Giresun Üniversitesi Rektörlüğüne tahsis edilen tarihi binanın tahsisi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, “Binanın boş olduğu ve tahsis amacına uygun kullanılmadığı” gerekçesiyle 14 Aralık 2022 tarihinde kaldırılırken;

‼ Bakan Yardımcısı imzasıyla Giresun Valiliğine gönderilen (14.12.2022 tarihli) yazıda deniliyor ki:

– “Bilindiği üzere; Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Tahsis ve Devri Hakkında Yönetmeliğin “Tahsisin Kaldırılması” başlıklı 9. Maddesinin; (b) fıkrasında; “Taşınmazın tahsis amacı dışında kullanılması veya maliki kamu idaresinin izni olmaksızın üçüncü kişilere kullandırılması, (c) fıkrasında “Taşınmazın en az iki yıl boş bırakılması veya hiç kullanılmaması,” “… durumlarında, tahsis yapılan kamu idaresinin görüşü alınmaksızın tahsisi yapan kamu idaresinin merkez veya taşra birimlerince resen kaldırılabilir.” denilmektedir.

– Buna göre; …. Kamu idaresi adına tahsis edilecek tahsis işlemlerinin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi uyarınca teşkil ettirilen Komisyondan alınacak izinden muaf tutulduğu dikkate alınarak;

– Eski Hükümet Konağı binası taşınmazın

– Giresun Üniversitesi Rektörlüğüne olan tahsisi kaldırılmıştır.”

*

💥Üniversite Rektörü Sn. Yılmaz Can imzasıyla 18 Aralık 2022 tarihinde yapılan açıklamada ise deniliyor ki:

– “Kale yolu üzerinde bulunan, mülkiyeti Milli Emlak Müdürlüğüne ait, Giresun Üniversitesine tahsisli tarihi Rektörlük Binası’nın bu tahsisi, Giresun Valiliği’nin talebi üzerine, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından,14 Aralık 2022 tarihinde, binanın boş olduğu ve tahsis amacına uygun kullanılmadığı gerekçesiyle kaldırılmıştır.

– Söz konusu işlem tesis edilirken Giresun Üniversitesi’nden bilgi ve görüş sorulmamıştır…

– 2020 yılı içinde yapılan istişareler sonrasında Tarihi Rektörlük Binasında belgelerle Giresun’un tarihine ışık tutan bir Belge Müzesi oluşturulması kararı alınmış ve bu bağlamda DOKA ile 15.10.2020 tarihinde yapılan bir sözleşme ile 600.000 TL. bütçeli onarım projesi başlatılmıştır.

– Proje devam ederken, Giresun Üniversitesi “Fındık” temalı ihtisas üniversitesi olarak ilan edilmiş ve müze içeriğine fındık konusu da ilave edilmiştir. 24 ay süren bu onarım projesi sırasında binada konumlu birimler başka yerlere taşınmıştır. DOKA’dan alınan destek, binanın duyduğu onarım ihtiyacını karşılamaya yetmemiş olup ilave kaynak arayışı devam etmektedir. Tarihi yapının bahçesinde açılan çay bahçesi öncesinde Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulundan izin alınmış, konu gereği için mülk sahibi Milli Emlak Müdürlüğüne bildirilmiştir.

– Tarihi Rektörlük Binası Giresun Üniversitesi ile özdeşleşmiş, bir sembol olmuştur. Bu itibarla devam eden projenin tamamlanıp Giresun’a kazandırılabilmesi için söz konusu yapının, ilgili karardan dönülerek yeniden Giresun Üniversitesi’ne tahsis edilmesi talebimizi, Üniversitemiz Senatosunun takdirine sunup onayını alarak, Çevre Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı’na iletmeyi düşündüğümüzü belirtmek isterim. Konuyu kamuoyunun bilgisine ve takdirine sunuyor, tüm hemşehrilerimi saygıyla selamlıyorum.”

*

İmdi, bir tarafta bir üniversite rektörlüğü ve rektörün açıklamaları…

Diğer tarafta, bir bakanlık ve bakan yardımcısının açıklamaları…

*

💥Bu meselede dikkat çeken iki husus var…

Biri:

✅ Rektör diyor ki;

– Söz konusu işlem tesis edilirken (tahsis kaldırılırken) Giresun Üniversitesi’nden bilgi ve görüş sorulmamıştır…

💥Bakanlık diyor ki;

– Mevzuat gereği “Taşınmazın en az iki yıl boş bırakılması veya hiç kullanılmaması” durumunda, tahsis yapılan KAMU İDARESİNİN GÖRÜŞÜ ALINMAKSIZIN tahsis kaldırılabilir…

*

Bakanlığın kararında ve uygulamasında hukuken bir eksiklik olmasa dahi, işlem yapılan kamu idaresi herhangi bir kamu kurumu değil koskoca bir üniversite…

‼Mevzuat öyle dese dahi, işlem yapılmadan önce (en azından) nezâketen de olsa Rektörlükten bir görüş alınması gerekmez miydi?..

Bu nezâketin gösterilmemesinde acaba başka bir sebep mi bulunmaktadır?..

*

İkincisi:

💥Rektör diyor ki;

– Bina amacına uygun olarak kullanılıyor… DOKA ile yapılan anlaşma gereği projemiz uygulamada…

‼Bakanlık diyor ki;

– “Binanın boş olduğu ve tahsis amacına uygun kullanılmadığı” tespit edilmiştir…

*

💥İmdi, bu yazışmalardan sonra;

– Kamuoyu kimin açıklamalarına güvenecek ve kime nasıl inanacak?…

– İşin doğrusu ne?

Üniversite Rektörlüğü ile Çevre Bakanlığı arasında açıklama düellosu!..

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM