün hesap soran çıkabilir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?