YENİ PARTİ

YENİ PARTİ

Geçtiğimiz hafta ülke genelinde oylanan referandumda çok azda olsa “evet” oyları kazandı.Henüz netice CHP nin Danıştay’a yaptığı itiraz yüzünden netleşmedi.Ama bugün olmazsa yarın,seçim sonuçları onaylanacaktır.

 

AKP genelde almayı planladığı oy yüzdesinin altında oy almıştır.Bu eksiğini de MHP ve HDP den gelen”evet” oyları ile telafi etmiştir.Referandum olduğundan MHP nin “evet”e attığı oylarla,HDP nin “evet” e verdiği oyların yüzde olarak oranları belli değil.Bu oranlar MHP % 2.0, HDP nin attığı oylar % 5.0 kadar olabilir tahmin ediyorum.

 

HDP bölücü ve ayrıştırıcı bir Kürt partisidir.Hedeflerine uygun her girişime oy kullanabilir.Ancak MHP demokratik ve parlamenter sisteme bağlı, üniter devlet bütünlüğü savunan parti görünümünde iken;nasıl oldu da bu sistemi kaldırıp yerine tek adam yönetimine geçmeyi planlayan AKP nin yanında yer aldı.

 

Sayın Bahçelinin bir yıldır makamında rahatını bozan,uykularını kaçıran Meral Akşener korkusudur.Bu aşamada,Meral Hanıma Sinan Oğan, Ümit Özdağlar gibi kendini MHP ve ülkücü camiada kabul ettirmiş liderlerde eklenerek yol arkadaşı olmuştur.

 

Partiyi çiftlik gibi kullanan,Genel Başkan olduğu kongrelerde hangi badirelerden geçtiğini unutmuş bulunan Sayın Bahçeli;bugünden sonra ölünceye kadar MHP Genel Başkanlığı koltuğundan kalkmayacak gibi.Çünkü arkasında Sayın Erdoğan ve iktidarın gücü var.

 

MHP de muhalefetin başı olan Sayın Meral Akşener’ e:” korkma hiç vakit kaybetmeden ” yeni bir parti kur ” diyorum.Korkma derken bir hatırlatma yapayım.1980 sonrası adı Refah Partisi olan bir parti kurulur ve Anaysa Mahkemesi tarafından kapatılır.Daha sonra aynı cenah tarafından Fazilet Partisi kurulur.Bu parti de kapatılır.Aynı kişiler bu sefer Saadet Partisini kurarlar.Ancak adı ne olursa olsun;kurulan her partinin idari yapısı değişmez.Nihayet değişimci ve yenilikçi kanat isyan edip AKP isminde yeni bir parti kurdular.İlk seçimde de iktidar oldular.15 yıldır da ara vermeden ülkeyi yönetiyorlar.

 

Muhalif MHPli ler yeni bir parti teşebbüsünden

geçmişte yaşanan başarısız BBP ve ATP deneyiminden korkuyor olabilirler.Bunlardan biri 1992 yılında Muhsin Yazıcıoğlu’nun MHP den ayrılarak kurduğu partidir.Diğeri Sayın Tuğrul Türkeş’in kurduğu ATP partisidir.Her iki parti de Türk siyasi hayatında halk nezdinde kabul görmemiş,biri kapanmış,birisi de AKP nin peşinde marjinal bir harekat olarak kalmıştır.

 

BBP nin başarılı olamayışının sebebi,tarihsel bir geçmişi olan Türk Milliyetçiliği,ve Turancı ülkünün aksiyon hale getiren ve siyaset sahnesine sokan Başbuğ Alpaslan Türkeş gibi güçlü bir liderin sağlığında kurulması,onun varlığında baskı altında kalmasıdır..Başbuğ sağken,Bağbuğ’a rağmen onun elinde yetişmiş ülkücü bir gurubun başarılı olma şansı olamazdı.Sayın Tuğrul Türkeş’in kurduğu ATP ise MHP nin %18 oy aldığı bir dönemde kurulması.Tuğrul Türkeşli ATP.babadan oğula geçen yönetim özlemi görüntüsü verdiğinden dikiş tutturamamıştır.

 

Günümüzde denenmiş ama taban tutturamamış BBP ve ATP örneklerine aldanarak yeni bir parti kurmaktan vazgeçilemez.Onların halkın geniş kesimlerinde karşılığı olmamıştır.Meral Akşener ve muhalif arkadaşlarının halkın her diliminde büyük oranlarda karşılığı oluştu.Bu oran %25-35 aralığında “kitle beklentisi” sempatisine dönüştü.Referandumda çıkan %48.7 ulaşan “hayır” oylarının; % 30 un üstünde çıkan her oy Meral Akşeneri sevenlerin oylarıdır.

 

MHP artık Devlet Bahçeli partisi olmuştur.Ne iktidara gelme,ne de teşkilatı geliştirme ideali kalmamıştır.Koltuğunu da bırakıp gitme niyeti de yoktur.Kendisini eleştiren ve karşı çıkanları hainlik ve FETÖ cü örgüt üyesi olmakla suçlayıp, MHP den atmaktadır.

 

Bu suçlamalara dayanmak,zamana bırakmak,sabretmekten elinize ne geçebilir. Bahçeli’nin ölünceye kadar koltuğunu bırakma niyeti olmadığı gün gibi ortada. O vakit vakit kaybetmeden yeni bir parti kurmak lazım.Ne zaman öleceği bilinmeyen Devlet Bahçeli’yi beklemektense,yeni kurulan parti için efor sarf etmek daha yerindedir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?