Türk Öğrenciler, Cep Telefonuyla Kontrol Edilebilen Hava Savunma Robotu Üretti

Türk Öğrenciler, Cep Telefonuyla Kontrol Edilebilen Hava Savunma Robotu Üretti

Ülkelerin gelişmesini bilim sağlar bilim ise eğitimle mümkün olur, temennim ilimizde bulunan GİRESUN Üniversitesinde araştırma yapılsın ve DÜNYA da ilk olsun. KONYA Selçuk Üniversitesi öğrencileri tarafından tasarlanan ve öğrenciler tarafından yapılan cep telefonu yazılımıyla kontrol edilebilen Hava Savunma Robotu (HSR), havada tehdit unsurlarını tespitinin ardından üzerindeki roketle imha edebiliyor. SÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Savunma sanayiye katkı sağlamak için; Mehmet Şen, Mustafa Ekmen ve Muhammed Ali Baygın, robot sistemleri üzerine çalışma başlattı.,

11/03/2018 tarihinde ilimizde MİLLİ SAVUNMA BAKANI Nurettin CANİKLİ beyin katkısı ile ilimiz Üniversitesinde ASELSAN tarafından geliştirilen Elektronik cihazlar hakkında bilgi verildi. Ülkemizde  AR.GE  çalışmasının önemini ve Ülkemiz ekonomisine katkısını artı yerli sanayinin nasıl geliştiği örneklerle anlatıldı ve aydınlatıcı bilgi verildi. S.Ü.  Öğrencileri, yaptıkları çalışma sonunda 6 tekerleği olan ve görüntü işleme yazılımı sayesinde yaklaşık 70 bin metrekare alanda tarama yaparak gördüğü hareketli nesneyi imha edebilen robot üretti. HSR, üzerindeki kameralar sayesinde belli aralıklarla çevresinin fotoğrafını çekerek cep telefonuna gönderiyor. İstenildiği takdirde de tarama yapılan alandaki bir nesne, cep telefonu yardımıyla imha edilebiliyor. Belirlenen koordinatlar girildikten sonra otomatik olarak hareket eden HSR, enerjisini taşıdığı bataryanın yanı sıra üzerindeki güneş panelleriyle de sağlayabiliyor. Tehlikeli bölgelerde güvenlik güçlerine katkı sağlaması amaçlanan robotun, yetenek ve özellikleriyle savunma sanayisinin ilgisini çekmesi bekleniyor.

Öğrencilerden Mehmet Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, robotu bitirme tezi için tasarladıklarını söyledi. Şen, robotun 6 tekerlekli olmasından dolayı engebeli arazide kolay hareket ettiğini ifade ederek şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanımızın son günlerde insansız tank ve insansız kara araçlarının öneminden bahsettiğini görüyoruz. İnşallah bizim yaptığımız bu araç da sınırda olsun, tehlikeli ve sıcak bölgelerde olsun Mehmetçik’in yardımına koşacak. Kullanım alanlarını artırılabileceğimiz gibi, robotun üzerinde taşıdığı roketin büyüklüğünü de işlev göreceği yere göre değiştirmek mümkün. Aracın üzerinde bulunan güneş panellerinin hareket ettiğini ve tam zamanlı güneş enerjisinden yararlandığını anlatan Şen, şunları kaydetti.. Böylece enerjinin yani bataryanın daha uzun süre kullanılmasını sağlıyoruz. Saatte 30 kilometre hız yapabilen aracımızın işlevi itibarıyla MİLLİ SAVUNMA Bakanlığının Envantere girmesini istiyoruz. İleride bu robotu geliştirerek daha güzel işler yapacağımıza inanıyoruz. İnşallah bu tür araçların Mehmetçiğe çok fayda sağlayacağını düşünüyoruz şeklinde söyleşide bulundu.       Ülkemizde fırsat verilince AR GE yapmak için çok mucit ve Üniversite çıkacaktır, yeter ki MİLLETİMİZİ onura edelim ve çalışması için fırsat verelim. Hepimizin bildiği gibi beyin jimnastiği dediğimiz bir olay var, beynimizi ne kadar zorlarsak, o kadar gelişmesine ve genç kalmasına katkı sağlamış oluruz. Bizim Ülkemizde AR GE çalışması için; bütçeden yeterli ödeneği ayırmalı ve Üniversite ile Özel sektör diyaloğunu sağlamalıdır. Yeni geliştirilen Teknolojiyi Ülkeler vermezler ancak eskimiş teknoloji transfer edebilirsin ama üçüncü ülkelere satamazsın yalnız kendin kullana bilirsin, ülkeler bilgileri yurt dışına transfer etmek istemiyorlar, dolayısıyla bir ikilemde kalıyorlar. Ülke içerisinde bu teknolojiler geliştirilip çoğaldığı sürece dışarı bağımlılık azalır ve biz teknoloji ihracatına başlarız. . Teknoloji hızla ilerliyor uyum sağlayamayan ülkeler gelişen ülkelerin sömürgesi olacaktır.  Benim gözlemim Ülkemizde çalışmayı sevmeyen hazırcı bir kuşak yetişiyor olması.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?